I OPPOSISJON: Redaktør Dag Viljen Poleszynski mener du bør basere kostholdet på mer fett, slik at det likner en steinalderdiett. Han utfordrer med det Helsedirektoratets anbefalinger. På Samfundet diskuterte han temaet med overlege Jøran Hjelmesæth.

Ingen karbofasit i Storsalen

Både lathanser og matmonser måtte forlate lørdagens Samfundsmøte uten å ha blitt særlig mye klokere.

Publisert Sist oppdatert

Det var lite enighet å spore mellom ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski og overlege Jøran Hjelmesæth under kostholdsdebatten lørdag kveld. Polesynzski introduserer seg selv som en representant for opposisjonen til Helsedirektoratet, mens Hjelmesæth på sin side ber oss stole på staten når det gjelder kostholdet vårt.

Felles for begge var at de knapt nevnte spørsmål og problematikk rundt kalori- og matmengde under debatten.

Fett gjør deg slank

Poleszynski er ansvarlig redaktør i Helsemagasinet vitenskap & fornuft (VOF), og startet sin lavkarbomisjonering allerede før møtet ble satt ved å dele ut siste utgave av magasinet til alle i forsamlingen.

Han mener de statlige synspunktene på ernæring er utdaterte, blant annet fordi disse mangler et evolusjonært perspektiv og ikke tar hensyn til en del nyere forskning.

Som talsmann for et mer karbohydratredusert kosthold med et høyere inntak av fett, fokuserte han i sitt fremlegg på de negative helseeffektene av et høyt insulinnivå, hvilket kan være resultatet av et kosthold rikt på karbohydrater.

En vridning av kostholdet over på mer fett og mindre karbohydrater vil føre til at kroppen benytter det lagrede kroppsfettet som energi, mener Poleszynski, og påpeker at dette fører til at man blir slankere.

Spiser kroppsfett til frokost

I tråd med dette ønsker han å frikjenne kolesterolet, fettstoffet som i lang tid har blitt forbundet med hjerte- og karsykdommer. Han argumenterer for at det er glukose, altså sukker, som er den virkelige årsaken til disse lidelsene.

VOF-redaktøren er heller ikke opptatt av ting som måltidsfrekvens og frokost, og mener i stedet at man skal spise når man er sulten. Han påpekte flere ganger at han selv ikke har spist siden klokken ti denne dagen, og at han ikke spiser frokost med mindre han faktisk er sulten. Den sistenevnte strategien refererer han forøvrig til som å «spise kroppsfett til frokost».

Poleszynski ser for seg at det vil komme et paradigmeskifte innen kostholdsfagfeltet i Norge, og mener stadig flere i det medisinske miljøet anbefaler et lavkarbokosthold til sine pasienter. Han ønsker en tilnærming som har mer til felles med steinalderkostholdet.

– Stol på staten

Overlege Hjelmesæth, som i tillegg til å sitte i ekspertpanelet til VGs vektklubb også er leder for både Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og Norsk Forening for Fedmeforskning, stiller seg i større grad bak myndighetens ernæringsrådgivning.

Dette innebærer et kosthold rikere på karbohydrater og fattigere på fett, som er stikk motsatt av det Poleszynski anbefaler.

Hjelmesæth kritiserer VOF-redaktøren for å «gå over stokk og stein» med det han mener er «tvilsom forskning», og forsøker å få forsamlingen ned på landjorda ved å legge mer vekt på kvaliteten på matvarene vi spiser fremfor næringsstoffer, insulin og blodsukker.

Han påpeker at kostholdsrådene fra Helsedirektoratet er et resultat av mengder med vitenskapelig forskning av god kvalitet, og at vi trygt kan la disse ligge til grunn for et sunt kosthold.

Bærekraftig

Spørsmålet om bærekraft står selvfølgelig sentralt når man snakker om en tilnærming til steinalderkostholdet.

Når Poleszynski konfronteres med dette under paneldebatten, svarer han at dagens ressursutnyttelse er uøkologisk, og at produksjonen kan legges om til å være både bærekraftig og tilrettelagt for et steinalderkosthold. Hjelmesæth nøyer seg med å si at det er «problematisk».

Vektklubbeksperten klarer forøvrig å få frem et sentralt poeng når det spørres fra Storsalen om det er best å spise sjokolade eller bacon til frokost, nemlig at det er fullt mulig å bli feit av å spise for mye fett så vel som for mye karbohydrater.

Ingen fasitsvar

Hjelmesæth mener at en lavkarbotilnærming i beste fall er et plaster på såret og en kortsiktig løsning for de som ønsker å gå ned i vekt. Poleszynski holder fast ved at en reduksjon i karbohydratinntaket er fordelaktig for alle, men legger til at optimal mengde karbohydrater i kostholdet varierer fra person til person.

Begge ekspertene er riktignok enige om at alle vil ha godt av å redusere mengden sukker i kostholdet, men utover dette plantet ikke Samfundsmøtet noe håp om en endelig kostholdsfasit i hodene til forsamlingen denne lørdagen.

Kjetil Åmdal er markedssjef i Under Dusken og skriver for fitnessbloggen.no.

Powered by Labrador CMS