
Vitenskapelig samlemani
Nå skal samleren på museum, men det er ikke alt som får plass i en monter.
Torsdag formiddag åpnet NTNU Vitenskapsmuseet dørene for den nye utstillingen «Fra sans og samling». Utstillingen inviterer publikum til å se hva andre samler på, samtidig som man kan bidra med sine personlige samlerier på en egen webside som også er en del av utstillingen.
Bygd flere hus
De fleste av oss ser for seg frimerker og plater når vi tenker på samlinger. Derimot kan denne nye utstillingen by på mer spesielle samleobjekter. Her finner vi alt fra dodukker og sommerfugler til scootere og kumlokk. Harald fra Stasbygd måtte bygge flere hus til sin samling med båtmotorer og vinsjer, en samling som har vokst seg stor gjennom seksti år. For fosningen har samlerpasjonen vært et resultat av en livslang interesse og et langt arbeidsliv.
– Det har bare blitt sånn. Jeg har jobbet i elektromotorbutikk hele livet og dermed har jobb også blitt hobby, sier den spreke 84-åringen. Han har gjort sin samling til et eget museum i Fosen-bygda.
Vitenskapelige samlinger
Prosjektleder ved NTNU Vitenskapsmuseet, Morten Sylvester, forteller at mange av utstillerne de henvendte seg til ikke skjønte hvorfor akkurat deres samlinger var spesielle.
– Det har likevel ikke vært noe problem å få dem til å stille ut sine gjenstander her hos oss, sier Sylvester, som selv bidrar på utstillingen med sin samling av oljekanner.
Vitenskapsmuseet stiller med egne utstillinger av vitenskapelig art, som Klingenbergs samling av hjortehorn, samt misjonærsamlinger fra Madagaskar og Kongo. St. Olavs Hospital er tilstedet med sin egen samling av medisinsk utstyr. Sykehuset ser forøvrig frem til å få en permanent utstilling på plass på Øya med tiden.
Skjellsord som motivasjon
Foto: Linn Jonsdatter HammervoldNY VÅR: Gamle glansbilder blir tatt frem i lyset under utstillingen.Det er ikke bare håndfaste bevis på samlerlidenskap man kan se på Vitenskapsmuseet om dagen. Her finner man også samlinger av den mer abstrakte sorten. Noen samler på skjellsord, som man blir servert gjennom et rødt telefonrør. Tørr man løfte røret får man seg en real overhøvling.
– Den telefonen ble brukt som motivasjonsfaktor når vi var i innspurten av monteringen av utstillingen, sier en lattermild Sylvester.
Andre eksempler av den sorten du ikke får plass til i boden, er fjelltopper og geocatching. Det siste et moderne fenomen som inkluderer GPS og internett. Da snakker vi om kvalitet fremfor kvantitet, som mange samlerer foretrekker.
På museet finner man forskjellige sitater som prøver å oppsummere samleren og samlerfenomenet. Professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Bjarne Rogan, sa at «Det verste som kan skje en samler, er at samlingen blir komplett. Da møter samleren et metningspunkt. Han er ikke lenger en samler, bare en eier».
Utstillingen skal vare frem til sommeren.