DIGITALT VALG: Vanligvis er Storsalen full når det skal velges ny leder. I år må Samfundet for første gang kjøre digitalt valg.

Disse vil bli ledere ved Samfundet

Onsdag skal Storsalen velge ny leder: – Håper de ser potensial, og ikke nødvendigvis stemmer på den ferdig utlærte ledere, sier Mjør.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld klokken 18 er det tid for ledervalg på Studentersamfundet. På grunn av Trondheims regler og retningslinjer om smittevern må valget gjennomføres digitalt for første gang i husets historie. Til nå har tre studenter meldt sitt kandidatur.

Et variert og viktig verv

SIKKERT SYSTEM: – Nå har vi fått testet ut voteringssystemet ved flere anledninger, og kjenner oss trygge på det, forteller Karen Mjør.

Samfundetleder Karen Mjør har hatt stillingen i snart et år, og forklarer at vervet innebærer veldig mye forskjellig. Som styreleder for Studentersamfundet er man, sammen med styret sitt, Studentersamfundets ansikt utad og er ansvarlige for Husets politiske profil. Man har også mange andre faste oppgaver, og er med i en rekke ulike møter både med interne på huset og med eksterne aktører.

– Utenom dette så er det jo opp til hver leder med sitt styre å bestemme hva man ønsker å fokusere på. Så det er også et verv man i stor grad kan forme som man selv ønsker, sier Mjør.

Den nye Samfundetlederen vil stå overfor mange store oppgaver, og har spesielt to viktige prosjekt foran seg: Nybygg og den etterlengtede åpningen av Huset.

– Nå skal vi jo komme oss ut av korona og få åpnet huset skikkelig igjen, sier Mjør. Etter at Samfundet måtte lukke dørene 12. mars i fjor har huset og programmet vært preget av kommunale retningslinjer og smitteverntiltak.

Det siste året har Samfundet mottatt penger fra blant annet NTNU, Trondheim Kommune, Samskipnaden og Velferdstinget, og nybyggprosjektet skal snart realiseres. Dette blir kanskje en av de viktigste oppgavene til den nye lederen.

– Vi skal jo starte byggingen allerede i november, så det er mye rundt UKA og nybygg som må på plass i løpet av de neste månedene, sier Mjør.

LES OGSÅ: Digital avstemming ved val av Samfundetleiar

Digital votering

Med de nye retningslinjene er grensen på antall personer i Storsalen satt til 100 og plassene ble raskt revet vekk. Mjør forteller at de vil gjennomføre et så normalt valg som mulig, med digital votering.

– Det er selvsagt spennende med det aller første digitale ledervalget. Nå har vi fått testet ut voteringssystemet ved flere anledninger, og kjenner oss trygge på det. Vi gjør nå alt vi kan for at kandidatene skal få en god opplevelse og at medlemmene skal få et tilstrekkelig grunnlag for å ta sitt valg, til tross for at skjer innenfor andre rammer enn tidligere.

Mjør forklarer at de vil gjøre mye likt fjorårets valg, der kandidatene må ta stilling til ulike påstander ved å enten si seg enig eller uenig. I tillegg vil kvelden inneholde vanlige åpningsappeller, avslutningsappeller og spørsmål fra salen. Selv om man ikke sitter i salen så vil det være mulig å stille spørsmål til kandidatene over zoom eller ved å sende de inn.

– Det skal være fullt mulig å stille spørsmål selv om man ikke har vært en av de heldige som fikk plass i Storsalen, sier Mjør.

Også benking vil kunne skje som normalt fram til første voteringsrunde. Mjør påpeker at dette må skje gjennom talerstolen eller på zoom, da det ikke vil være mulig å stille eller benke andre gjennom det digitale spørsmålsskjemaet.

LES OGSÅ: Inviterte innleder siktet for hallikvirksomhet til Samfundsmøte - opplyste ikke om siktelsen

– Se etter potensial

Mjør presiserer hvor viktig valget er, og at det har mye å si at man får inn den lederen som medlemmene synes er rett til posisjonen.

– Det er utrolig viktig at folk faktisk følger med og bruker stemmeretten sin, sier Mjør.

Samfundetlederen legger til at det foreløpig bare er tre kandidater, og hvis flere ønsker å stille er det bare å ta kontakt.

– Hvis flere ønsker å stille eller synes det virker interessant så er det bare å ta kontakt med meg så kan vi ta en prat om det, hvis noen ønsker mer informasjon.

– Jeg håper man ser etter den man tror kan gjøre den beste jobben, og ikke nødvendigvis den ferdig utlærte lederen, avslutter Mjør.

