Et lite stykke Norge

Andre fadderbarn lærer å styrte en halvliter. De internasjonale studentene risikerer å havne i vannet.

Publisert Sist oppdatert

I hjertet av bymarka har 30 studenter slått leir og sovet en natt i lavvo. Under Dusken møter dem morgentrøtte og friske dagen derpå. Sola skinner, og flere har allerede tatt et morgenbad i det kalde vannet. Lavvoene er fortsatt duggvåte etter nattens regn, og turlederen kan melde om at den verste katastrofen på turen var et par våte soveposer.

Tyskland til Kamerun

Rundt 1200 internasjonale studenter starter denne høsten ved NTNU. De kommer fra hele verden, fra europeiske land som Tyskland og Frankrike, til mer eksotiske land som Usbekistan og Kamerun. Mange tar en mastergrad, men de fleste er her på en Erasmus-utveksling som varierer fra ett til to semester. Elisabeth Kathleen Ofstad, arrangementansvarlig ved Internasjonal seksjon, forteller at målet med en velkomstuke er at studentene skal bli kjent med trondheim og norsk kultur, samtidig som de får nye venner med på kjøpet.

– Vi har laget velkomstuka som en festival. Studentene får eget armbånd, bonger til mat og drikke og de kan melde seg på de aktivitetene de selv ønsker.

Jeg har sovet i telt før, men det har vært på metallfestivaler i Tyskland. - Klaus Ening, tysk student

5-stjerners camping

Maja Hrozanova (22) fra Slovakia og Klaus Ening (29) fra Tyskland er to av de heldige deltakerne på telttur til baklidammen.

– Dette må være det jeg kaller en 5-stjerners camping. Alt lå til rette for oss da vi kom, sier Maja. Hun forteller at hun har bodd i Norge før og forelsket seg i landet og naturen.

For flere av deltakerne er det første gang de sover i telt. Noen har sin eneste erfaring fra musikkfestivaler, med en kasse øl som bagasje. Klaus inkludert.

– Jeg har sovet i telt før, men det har vært på metallfestivaler i Tyskland. Støynivået er litt høyere der, for å si det sånn, sier han og pusser tenner.

En natt i bymarka har likevel gått overraskende bra for alle deltakerne. Dimitris Panagiotopoulos (27) fra Hellas er godt fornøyd med det norske campinglivet.

– I hjemlandet mitt kan man ikke bare slå opp telt etter at det har blitt mørkt. Hvis politiet ser deg blir du jaget bort, og båltenning er forbudt. Her er det mye enklere å campe uten tillatelse.

Han sitter og pirker i asken av det som er igjen av leirbålet fra i går da vi snakker med ham. Dimitris er en selvutnevnt ekspert på internasjonale fadderuker, da han har vært på utveksling flere ganger før. Han gir trondheim terningkast fem på grunn av teltturen.

– Danmark er vinneren, for der fikk vi gratis øl.

Studentene vi snakket med er veldig imponerte over hvor utrolig «fit» nordmenn er, og forteller om damer på 50 og oppover som har løpt forbi dem på vei opp i marka. Nå går turen videre til «Copper Valley», noe som vi senere får bekreftet er det samme som Gråkallen på godt norsk. turgjengen har nå pakket sammen leirplassen og er klar til avmarsj. De skal møte 700 andre internasjonale studenter på veien.

Kanotur endte med et plask

En hel uke full av aktiviteter og festligheter kan tære på selv den mest ivrige student. Dagen etter at det var disco i Storsalen på Samfundet, møter vi en sliten gjeng som skal teste ut Nidelvas lunefulle temperament i kano.

Det er tydelig at de to italienske guttene Alessandro Trapani (24) og Alberto Marzotto (25) skal padle for første gang. De vrir og dreier på padleårene, og forsøker å se på de andre for inspirasjon. Guttene forteller om festen i går. De benekter bakrus, da det er altfor dyrt i Norge til å drikke seg full likevel. ølprisene er en snakkis. Det er stort sett det studen- tene har å klage på.

Da guttene omsider har fått padleårene i riktig retning og er noenlunde klare, kommer det en tredje mann løpende og spør om det ikke er for sent å bli med. Endelig på plass i kanoen blir de dyttet ut i vannet av Under Duskens utsendte. Men ferden skal ikke bli lang. Etter bare noen få sekunder er kanoen så ustabil at den velter. Søkkvåte, men like blide, kommer de seg opp på land igjen.

– Vi trodde det var umulig å velte. Men vannet var godt, sier trioen og gliser.

Danmark er vinneren, for der fikk vi gratis øl. - Dimitris Panagiotopoulos, gresk student

Tuberkulosesjekk

Som en sterk kontrast til den norske fadderuka og alle de sosiale aktivitetene, må alle studentene fra høyrisikoland for tuberkulose gjennom en helsesjekk. Dette gjelder spesielt studenter fra mange afrikanske og asiatiske land, i tillegg til de fleste land i øst-Europa.

– Studentene blir innkalt til en samtale på kommunens vaksinasjonskontor, og må deretter på en røntgenundersøkelse av lungene på St.Olavs Hospital. Dette er snakk om rundt 300 studenter, forteller Ofstad ved Internasjonal Seksjon.

Studenter utenfor Norden må i tillegg innom politistasjonen for å registrere seg og eventuelt få et oppholdskort. NTNU har laget en egen avtale med Utenriksdirektoratet så det skal bli enklere for hver enkelt student. De som blir i Norge lengre enn seks måneder får eget personnummer.

Jakten på norske venner

De fleste norske studenter kan telle på en hånd hvor mange internasjonale studenter i Trondheim de kjenner. Motsatt kan de fleste som noensinne har vært på utveksling fortelle om venner fra hele verden, foruten landet man reiste til. ESN trondheim (Erasmus student network) har ansvaret for å skaffe en norsk «buddy» til de som er interessert.

– Under velkomstuka legger vi vekt på at studentene skal få et sosialt, internasjonalt nettverk. Så kan studentene bruke tid på å skaffe sitt eget nettverk av norske venner senere i høst, sier Ofstad ved Internasjonal seksjon.

På velkomstmøtet den første dagen snakket ISFiT-presidenten om frivillighetskulturen i Trondheim, og hvordan det er en fin måte å bli kjent med norske studenter på. Dette var noe som tydelig inspirerte Maja fra Slovakia.

– Nordmenn er et lite egoistisk folkeslag. Jeg er veldig imponert over at det er så normalt å enga- sjere seg frivillig, og kunne tenke meg å bli frivillig i ISFiT selv.

Innføring i å være norsk

Velkomstuka til de internasjonale studentene i Trondheim er nok det nærmeste en autentisk norsk fadderuke du kommer. Den inneholder alt fra sekkeløp og kubb, til kanotur, overnatting i telt og fisking i Nidelva. Det er rett og slett en innføring i å være norsk

Powered by Labrador CMS