Presidentvalget engasjerer

Under Dusken har snakket med NTNU-student Henrik Heldahl om det amerikanske valg­systemet, årets valg og konsekvensene for Norge og Europa.

Publisert Sist oppdatert

Henrik Heldahl studerer statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, og er godt over gjennomsnittet interessert i amerikansk politikk. Dagen før valget avgjøres skal Heldahl sammen med blant andre utenriksminister Børge Brende og den amerikanske ambassadøren til Norge, Samuel Heins, sitte i et panel og diskutere valgets konsekvenser for Europa og Norge.

– Jeg er interessert i alt av politikk, men det er elementer av amerikansk politikk som gjør det mer interessant, for eksempel personfokuset og hvor viktig amerikansk politikk er på verdensbasis, sier Heldahl.

Upopulære kandidater

Clinton og Trump er begge upopulære blant svært mange amerikanere. Heldahl forteller at de er de minst likte kandidatene siden man i 1980 begynte med meningsmålinger om presidentkandidaters popularitet.

– Det er en konsekvens av valgsystemet i USA. Det gjør at man ofte må stemme på det de kaller for «the lesser of two evils». På demokratisk side har det vært nesten umulig å stoppe Hillary Clinton på grunn av hennes støtte fra hele partiet og den enorme pengeinnsamlingen, sier han.

Han mener den norske dekningen av valget har manglet en forståelse for hvorfor amerikanerne stemmer som de gjør.

– Det er tilnærmet null forståelse både for hvorfor Trump er populær, eller hvorfor noen kan mislike Clinton. Det er en av grunnene til at det er givende å kommunisere en forståelse for amerikansk politikk som går dypere enn det man får i vanlige norske aviser.

Et stort mediesirkus

Heldahl har skrevet for amerikanskpolitikk.no siden høsten 2014, og var nylig i USA sammen med sidens redaktør, som dekker valget for TV2. De var til stede på både visepresidentdebatten og den andre presidentdebatten, i tillegg til diverse andre valgkamparrangementer. Han forteller at pressen befinner seg i det som kalles for «spinnrommet». Her kommer representanter fra de forskjellige kampanjene for å snakke med media.

– De prøver å lage sitt eget narrativ av hva som egentlig skjedde. Det var utrolig mange interessante folk å prate med. Både senatorer og folk som John Podesta, valgkampsjefen for Hillary Clinton. Det var et stort sirkus, sier Heldahl.

Sanders skaper norsk interesse

Nordmenn har vist stor interesse for årets valg. Heldahl mener at interessen rundt valget er spesielt stor i år mye på grunn av kontrastene mellom kandidatene, fra sosialisten Bernie Sanders til Trump.

– Sanders snakker veldig til unge velgere i USA, og det oversettes lett til unge velgere i Norge, som liker det han sier blant annet fordi det minner mer om vårt system. Han har synspunkter som ligner på våre når det kommer til for eksempel det amerikanske helsesystemet, sier han.

USAs deltakelse i internasjonale konflikter

Heldahl mener videre at USA risikerer å stå overfor to ganske ulike utenrikspolitiske situasjoner, avhengig av om det er Clinton eller Trump som blir president.

– Clinton vil nok føre en utenrikspolitikk som i stor grad bygger på internasjonale allianser, sier han.

For Norge som Nato-land vil dette kunne føre til økte krav om militær deltakelse ulike steder i verden. Trump har ikke like stor respekt for Nato. Han synes det koster USA for mye, og mener andre medlemsland ikke betaler nok.

– Obama har engasjert USA i mange Nato-operasjoner rundt om i verden, noe som ofte kan være dyrt og omfattende. Trump vil nok ha en utenrikspolitikk som er litt mer restriktiv på akkurat de områdene, sier Heldahl.

Betyr det at Trump vil føre en mindre aggressiv utenrikspolitikk?

– Definitivt mindre involvert, mener han.

Han peker på at både Trump og Clinton snakker mye om å bekjempe terror, og deriblant IS. Dette er internasjonalt og dermed en direkte trussel for USA. Clinton vil etter Heldahls mening også være villig til å delta i konflikter som ikke nødvendigvis truer USA like direkte.

– Clinton vil gjøre mer for det humanitære i for eksempel Syria, mens Trump heller vil holde seg unna konflikter som har mer med andre land å gjøre. Men nå er jo Trump ganske uforutsigbar, så det er jo slett ikke sikkert at det vil bli slik, sier han.

Powered by Labrador CMS