Flere endringer for studenter, om valgløftene holdes

En rødgrønn regjering kan by på flere endringer for studenter og universiteter.

Publisert Sist oppdatert

For å få sin drømmeregjering trengte Arbeiderpartiet 85 eller flere mandater for å få flertall. Det fikk de. Til sammen fikk partiene AP, SV og SP 89 av 169 mandater. Den rødgrønne blokken må nå bli enige om et regjeringsalternativ med flertall i Stortinget. Aktuelle regjeringspartier må finne ut hvem som skal samarbeide, og deretter må de inngå forhandlinger om en ny regjeringsplattform.

Miljøpratiet De Grønne og Kristelig Folkeparti fikk begge en oppslutning på 3,8 prosent, og havnet dermed under sperregrensen. Venstre havnet på sin side over sperregrensen for tredje gang på rad, og Rødt på sin side gjorde sitt beste valg gjennom tidene.

Psykisk helse, økt studiestøtte og studentboliger

Emilie Kleiven Græsli er fylkesleder i AUF Trøndelag. Hun forteller at det er godt å se at alt arbeidet som er lagt i valgkampen har gitt resultater.

– Mest av alt viser valgresultatet at folk er lei av åtte år med en høyreregjering som kun har prioritert de rikeste.

I følge Græsli er Arbeiderpartiet opptatt av å prioritere gratis psykisk helsehjelp for unge, økt studiestøtte og de ønsker å gjøre det lettere for unge å kjøpe egen bolig.

– Vi vil øke studiestøtten og gjøre det enklere å være heltidsstudent. I tillegg skal det være gratis psykisk helsehjelp for alle under 26 år.

Hun forteller videre at Arbeiderpartiet vil bygge 3000 nye studentboliger årlig. I tillegg til dette ønsker partiet at unge under 20 år skal ha tilgang til gratis tannlege, og unge opp til 25 år skal betale halv pris. Til slutt nevner hun et ønske om å fjerne generell adgang til midlertidige ansettelser.

– Dette er slik at vi studenter får faste, trygge stillinger når vi skal ut i arbeidslivet.

LES OGSÅ: Usikker boligsituasjon for studenter ved semesterstart

Rekordvalg for Rødt

Rødt havnet godt over sperregrensen og gjorde sitt beste valg noensinne. Partiet kom inn på Stortinget for første gang i 2017 med Bjørnar Moxnes som eneste representant. I år får de inn åtte mandater.

Kristin Engen Gylland er leder av Rødt Trondheim. Hun mener at den nye regjeringen har mye å ta tak i når det gjelder studenter og utdanningspolitikk. I likhet med Arbeiderpartiet står både studentboliger og tannhelse i fokus.

– Vi ønsker blant annet å øke støtten når det kommer til tannhelse for unge opp til 25 år, og vi ønsker også å øke antallet studentboliger.

Gylland forteller at en av hovedsakene til Rødt er profittfri velferd. Det er i tråd med Rødt sin visjon om at studenter skal få boliger ut fra behov, og at ikke private aktører skal tjene penger. De har også et mål om å øke støtten til forskning og høyere utdanning, samt at studiestøtten skal bli høyere.

Et annet mål de har er å jobbe for en større lokal rekruttering.

– Vi har kjempet hardt for de lokale studiene. Vi ønsker å desentralisere muligheten til studier.

Videre legger hun også vekt målet om å gjøre det enklere for studenter med barn.

– Vi ønsker å bedre vilkårene rundt både fødsel og barnehage for studenter. Det bør være enklere for studenter med barn å fortsette studiene.

For mange i Rødt kan det være overveldende å ha gjort et så historisk godt valg, og Gylland forteller at det er vanskelig å ta inn seg alt som er skjedd. Til tross for det bestod gårsdagen av feiring for partiet.

– Vi er kjempefornøyde!

LES OGSÅ: Skeiv politikk kan ikke lenger ignoreres

Powered by Labrador CMS