
- Må gi ex. phil. en sjanse
Filosofisk institutt er oppgitt over at studentfaddere oppfordrer nye studenter til å ta lett på ex. phil.
Tilbakemeldingene fra referansegruppene i ex.phil fra i fjor viste at faddere gir inntrykk av at ex. phil er lett og uviktig. Referansestudent Fredrik Thommesen for ex. phil. på Gløshaugen mener mange faddere har skyld i studentenes negative bilde av faget.
– Faddere forteller nye studenter at det ikke er viktig og at du egentlig bare kan møte opp på eksamen, sier han.
Dette fører til bekymring ved filosofisk institutt.
– Vi gis ikke en sjanse når fadderne rakker ned på ex. phil. fra første stund. Det er usolidarisk, og de bør være forsiktige med å legge holdninger i andres hoder, sier filosofiprofessor og tidligere instituttleder Jonathan Knowles.
- Stort ansvar
Instituttet mener fadderne påtar seg et stort ansvar når de anbefaler nye studenter å ikke lese ex. phil.
– Det er alvorlig. Det kan føre til at folk stryker og bruker lengre tid på å fullføre studiet. I verste fall får det økonomiske konsekvenser for studenten, sier førsteamanuensis og undervisningsleder for ex. phil. Erling Skjei.
Han mener fadderne må gjøres bevisste på det ansvaret de har.
– En fadder representerer ikke seg selv og egne holdninger, men faktisk universitetet, sier han.
Høy strykprosent
Strykprosenten på ex. phil. har de siste årene ligget på rundt 23 prosent. Skjei mener det beviser at faget ikke er så lett som ryktet sier.
– Tallene sier noe ganske annet, sier han.
Han avviser likevel ikke at det kan være dårlig motivasjon heller enn vanskelighetsgrad som er årsak til den høye strykprosenten.
– Hvis studenter sikter på E så ser jeg ikke bort i fra at det har mye å si, sier han.
Han tror derfor ikke at studentene stryker fordi det er for utfordrende.
–Ex. phil. er ikke et spesielt vanskelig fag. Når medisinstudenter stryker i ex. phil. er det ikke fordi de ikke klarer det, men heller hva de prioriterer, sier han.
Dårlige holdninger
Instituttet tror at holdningen til faget er for dårlig.
– Dette gjelder ikke bare fadderne, men generelt. Vi hører studenter som liker faget, men som forteller at det nesten ikke er akseptert å si at ex. phil. er interessant. De synes det er flaut, sier Skjei.
– Delt ansvar
Leder for fadderutvalget på Dragvoll Filip Jessen Carey er ikke kjent med at fadderne bidrar til å gi ex. phil. et dårlig rykte.
– Vi vil på ingen måte oppfordre nye studenter til å ikke lese ex. phil. Vi skal forsøke å gi studentene en god faglig start og oppfordre til å ta ex. phil. seriøst, sier han.
Carey sier de vil vurdere om fadderne bør orienteres før studiestart.
– Vi skal ha informasjonsmøter med fadderne og kanskje vi skal presisere at de må tenke på hva de sier om ex. phil. i møtet med nye studenter, sier han.
Knut Anders Gjersøe var leder for fadderutvalget i fjor. Han mener instituttet ikke kan skylde på fadderne alene.
– Dette er jo en generell, landsdekkende holdning. I studentmiljøet snakker alle om at ex. phil. bare er noe du må komme deg gjennom, sier han.
Han mener dette er et delt ansvar.
– Instituttet må gå aktivt ut og opplyse om at det er viktig å delta. Da blir det også lettere for fadderne å følge den bølgen, sier han.
Åtte ansatte på 3000 studenter
Jonathan Knowles sier de stadig jobber for å forbedre seg, men at det er vanskelig å endre holdningene til faget.
– Vi blir konsekvent møtt med avvisende holdninger og faget blir avskrevet fra første stund. Jeg føler ikke at ex. phil. får en sjanse, sier han.
Professoren hevder de har bedt om at NTNU sentralt skal ta grep i årevis.
– NTNUs ledelse kaster ballen videre til Humanistisk fakultet (HF) og sier at det er deres ansvar å gi nok penger til ex. phil., sier han.
HF har svært dårlig økonomi om dagen og må allerede legge ned flere fag.
– Det er pussig at HF skal ha økonomisk ansvar for et fag som alle studenter må ta uansett fakultet. Det er åtte stillinger knyttet til ex. phil., og disse må hvert år ta seg av 3000 studenter, sier han.
NTNU fraskriver seg ansvar
Prorektor ved NTNU Berit Kjeldstad er ikke kjent med dårlige holdninger til ex. phil.
– Hvem sier at ex. phil. har et dårlig rykte? Det har jeg ikke hørt om. Jeg kan ikke uttale meg på bakgrunn av rykter, sier hun.
Prorektoren mener NTNU ikke kan gjøre noe med finansieringen til ex. phil.
– HF har selv ansvaret for finansieringen av ex.phil og det blander ikke vi oss opp i. Jeg har full tillit til at filosofisk institutt klarer dette på en utmerket måte, sier hun.
Nytt opplegg fra 2013
En ny form for ex. phil. skal innføres neste år. Da vil Gløshaugen få vitenskapsteori som i større grad er knyttet til realfagene, mens Dragvoll får teori knyttet til samfunnsvitenskapen. Sivilingeniørstudenter fra Gløshaugen har testet ut den nye varianten og strykprosenten på gruppen var 13 prosentpoeng lavere enn hos studentene som tok vanlig ex. phil.
– Det er svært positivt. Vi tror at det over tid kan endre studentenes holdninger, sier Knowles.