Lei av tannlaus bakgrunnsstøy

Moddi har fått nok av musikk uten mening, og har laget et album med et nytt perspektiv. Dersom tida strakk til, skulle han gjerne vært frivillig på Samfundet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette blir den største konserten vi noensinne har laget. Vi har spilt masse og spart penger nettopp for å kunne gjøre noe så sinnsykt som dette.

Fakta

MODDI

Hvem: Pål Moddi Knutsen, bedre kjentunder artistnavnet Moddi. Musikerfra Senja, 29 år gammel.

Aktuell med: Albumet Unsongs som ble sluppettidligere i høst.

Guilty pleasure?

– Jeg vil si gullkort på SAS, fordi jegreiser mye, og ser det som en pleasurefordi jeg får møtt mange spennendemennesker og får sett verden. Menmiljøavtrykket mitt er jo større ennmange andre, og det er guilty. Menfor å gi et eksempel på en enda merguilty pleasure kan jeg heller si sydenturen til Korfu i 2013.

Beste kulturopplevelse?

– Konsert med Turboneger i Andenes i2004. Fordi det var sinnsykt bra, menogså fordi det var den siste gangenjeg kunne stå blant massen av publikum uten at folk visste hvem jeg var.

Råd til trondheimsstudenten?

– Kålaffel på Persilleriet. Veganmat.Tidligere i dag fikk jeg bestilt takeawayderfra. Kanskje det heller burdevært på guilty pleasure? Føler meg littdiva siden noen måtte hente den.

Hva er din kamp?

– RBK mot TIL på Lerkendal, 2. november 2003. 0-1. Arne Vidar Moenskåret på overtid, på corner, og bergetTILs plass i Eliteserien.

Det er dagen før Pål Moddi Knutsen, bedre kjent som Moddi, skal ha konsert på Samfundet. Der skal han framføre sanger fra det nye albumet Unsongs, sammen med sin faste cellist, bandet, og Trondheimsolistene. Han sitter på en krakk og knasker på en pære etter timer med lydprøver. I mangel på tid i en hektisk turneperiode, er middagsavtalen vi egentlig planla på Lyche i siste liten byttet ut med backstagerommet til Storsalen. Moddis krøllete hår står til alle kanter. Han er sliten og trøtt, men fremdeles energisk og engasjert i samtalen.

– Jeg tror personlig at folk er drittlei av mesteparten av musikken man får servert på radio. Tannlaus bakgrunnsstøy. Musikk har jo sluttet å ha innhold.

Musikk med mening

Det nye albumet består av tolv «forbudte» sanger som på et tidspunkt har blitt sensurert på grunn av sitt innhold. Låtene er fra ulike steder i verden, med fokus på blant annet politisk urett, undertrykkelse, konflikter, og ytringsfrihet.

Moddi tror temaet på albumet vil falle i smak hos studentene.

– Det er folk som kanskje kommer rett fra lesesalen hvor de pugger til eksamen i statsvitenskap, og så kommer de hit og får mer av det samme mølet, ler han.

– Men da er i hvert fall sinnet åpent for det. Jeg føler bestandig at folk tar musikken til seg her. Det er unge, ferske ører som ikke er ødelagt av 40 år med listepop.

For Moddi er det viktig at meningen i sangene kommer tydelig fram. Hovedpoenget er ikke å skape politisk engasjement, og artisten går ikke nødvendigvis god for budskapene sangene presenterer. Målet med Unsongs er derimot å vise hvor kraftfullt musikk som politisk verktøy kan være. Mange mener det han gjør er viktig, men Moddi er ikke helt enig.

– Jeg synes det skal mye til før musikk er viktig. De originale låtskriverne gjorde noe viktig, det jeg gjør klassifiseres kanskje mer som interessant.

Fra Senja til Nord-Algerie

Moddi er usikker på når interessen for musikk begynte. Hjemme på Senja hadde ikke familien tv eller cd-spiller. I stedet for å høre på musikk, spilte familien musikk sammen. Ifølge han selv er han likevel ingen wonderkid som kommer fra et musikalsk hjem.

– Mamma spilte tuba i skolekorpset. For meg var det nok der det startet, kanskje. Men musikk er jo overalt.

Unsongs er forskjellig fra Moddis tidligere utgivelser. Det er ikke hans egne sanger, men andres historier. Ifølge Moddi ser albumet utover, på verden. Det har gitt et nytt perspektiv til en artist som tilhører singer/songwriter-sjangeren.

– De to første albumene var ekstremt introverte. Det var mine tanker, mine følelser, mitt liv. Det ble ekstremt utmattende å grave følelsene ut av innvollene. Nå kan musikken føre til diskusjoner med folk fra for eksempel Nord-Algerie. Det er spennende og givende som musiker.

– Samfunnsvitenskapelig metode funker jævlig bra

I tillegg til å være artist, er Moddi student ved Universitetet i Oslo, hvor han tar en master i Culture, environment and sustainability. Tidligere har han studert i Trondheim og i Telemark. Ved spørsmål om studietida, begynner Moddi å le.

– Skal vi snakke om det også? Jeg har ikke snakket med veilederen min på to måneder! Hun har ringt og sendt meldinger. Faktisk har jeg fått mer bruk for metodelære i plata mi enn i selve masteroppgaven. Jeg leste i boka til Aksel Tjora om stedvis deduktiv og induktiv metode for å finne ut hvorfor disse forbudte sangene appellerte til meg. Samfunnsvitenskapelig metode funker jævlig bra.

På grunn av musikkarrieren ble Moddi aldri hundre prosent student. Hadde studenttilværelsen sett annerledes ut, hadde han kost seg med frivillighet.

– Det hadde vært artig å være med i skolekorps igjen. Jeg hadde jobbet på Samfundet om jeg hadde hatt tid til det. I 2012 jobbet jeg som teknisk ansvarlig på kroa i Bø. Det var nok den fineste tida i livet. Kort og fint.

Powered by Labrador CMS