Orientering i vekst

Med sterke resultater og større mediedekning ser fremtiden lys ut i orienteringsmiljøet. Vi er på vei oppover, mener sportslig leder Simen Aamodt i NTNUI Orientering.

Publisert Sist oppdatert

Det begynner å bli en god stund siden Bård Tufte Johansens stereotypisering av «orienteringsentusiasten» i sketsjen fra NRK-serien Tre brødre som ikke er brødre. I sommerens VM i Sverige valgte NRK å sende mesterskapet i sin helhet for første gang. Dette vitner om en sport i vekst, både for utøverne og publikum. Blant annet har moderne teknologi blitt tatt i bruk.

— GPS-tracking og droner har blitt tatt i bruk. På et digitalt kart kan man følge med på hvor løperne er til enhver tid, forteller en engasjert sportslig leder Simen Aamodt.

Orienteringsmiljøet har sterke resultater å vise til, forteller Sigrid Alexandersen og Mathias Stensland Lillevold

Han mener at de nye verktøyene står sentralt i mediedekningen og gjør det mer spennende.

— Slike midler tror jeg er helt essensielt om orientering skal lykkes og få publisitet i mediene. Jeg har til og med hørt fra venner som ikke er o-løpere at de synes VM var veldig spennende, selv om det er en idrett de ikke kjenner så godt fra før.

Bor på egne «o-kjøkken»

Som en unik aktør i orienteringsmiljøet, går NTNUI Orientering så det suser om dagen. Sigrid Alexandersen tok to stafettbronser i sommerens student-VM som gikk av stabelen i Ungarn. Som ny NTNUI-løper ser hun fram til at klubbens anerkjente orienteringsmiljø kan hjelpe henne til å nå enda lengre som løper. At miljøet i Trondheim er helt spesielt, er det ingen tvil om. På Moholt Studentby finner man i overkant av tjue såkalte «o-kjøkken», hvor fire og fire orienteringsløpere bor i egne kollektiv og deler kjøkken og bad.

— Jeg tror o-kjøkkenet har påvirket Jon Aukrust Osmoen, som er i norgestoppen, i en god retning.

Han bor der nå på femte året, forteller lederen for o-gruppa Mathias Stensland Lillevold. Han hadde selv tre av sitt livs beste år på et o-kjøkken. Alexandersen bor ikke i et av disse kollektivene enda, men hun slår fast at det ikke er lenge til hun flytter dit.

— Jeg var to år i Oslo, men jeg er veldig glad for at jeg har kommet til Trondheim. Orientering er jo ikke veldig stort, så når man kommer til NTNUI, så kjenner man alle fra før og kan skape et skikkelig godt miljø med alle vennene sine, forteller hun ivrig.

Lillevold tilføyer at Trondheims orienterings-miljø holder et høyt nivå noe som er positivt når man trener.

— At alle bor så samlet gjør oss til en veldig spesiell klubb. Vi har et bredt aktivitetstilbud med treninger hver eneste dag og generelt mye aktivitet. I tillegg er det ildsjeler som jobber hele tiden for at gruppa fungerer så bra som den gjør. For et par uker siden var det hele femti stykker fra NTNUI Orientering som dro for å løpe NM i Bodø, sier han.

—Man drar ikke til NM uten å ha satt seg noen klare mål.

— Du er din egen trener

Både Sigrid Alexandersen og Mathias Stensland Lillevold er en del av NTNUI Orienterings elitegruppe. De ser lyst på framtiden for toppsatsinga i klubben.

— Vi har flere som nettopp har flytta inn på o-kjøkken, som har bitt godt fra seg i årets junior-VM. De er førsteårsstudenter og flytta hit fordi de så et stort potensial til å utvikle seg her, sier Lillevold.

Alexandersen forteller at mye er opp til en selv i elitegruppa.

— Du er på en måte din egen trener. Vi deler av og til inn i små grupper internt hvor vi følger hverandre opp, slik at vi kan få god tilbakemelding på den treninga vi legger ned. Alle i elitegruppa er gira på å satse, sier hun.

Skogen er bedre enn treningssenteret

Det er ikke bare i toppidrettssatsinga at orientering har fremgang.

— Innen 2020 har forbundet satt seg som mål at én prosent av Norges befolkning skal løpe orientering. De har reist rundt omkring i landet for å holde workshops hvor folk som sitter i styret skal lage rekrutteringsstrategier og jobbe med promotering, poengterer Lillevold.

Han merker tendenser til at folk flest kanskje nedprioriterer treningssenteret litt mer nå en før.

— Treningssentre er jo helt grusomt. Det er mye bedre å bare komme seg ut i skogen sier han og ler.

Powered by Labrador CMS