Trynefaktor fremfor faglige vurderinger

Maktbalansen innen akademia er forskjøvet og dermed kan de faglige enerne bli taperne, skriver Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

I en artikkelserie i Dagens Næringsliv (DN) uttaler professorer ved NTNU og Universitetet i Oslo (UiO) at faglige vurderinger kommer i andre rekke når nye kolleger skal ansettes. Trynefaktor rager høyt i det som omtales som et lett manipulerbart system, og de ansatte tier om problemene for ikke å komme på kant med maktpersoner, sier professorer til DN.

— Råtten maktbruk

Avisen har vært i kontakt med ansatte ved både NTNU og UiO. Professor Ingar Kaldal ved NTNU er blant de som snakker ut om ukulturen. Han beskriver ansettelsesprosesser ved høyskoler og universiteter som råtten maktbruk, kameraderi, dolking, utstøting, triksing og manipulering.

— Det foregår vilkårlighet, nepotisme (begunstigelse av venner) og subjektiv synsing i ansettelsesprosessene, men mange kvier seg for å snakke om det, sier Kaldal til DN.

Historieprofessoren mener faglige synspunkter, personlige relasjoner og kjønnsaspekter ofte veier tungt på bekostning av faglige vurderinger.

— Den som er flink og kontroversiell, og på vei oppover, kan være en trussel mot dem som sitter på makten. Derfor kan det være viktig å holde dem nede, sier Kaldal.

— Vi glir lett over i trynefaktor

I hovedstaden er biologiprofessor Kristian Gundersen en av de kritiske røstene. UiO-professoren mener personlig egnethet er i ferd med å bli viktigere enn faglige kvalifikasjoner.

— Det har blitt mye vanskeligere å komme som geni utenfra og få jobb på Universitetet i Oslo. Nerdene og geniene får stadig større problemer med å slippe til når personlighetstrekk blir vektlagt mer enn faglighet.

I stedet for geniene, mener han det er de uunnværlige flinke som vinner frem.

— Vi glir lett over i trynefaktor. Systemet har blitt lettere å manipulere, og det har blitt lettere for de etablerte å skaffe seg kronprinser, sier Gundersen.

— Mer kameraderi for 30 år siden

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, kjenner seg ikke igjen i kritikken mot ansettelsesprosessene innen akademia, og påpeker at åpne utlysninger er regelen på universitetet.

— Det har nok skjedd en del endringer i ansettelsesprosessene de siste årene, men disse endringene dreier seg om at vi mer enn før vektlegger pedagogiske kvalifikasjoner og erfaringer innen utdanning. Så prøveforelesninger benyttes nå i økende grad, sier Ottersen til Dagens Næringsliv.

Rektoren støttes av UiO-kollega og professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary. Hun avviser påstandene om trynefaktor og mener høyere krav til undervisningsferdigheter må prioriteres.

— Tidligere ansatte man i blinde og traff ikke kandidaten. Dette var en risikosport og ikke profesjonelt. For 30 år siden var det nok mer kameraderi og mindre stringente prosesser, uten at jeg kan belegge dette. Det er ikke mulig å oppfylle bare halvparten av jobben. Om en er aldri så mye nerd eller geni, så kan man ikke være dårlig på å undervise, sier Matlary til Dagens Næringsliv.

Dusken.no har vært i kontakt med personalsjef Arne Hestnes ved NTNU. Han har ikke rukket å orientere seg tilstrekkelig om saken, og vil derfor ikke komme med en kommentar på det nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS