Nå får studentrepresentantene større makt i avstemninger i studentsamskipnadene

Studentene får makta tilbake

Torsdag vedtok regjeringen at studentene skulle få tilbake styringsmakten over studentsamskipnadene. Konsernstyreleder Knut Jørgen Vie er svært fornøyd med endringene.

Publisert Sist oppdatert

I 2012 ble samskipnadsloven endret slik at det ble nødvendig med to tredjedelers flertall i styret for å fatte vedtak i viktige saker. Slik fikk studenttingsrepresentantene mindre makt i beslutningsprosessen. Nå har regjeringen vedtatt at dette skal avvikles.

Leder Anders Kvernmo Langset i NSO uttaler i en pressemelding at det er positivt at Stortinget gir studentene tilliten tilbake.

– Det burde være selvsagt at studentene styrer over sitt eget velferdstilbud, sier han.

Må ha tillit til studentene

Lovendringene fra 2012 trådte i kraft i januar 2013. Konsernstyreleder Knut Jørgen Vie i SiT mener hovedproblemet med lovendringen fra 2012 er at det oppleves som mangel på tillitt til studentene fra myndighetene sin side.

– I praksis har ikke lovendringen fra 2012 hatt så mye å si med tanke på at vi klarer å diskutere oss fram til de fleste vedtak uten avstemning. Det som har vært det største problemet er at endringen har virket som en mistilitt til studentene, sier han.

Utfordringer ved den økonomiske styringen

I 2009 hadde kunnskapsdepartementet en gjennomgang av samskipnadene. Av denne kom det fram at det var store svakheter i den økonomiske styringen og solitideten i skipnadene. Etter at studentsamskipnaden i Narvik viste seg å ha gjort feilinvesteringer som resulterte i en gjeld på 80 millioner kroner i 2011 ble det satt fokus på at man måtte endre organisasjonsstrukturen.

Vie kommenterer at de dårlige beslutningene som har blitt tatt av samskipnadene ikke bare skyldes studentrepresentanter.

– Der det oppstod en krise i Narvik på grunn av dårlige økonomiske beslutninger tatt av studentsamskipnadene var hele styret involvert. Det er ikke snakk om at studentene har overkjørt resten av styret. Av og til tar folk feil, men det skjer andre steder i samfunnet også, sier han.

Tilbud for studentene må formes av studentene

Studentskipnadene har ansvar for velferdstilbud for studenter ved alle universiteter og høgskoler. Her inngår blant annet kantine- og kafédrift, idrettsanlegg, barnehager, studentboliger og helsetjenester. Det var på NSOs landsmøte i Mars i 2014 at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen slapp den første nyheten om nye endringer i samskipnadsloven.

Leder Lisbeth Dyrberg i Samskipnadsrådet er i følge NSOs pressemelding sterkt enig i at dette er den rette veien å gå.

– Studentstyringen er en unik kvalitet ved samskipnadsordningen. Vi er til for studentene, derfor er det viktig for oss at tilbudet formes av studentene, sier hun.

Powered by Labrador CMS