
Stortingskandidat med vagina i taket
Ragna Vorkinnslien mener at politikk og kultur fint kan forenes, i hennes tilfelle gjennom feministisk kunst.
– Politikk handler ikke bare om partier i debatt, men om alt som skjer i samfunnet. Derfor er det veldig vanskelig å lage kunst som ikke henger sammen med aktualitetene rundt oss.
For politiker og kunstner Ragna Vorkinnslien, går kultur og politikk hånd i hånd. Begge er arenaer for samfunnskritikk og kan tas i bruk for å uttrykke urettferdighet. Hennes politiske aktivitet mater hennes kunstprosjekter.
Les også: Vi gir deg en liten guide til hva slags valgflesk partiene byr på for å forføre studenten.
– Det er veldig mange kunstnere som gjør dette i større eller mindre grad. Kunst er overhodet ikke nødt til å være politisk, men jeg setter pris på politiske budskap i kunst.
Subtile uttrykk
For øyeblikket er hun student ved Kunstakademiet i Trondheim (KiT) og Rødt Sør-Trøndelags førstekandidat til stortingsvalget. Før hun begynte på KiT gikk hun to år på Norges Fotofagskole. Hun forteller at hennes formidling av samfunnskritikk har endret seg med årene.
– I startfasen var jeg var mye hardere i uttrykket, og lagde kunst hvor budskapet og samfunns- kritikken var veldig tydelig. Nå har jeg blitt mer subtil i smaken.
Vorkinnslien forteller at man må tilpasse uttrykket i forhold til budskapet man vil få fram i kunsten. Teknisk har hun jobbet mest med fotografi og tekstil, men hun presiserer at teknikken man tar i bruk gjerne er underordnet prosjektet. Hvert arbeid begynner med en idé, men framgangsmåten derfra kan variere fra gang til gang.
Trygg på valget
Vorkinnslien vokste opp i en familie hvor håndverk hadde stor betydning, og fattet selv interesse for kunsten i tidlig alder. Fra hjemmet lærte hun en del teknikker som hun har tatt med videre til tekstil-kunsten.
Les også: Knut Øye Brandsås er student og politiker for Venstre. Men han har en «mørk» fortid.
– Jeg har lenge vært interessert i kunst, men det var først da jeg startet på Norges Fotofagskole jeg begynte å jobbe grundig med kunstneriske uttrykk. Det var rundt den tiden hun bestemte seg for å satse, og tørre å ta valget om å bli kunstner.
– Nå har jeg blitt trygg på valget mitt og det føles deilig, sier hun.
Humor i kunsten
– Kunsten min er i ferd med å spisse seg og finne et fast uttrykk, men jeg håper jo at den kommer til å fortsette å endre seg. Kunst er alltid under utvikling i takt med livssituasjonen man befinner seg i.
Gjennom nye erfaringer og impulser vil man kunne bringe noe nytt til kunsten. Selv ønsker Vorkinnslien å ta i bruk mange av sine personlige erfaringer, og hun mener at individuelle opplevelser fint kan settes i sammenheng med kritikk av samfunnsstrukturer. Ellers ønsker hun å fortsette med å flette inn humor i kunsten sin.
– Selv om det er et alvorlig tema kan man eksperimentere med virkemidler. Det trenger ikke være bilder av døde barn i Syria for at det skal kommentere urettferdigheter i samfunnet.
Selfies i tekstilvagina
Hun hadde nettopp en avgangsutstilling fra Fotofagskolen, hvor prosjektet hennes gikk ut på å henge en to meter lang vagina i tekstil fra taket. Den var konstruert slik at publikum kunne gå inn i den og ta selfies. Vorkinnslien forteller leende at det var en kø av selfietagende vaginaentusiaster inn til vulvaen.
– Jeg ble veldig fornøyd med utstillingen. Det kan ofte være litt utfordrende å få folk til å ta aktiv del i kunsten. Folk har ofte stor respekt for det som henger på veggen.
Videre planer inkluderer å strekke seg lenger både innenfor kunst og politikk. Hun forteller at framtidsplanene til partiet hennes er å komme inn på Stortinget til høsten.
– I så fall kommer jeg fortsatt til å jobbe med kunst, men studiene må nok utsettes et par år. Hvis jeg ikke kommer inn på Stortinget, er planen å ta en master på KiT.