SVØMMER I STIM: Kapasiteten i Pirbadet er sprengt. Svømmerne i NTNUI ønsker seg et nytt basseng, og håper at det kan plasseres sentralt, slik at det også vil gi et tilbud til mosjonistene og til toppsvømmere som studerer i byen. Høy til lav: Kristian Solvin, Christina Sunde, Vibeke Browne, Cathrine Dalen, Leder i NNTUI-svømming Margaret Kjøraas.

– Hvor er svømmehallen vår?

– Svømmehalltilbudet er for dårlig, mener NTNUI-lederen. Nå sparker hovedstyret og svømmerne fra, med sikte på å sette fart i utbygging av et eget anlegg.

Publisert Sist oppdatert

– Svømmehallen må ligge sentralt og kunne tilby et helhetlig treningstilbud, sier NTNUI-leder Sjur Øyen.

Helt siden idrettsbygget på Gløshaugen ble bygget på 60-tallet har man ønsket å etablere et skikkelig svømmetilbud for studentene i Trondheim. Dagens virkelighet for svømmerne er imidlertid sprengt kapasitet og ugunstige treningstider i Pirbadet.

– På enkelte treninger har det vært opp mot 80 personer til stede. Det er helt umulig å få gjennomført en god trening for alle med så mange svømmere på så få baner, sier leder Margaret Kjøraas i NTNUI-Svømming.

Plasker i Pirbadet

Per i dag består svømmetilbudet i Trondheim av Pirbadet og et svømmebasseng på Heimdal som stadig er truet av nedleggelse. Svømmegruppa ønsker seg et anlegg som først og fremst er tilrettelagt for studenter.

I tillegg til svømmegruppa brukes også Pirbadet til padlekurs, undervannsrugby, vannpolo og dykkekurs gjennom NTNUI. De forskjellige gruppene betaler Pirbadet for å trene om lag 15 timer i uka.

– Svømming er så populært at den eneste reelle muligheten til å møte etterspørselen er å ha en egen svømmehall for Trondheims studenter, mener Øyen.

Flere steder har blitt foreslått for et nytt idrettsbygg med svømmehall. Både parkeringsplassen ved idrettsbygget på Gløshaugen og et område ved Berg studentby er nevnt, men de har blitt forkastet på grunn av for høye kostnader.

Utfordrer SiT

Studentsamskipnaden i Trondheim presenterte i slutten av 2008 en mulighetsstudie for utvidelse av treningstilbudet for samskipnadens medlemmer i Trondheim. De kom fram til at manglende svømmehall og et fullstendig sprengt styrkerom på Gløshaugen er blant flaskehalsene i idrettstilbudet for studentene. Konklusjonen som sa at en svømmehall ville bli for dyr er noe forhastet, ifølge NTNUI-lederen.

– Her burde flere utbyggingsmuligheter undersøkes. Jeg tror det sitter mange miljøer på NTNU som kan foreslå løsninger som reduserer kostnadene ved oppføring og drift av et slikt nytt bygg, særlig innenfor energibruk og konstruksjon, sier Øyen.

«Where is the swimmingpool?»

Øyen forteller at det mest spurte spørsmålet til skranken ved idrettsbyggene i begynnelsen av skoleåret kommer fra utvekslingsstudenter som lurer på hvor universitetets svømmebasseng befinner seg.

– Også studenter ved idrettsfag på Dragvoll vil ha stort utbytte av å ha god tilgang på et svømmebasseng, sier Øyen.

Hovedstyret i NTNUI har tatt opp saken med blant annet konsernstyret i SiT, men har så langt fått lunkne tilbakemeldinger. Dette til tross for at NTNUI hvert år betaler en halv million kroner i driftsutgifter til Pirbadet for å få trene der.

– Disse pengene ønsker hovedstyret å skyte inn i driften av et nytt anlegg som vil komme mange flere studenter til gode, sier Øyen.

Studentbyen «tørrlagt»

Med unntak av Trondheim har alle andre studentbyer i landet egne svømmehaller for studentene. Øyen trekker fram sin hjemby Bergen som eksempel, hvor Alexander Dale Oen studerer ved NHH ved siden av å trene mot verdenselitenivå.

– Uten et skikkelig svømmeanlegg ville han ikke hatt noen sjanse til å satse på et høyt nivå samtidig som han studerer, sier Øyen.

Han håper at aktive svømmere skal bli trukket til å studere i Trondheim dersom et bedre tilbud kommer på plass. For å gjøre virkelighet av ønskene om et nytt anlegg har svømmegruppa startet sin egen utredning hvor de ønsker å lære av de andre store studiebyene i landet.

– Vi har ikke mulighet til å gi toppsvømmere et tilrettelagt tilbud slik det er nå. De som ønsker å satse på svømming må legge ting til rette på egen hånd, sier leder Margaret Kjøraas i svømmegruppa.

– Ikke høyt prioritert

Velferdsdirektør Anders Stenvig bekrefter at svømmehallutredningen raskt ble stanset i forbindelse med mulighetsstudien i 2008.

– Investerings- og ikke minst driftskostnadene ved et slikt anlegg er veldig store. Kombinasjonen høye driftskostnader og en relativt begrenset brukergruppe gjør at dette ikke er høyt oppe på prioriteringslisten vår i nær framtid, sier han.

Velferdsdirektøren mener Pirbadet er et godt tilbud til studenter, men er klar over kapasitetsproblemet.

– Men i dag er presset større på andre treningstilbud, som for eksempel spinningsal og styrkerom, sier Stenvig.

Powered by Labrador CMS