
Skandaletendenser rundt nye Kalvskinnet
Lærerstudentene ved HiST frykter en dårligere studiehverdag ved en flytting til Kalvskinnet. Ledelsen mener studentene må tåle å spise lunsj med andre studenter.
Leder Øivind Estensen i Studentutvalget (SU) ved Avdeling for lærer- og tolkeutdanning (ALT) ved HiST stiller seg kritisk til skissene av det planlagte nybygget på campus Kalvskinnet.
Han frykter at HiST har blitt et andrevalg blant fremtidens studenter dersom ALT-studentene ikke får mer plass til undervisning.
– Vi må sørge for at utdanningen ikke mister kvalitet. Jeg er redd for at folk søker seg til andre læresteder på lang sikt dersom vi ikke får den plassen vi behøver, sier han.
Regjeringen bevilget i fjor høst 50 millioner kroner mer til HiST for å øke antall lærerstudenter.
Estensen er i utgangspunktet positiv til å flytte lærerutdanningen fra det han mener er et lite tilpasset campus på Rotvoll, men etterlyser mer plass i de nye plantegningene som en konsekvens av studentøkningen.
– Jeg frykter det kan bli plassmangel også etter flyttingen. HiST ønsker å ta opp langt flere studenter enn det de har plass til i dag, sier han.
Luftslott og store ord
Nå viser en ny internundersøkelse blant ALT-studenter at studentene mener dagens situasjon er uholdbar og at de frykter en flytting til Kalvskinnet ikke vil gjøre situasjonen bedre.
Misnøyen baserer seg på for få leseplasser og undervisningsrom. 60 prosent av de spurte studentene foretrekker gruppe- og klasserom fremfor de nye auditoriene som er planlagt på Kalvskinnet.
– Rotvoll er ikke laget for å være en lærerhøgskole. Forholdene i dag er dårlige og studentene har for lite plass. Dette gjelder både leseplasser og grupperom. Mange drar til andre læresteder eller biblioteket for å ha en plass å lese i eksamenstiden, sier Estensen.
Rotvoll er nå lagt ut for salg for andre gang, og det begynner å haste med å finne et sted til ALT-studentene.
Plantegningene til campus Kalvskinnet skulle opprinnelig vedtas 13. april, men er nå utsatt til 15. juni.
– Så langt har det blitt bygget luftslott ved hjelp av store ord uten at studentene har fått noe konkret å forholde seg til. Dersom dette hadde blitt vedtatt nå, kunne det blitt et vedtak som ser bra ut økonomisk, men som studentene ikke kunne levd med, sier han.
Estensen sier SU skal bruke tiden godt fram til et eventuelt vedtak og sikre at ALT-studentenes behov blir hørt.
Lunsj med andre ikke skadelig
Ifølge rektor Trond Michael Andersen ved HiST er vedtaket utsatt i påvente av om nybygget blir bevilget midler i revidert statsbudsjett og fordi ledelsen har fått flere innspill de mener er viktige for den videre prosessen.
– Man må få til det beste med de rammebetingelsene man har og på Kalvskinnet vil studentene få mer plass og bli en del av et stort studiemiljø. De må spise lunsj med ingeniør- og IT-studentene, men det kan da ikke være skadelig, sier han.
Andersen er klar over kritikken fra ALT, men tror den beste ordningen for studentene vil være en samlokalisering på Kalvskinnet.
– Det er ikke nok plass på Rotvoll, det er vi fullstendig klar over. På Rotvoll er det mye plass som ikke kan brukes til noe, som for eksempel korridorer. Kalvskinnet vil derimot bli skreddersydd som en skole og være mye mer fleksibel. Dette burde SU være positiv til, sier Andersen.
– En stor utfordring
Campusdirektør Christian Brødreskift ved HiST sier han har forståelse for bekymringen, men at studentene skal få den plassen de trenger.
– Det er en stor utfording å flytte hele ALT. Vi jobber kontinuerlig for en god dialog med SU og en god løsning for studentene, sier han.
Brødreskift sier ALT-studentene vil få plass på et felles areal sammen med resten av HiST, samtidig som de vil få egne områder.
– Det vil bli organisert som samme måte som Gløshaugen, med masse felles plass og egne områder for de forskjellige avdelingene, sier han.
I en presset situasjon
HiST planlegger i løpet av de neste årene å doble antall plasser for lærerstudenter og har en målsetning om å rekruttere 2000 lærerstudenter innen 2015.
Rektor Trond Michael Andersen ved HiST sier høyskolen står ovenfor en utfordring gjennom å skulle dekke mange ulike behov.
– Vi har ingen eksakte krav til hvor mange lærerstudenter vi skal ta inn, men regjeringen forventer at vi fyller opp de studieplassene vi skal. Det handler både om økonomi og at regjeringen ønsker at det utdannes flere lærere fra HiST, sier han.
Dekan Lasse Skogvold Isaksen ved ALT sier HiST har et ansvar for å dekke behovet for nye lærere.
– Vi må ta det samfunnsansvaret vi skal og sørge for at det blir utdannet nok og gode lærere ved HiST. Dersom vi skal klare dette, forutsetter det nok areal til å kunne tilby studentene en trygg studiehverdag, sier han.