Regjeringens oppfordring om at studenter skal avbestille reiser er mildt sagt provoserende

Koronaviruset har gitt et tydelig bilde på regjeringens manglende forståelse for hvordan norske studenter egentlig har det.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ga regjeringen beskjed om at all undervisning blir digital fram til 18. januar, om ikke lenger. Budskapet var at studenter derfor bør avvente å reise tilbake til studiebyen, og heller bestille billetter for en senere dato. Denne beskjeden er ett av alt for mange eksempler på at regjeringen ikke vet hva det innebærer å være student i dag.

Beskjeden kommer dager, og for noen bare timer, før studentene etter planen reiser tilbake til studiebyen. Det virker som regjeringen forventer at flertallet av oss har råd til å bestille nye billetter til full pris knapt to uker før hjemreise. Denne antakelsen er likevel ikke overraskende etter hvor lite forståelse regjeringen viste for studentenes situasjon i fjor.

Det kan virke som at de har glemt sin egen politikk fra 2020. Slik som da de stengte ned landet, og dermed jobbmulighetene våre. Greit nok, det var et nødvendig onde, og vi måtte bidra slik som resten av befolkningen. Samtidig har det ikke vært noen økning i månedlig studiestøtte med unntak av rentejustering. Vi har heller ikke rett på dagpenger, selv om vi blir permittert eller mister deltidsjobben grunnet pandemien. I stedet fikk vi muligheten til å ta opp enda mer studielån for å komme oss gjennom vårsemesteret som plaster på såret.

DEBATT: Mer lån, er løsningen vi får servert fra regjeringen. Det er rett og slett flaut.

Vi studenter har stort sett gjort alt vi kan for å bidra i dugnaden. Likevel forventer regjeringen mer og mer av oss. Det er provoserende nok at statsministeren kjefter uberettiget på Trondheimsstudentene for å «feste framfor å lese til eksamen». Anbefalingen om nå å booke om billettene våre like før avreise og heller bli der vi er inntil ny beskjed kommer viser at de totalt mangler forståelse for norske studenters økonomiske situasjon.

DEBATT: – Hva noen få enkelte studenter finner på kan ikke føre til massiv kritikk av alle Trondheims studenter

Det er ikke alle studenter som kan få hjelp fra mamma og pappa når vi sliter økonomisk. Ikke alle bor i en storby slik at man enkelt får tak i flybilletter på kort varsel, og i hvert fall ikke til en overkommelig pris. Det er mange av oss som har vakt i studiebyen allerede i årets første uke, og må på jobb for å betale leien fordi studiestøtten ikke er i nærheten av å speile leiemarkedet.

Det er forståelig at regjeringen forventer mye av oss i disse tider, slik de forventer mye av alle i befolkningen. Vi studenter vil gjøre alt vi kan i dugnaden, slik vi har gjort hele veien, men regjeringen er nødt til å vise at de forstår konsekvensene av egne tiltak. De er nødt til å stille opp for studentene, slik vi har forsøkt å stille opp for dem og samfunnet.

LES OGSÅ: Ingen skoleeksamener ved NTNT våren 2021

Powered by Labrador CMS