LES OGSÅ: Samfundet får millionbeløp fra fjorårets semesteravgift

Dette er de forhåndsstilte kandidatene

HVA MENER HUSET? Jacob vil jobbe med å spisse de politiske debattene å finne ut hva Samfundet mener, om han blir valgt som leder.

Jacob Wulff Wold
Alder: 23 år
Kommer fra: Oslo
Studerer: Fysikk og matematikk

Hva driver du med på Samfundet?

Jeg har sunget i TSS i tre semestre, og vært aktiv som skuespiller i SIT fire semestre. Jeg var også med i forfatterkollegiet UKA-19.

Hvorfor stiller du til valg?

Jeg stiller til valg fordi jeg tror det er mye mer potensiale i den politiske aktiviteten til Samfundet enn det man får ut i dag. Jeg vil spisse de politiske debattene, finne ut hva Samfundet mener, og kjempe for disse meningene. Det er mange spennende muligheter med nybygg og jeg har også lyst til å jobbe for at viktige beslutninger i den prosessen har bredest mulig forankring blant studentene i Trondheim.

Hva er ditt beste minne fra Samfundet?

Veldig vanskelig å velge her, men tror jeg går for da jeg stod med resten av FFK og så UKEnavnet bli avduket. Stort øyeblikk etter over ett år med å prøve å være morsom og startskudd for mye moro!

MER POLITIKK: Fredrik vil at Samfundet skal ta plass i det politiske landskapet i og utenfor denne byen, og viser til at man bare har vedtatt en resolusjon det siste året

Fredrik Akre
Alder: 23 år
Kommer fra: Eidsvoll
Studerer: Fysikk og matematikk

Hva driver du med på Samfundet?

Jeg jobber nå i Sikringskomiteen på Samfundet og er med i vertskapet huset UKA-21. Jeg er også avtroppende som både nestleder og økonomisjef i Gjengsekretariatet. Før jeg ble med i GS var jeg mellomleder i ISFiT-19.

Hvorfor stiller du til valg?

Jeg stiller til valg på onsdag av mange grunner og jeg håper du kan være med å se hele valget. En av grunnene er at jeg har lang erfaring fra prosessen rundt nybygg og kan hjelpe til og få i stand utvidelsen av Samfundet slik vi ønsker. Videre vil jeg se Samfundet ta plass i det politiske landskapet i og utenfor denne byen. Visste du at Samfundet kun har vedtatt én resolusjon det siste året? Jeg vil også jobbe sammen med gjengene for å samle medlemsmassen og styrke tilhørigheten til Samfundet etter pandemien. Dette vil bli en krevende oppgave for alle studentledere det kommende året, men jeg tror jeg er personen for jobben.

Hva er ditt beste minne fra Samfundet?

Jeg har ikke et beste Samfundetminne, men mange! Blant dem er møte og snakke med nobel fredsprisvinner Tawakkol Karmen under ISFiT-19, være med venner i KU på Rocky Horror 2012 (det var den gang på torsdager, uten aldersgrense) og promenadekonserten under UKA-19. For et show! Aldri vært med på noe liknende.

REDDE STUDENTKULTUREN: Daria mener at det er viktig at studentkulturen i Trondheim blir ivaretatt etter koronaen.

Daria Barjaktarevic
Alder: 22 år
Kommer fra: Bærum
Studerer: Bachelor i matematikk

Hva driver du med på Samfundet?

De siste to årene har jeg vært med i Markedsføringsgjengen på Samfundet, der jeg det siste året satt som gjengsjef.

Hvorfor stiller du til valg?

Jeg stiller til valg hovedsakelig fordi jeg ønsker å jobbe for at Samfundet er mer inkluderende, og for at det gjengse medlem føler en sterkere tilhørighet til huset enn det mange gjør i dag. Jeg ønsker også å jobbe med å forberede organisasjonen på det nært forestående nybygget og de utfordringene vi må løse før vi kan flytte inn der. I tillegg så tror jeg at vi, selv om vi går mot slutten av pandemien, står i fare for å miste store deler av studentkulturen i Trondheim, spesielt blant de yngste og nyeste studentene. Jeg mener at frivilligheten må jobbe for at denne blir ivaretatt, og der ønsker jeg å bidra.

Hva er ditt beste minne fra Samfundet?

Noe av det beste Samfundet har gitt meg er alle de fantastiske konsertopplevelsene, der det aller beste nok må være Karpe-konserten våren 2019.

LES OGSÅ: Båtstudenter ble stående uten bad og dusj under nedstenging

Powered by Labrador CMS