HURTIGHTEST: Du kan fremdeles hente gratis hurtigtester på blant annet Leütenhaven.

Guide:

Dette skjer om du blir smittet nå

Her er reglene for testing, karantene og isolasjon.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Vi gjør oppmerksom på at endringer av råd og regler knyttet til smitte og testing kan ha forekommet siden denne saken ble skrevet.

Trondheim har for første gang registrert over 1000 smittede personer på én dag, og det meste tyder på at trenden fortsetter. Dermed kan det være lurt å ha oversikt over hvilke regler som gjelder akkurat nå, og vite når en skal teste seg.

Slik kan du teste deg

Det er tre forskjellige måter å teste seg på, og dette skiller seg fra praksis tidligere i pandemien. For studenter er det nemlig ikke lenger mulig å bestille såkalt pinnetest i nese og hals, da disse er forbeholdt barn på 6 år eller yngre og voksne over 65 år. Alle mellom 7 og 64 år skal nå ta hurtigtest ved mistanke om smitte. For testing før reise, se informasjon nederst i denne saken. Hurtigtest kan hentes gratis på Leüthenhaven eller parkeringsplassen til XXL Tiller, til følgende tider:

Leütenhaven:

  • Utlevering mandag-fredag kl. 08.30-21.30
  • Utlevering lørdag-søndag kl. 08.30-14.45

Tiller:

  • Utlevering mandag-fredag kl. 07.00-19.00
  • Utlevering lørdag-søndag kl. 09.00-14.30

Om du blir smittet selv

Dersom hurtigtesten er positiv, må du melde inn dette på Trondheim kommunes min side. Du må deretter ta en PCR-spyttest for å bekrefte resultatet. Denne spyttesten er kun ment for dem som må bekrefte hurtigtestsvar eller teste seg ut av innreisekarantene – det går altså ikke an å ta spyttest i stedet for hurtigtest. Når du har tatt testen, må den leveres inn på Leütenhaven eller Tiller for å analyseres.

Isolasjon

Hvis resultatet blir bekreftet som positivt, må du i isolasjon. Du må også varsle nærkontaktene dine om at de må teste seg. Definisjon på nærkontakt finner du på Helsenorges nettsider. Du kan også frivillig registrere det på appen Smittestopp. Isolasjon kan i prinsippet skje på eget rom i kollektiv, men om kommunen vurderer det må du på karantenehotell. Oppholdet her dekkes av kommunen, så du slipper altså å betale selv.

Hvis du ikke har symptomer, må du være i isolasjon i seks døgn fra tidspunktet testen var positiv. Hvis du derimot har symptomer på korona, må du være i isolasjon i seks døgn fra dagen symptomene startet, og ha vært feberfri i 24 timer. Hvis du etter seks døgn er feberfri, kan du altså avslutte isolasjonen. Dette gjelder uansett vaksinestatus, og du kan lese mer om isolasjon hos Helsenorge.

Dersom du er nærkontakt

Har vært i kontakt med en smittet, og kontakten skjedde under to døgn før vedkommende fikk symptomer eller ble bekreftet smittet? Da er du antagelig nærkontakt, og bør sjekke ut de eksakte kriteriene her. Hvis du ikke bor sammen med den smittede, trenger du heller ikke å gå i karantene. Du anbefales likevel å teste deg to ganger med hurtigtest. Den første testen skal tas på dag tre etter kontakten, og den andre på dag fem.

Dersom du er husstandsmedlem

Hvis du bor sammen med en smittet, er du definert som husstandsmedlem med karanteneplikt. Karantenen varer i utgangspunktet i ti dager, og du skal holde avstand fra den smittede dersom det er mulig. Husstandsmedlemmer skal teste seg så raskt som mulig, og enda en gang etter sju døgn. Dersom den andre testen er negativ, kan du avbryte karantenen.

Dersom du ikke kan holde avstand til den smittede, gjelder andre regler. Du skal ta en test så raskt som mulig, og kan ta en ny test etter elleve dager. Dersom denne er negativ, kan karantenen avsluttes. Hvis du ikke tar ny test etter elleve dager, må du være i karantene i totalt 14 dager fra tidspunktet hustandssmedlemmet ble smittet.

Testing før reise

Noen land krever attest på negativ koronatest før innreise. Av kapasitetshensyn tilbyr ikke lenger kommunen hurtigtester eller PCR-tester til dette, noe som gjør at en må gå til private aktører for å få attest. På kommunens nettsider er det listet opp en rekke selskap som tilbyr en slik attest. Prisene ligger som regel i overkant av 1000 kr, så om en planlegger å reise til land med testkrav også for fullvaksinerte (slik som f.eks Italia) må en ta med dette i beregningen.

Kilder: Trondheim kommune, Helsenorge.no og HFI.no

Powered by Labrador CMS