– Legger ikke til rette for utenlandsstudier

– Ikke sammenheng mellom regjeringens næringspolitikk og utdanningspolitikk, sier Ansa.

Tekst: Anne Skalleberg Gjerde, Ida Aasgaard

– Antallet nordmenn som ønsker å ta høyere utdanning, vil øke med 30 000 de neste tre årene. I tillegg til å sikre kvalitet og kapasitet her hjemme må det legges bedre til rette for utenlandsstudier for å sikre nok studieplasser fremover. Dette statsbudsjettet viser imidlertid at regjeringen ikke er villig til å ta nødvendige grep for å sikre at de som ønsker å studere i utlandet, får mulighet til det, sier Kristoffer Moldekleiv i en pressemelding.

Han er president i Ansa, Association of Norwegian Students Abroad - en samskipnad for norske studenter i utlandet.

Næringsminister Trond Giske kom i forrige uke med en konkret oppfordring til norske studenter om å ta utdanning i Kina.

– Vi må sette oss et mål om å ha minst like mange studenter i Kina som i Australia, uttalte han til dn.no.

Giske sa at Norge bør ha som mål at mellom 1000 og 3000 norske studenter tar utdanning i Kina. Utviklingen går imidlertid motsatt vei. I 2009/2010 sank antallet norske studenter i Kina med hele 40 prosent, fra 333 til 201. Av disse er kun 20 studenter underveis på en hel grad i Kina, ifølge Ansa. Det er i dag ikke mulig å få studiestøtte fra Lånekassen til det første året av fireårige bachelorgrader i ikke-vestlige land.

– Land som Kina, Brasil og India vil være viktige samarbeidspartnere for Norge i fremtiden, men manglende studiestøtte gjør det veldig vanskelig for de som faktisk ønsker å utdanne seg i disse landene. Her er det tydeligvis ikke sammenheng mellom regjeringens næringspolitikk og utdanningspolitikk, sier Moldekleiv.

Aasland vil sende flere til Kina

Minister for forskning og høyere utdanning Tora Aasland besøkte i september Expo 2010 i Shanghai, og oppfordret der Kina til å tilby flere universitetskurs på andre språk enn kinesisk.

– Det vil være en fordel om det ikke er en forutsetning å kunne kinesisk for å studere i Kina. I Norge har vi positive erfaringer fra de siste ti årene med å internasjonalisere studier ved å tilby kurs på engelsk, sier ministeren i en pressemelding.

Hun presiserer at hun skjønner at Kina må verne om og fremme sitt språk også innen høyere utdanning.

– Men jeg tror at Norge og Kina vil kunne få til mer samarbeid innen forskning og utdanning om vi kan sende flere studenter til Kina, sier hun.

Økende trend

– Det er enorme muligheter for norske bedrifter i Kina. Men uten forståelse for kultur og språk, og uten kontakter, er det vanskelig å gjøre noe med disse mulighetene, skriver student Tor Svendsen ved Handelshøyskolen BI i Trondheim i en e-post fra Kina.

Svendsen studerer internasjonal markedsføring, og tar nå sitt tredje år på Fudan Universitet i Shanghai.

– Jeg reiste til Kina først og fremst for å komme meg langt vekk fra alt det kjente og kjære i Norge. Kina har alltid fascinert meg, kulturen er helt annerledes enn den vestlige, og menneskene her har helt andre holdninger, skriver han.

Tall fra Internasjonal seksjon ved NTNU viser at utveksling til Kina er en økende trend. Seksjonsleder Hilde Skeie opplyser blant annet at det i skoleåret 07/08 var to studenter fra NTNU på utveksling i Kina, mens tallet nå, i skoleåret 10/11 er oppe i syv.

Riktignok kan de reelle tallene være høyere. Studenter som har reist til Kina for å drive med prosjekter kan ha unnlatt å melde fra om dette til NTNU.

Kinesisk på NTNU?

Får Institutt for moderne fremmedspråk viljen sin, vil NTNU kunne tilby emner i kinesisk fra høsten 2011.

– Vi har registrert økt etterspørsel etter kinesisk. Det er ikke så merkelig, når vi vet at Kina er et av de ledende landene i verdensøkonomien, sier instituttleder Ingvald Sivertsen.

– Kina er i ferd med å bli en viktig samarbeidspartner for Norge både når det gjelder forskning og utdanning, økonomi og teknologi. Derfor er det nå fremmet et ønske fra Institutt for moderne fremmedspråk om å få etablere emner i kinesisk ved NTNU, sier Sivertsen.

Han forteller at Det humanistiske fakultetet nå vil be om å få opprettet emner i kinesisk.

– Dersom NTNU-styret godkjenner dette, vil vi kunne tilby kinesisk fra høsten 2011. Vi planlegger et kurs på 7,5 studiepoeng i språk, og dessuten et kurs på 7,5 studiepoeng i kinesisk kulturkunnskap, sier Sivertsen.

Til sammenligning tilbyr i dag Universitetet i Oslo en bachelorgrad i kinesisk med kinastudier, mens Universitetet i Bergen tilbyr enkeltemner i kinesisk.

Powered by Labrador CMS