
Varierende søkervilje
Norsk kulturråds arrangørstøtteordning styrkes med fem millioner kroner i 2011. Men i Trondheim er ikke alle like flinke til å søke om kulturkronene.
I det planlagte statsbudsjettet for 2011 vil Norsk kulturråds arrangørstøtteordning styrkes med fem millioner kroner. Den foreløpige årsmeldingen til Kulturrådet viser at konsertscenene til Blæst og Dokkhuset henholdvis har blitt bevilget 200 000 og 250 000 kroner i arrangørstøtte i 2010. Studentersamfundet på sin side er verken på listen for 2009 eller 2010.
Hilde Stenseng arbeider i Norsk kulturråd, og har arrangørstøtten som ansvarsområde.
– Det er vanskelig å gi et bestemt fasitsvar på hvorfor noen søker, mens andre ikke gjør det, sier hun.
Hun sier at noen miljøer er flinkere til å søke enn andre, og at sånn har det vært helt siden starten av ordningen.
– Mange jazzklubber søker. Arrangementer med folkemusikk i sentrum er derimot sjeldent på listen. Videre er Rockforbundet gode til å informere om ordning, sier Stenseng.
Usikkerhet på Samfundet
Daglig leder Espen Halmøy på Samfundet, leder Hilde Habberstad i Klubbstyret og leder Tarjei Zakarias Ekelund i Lørdagskomiteen, stiller seg alle litt usikre til hva støtten innebærer.
– Vi jobber for tiden med å melde oss inn i frivillighetsregisteret slik at vi kan få midler fra grasrotandelen. Men når det gjelder arrangørstøtten vet jeg ikke helt hvor vi står, sier Halmøy
Habberstad er også blank på området, og forteller at de henter støtte fra andre steder.
– Hvis vi har lov til å søke er det i så fall ganske rart at vi ikke gjør det, sier hun.
Zakarias Ekelund understreker at de bruker andre støtteordninger, men at Samfundet har et klart forbedringspotensiale på området.
– Vi jobber med å forbedre oss. Det er noe vi dessverre har vært for dårlige på.
Lov til å søke
Norsk Rockforbund er konsertarrangørrenes interesseorgansiasjon. Forbundet jobber politisk for å bedre rammevilkårene til konsertarrangører i Norge.
Leder Line Endresen, mener at dette er en gjennomgående tendens i mange studentorganisasjoner.
– Det er veldig typisk for studentersamfunnn fordi det er mange utskiftninger fra år til år. De gamle glemmer å videreføre informasjon om hvor man kan og bør søke om støtte.
Videre forteller hun at alle i Norge har lov til å søke om kulturrådets arrangørstøtte, og at Rockforbundet kan hjelpe til med å skrive søknader hvis det er ønskelig.
– Men det er klart, man får ikke støtte til et skumparty, for eksempel. Støtten gjelder for konserter og lignende arrangementer.
– Ikke noe hokus pokus
Daglig leder Sjalg Olav Hoel på Blæst poengterer at Kulturrådets støtte er viktig.
– Dess mer penger, dess bedre opplevelser. Det ligger i kortene at mer støtte kommer publikum til gode, sier Hoel
Han forteller at Blæst ikke har opplevd noen problemer med å finne informasjon om støtten.
– Det er ikke akkurat noe hokus pokus, alt ligger ute på Kulturrådets nettside. Vi har også fått informasjon om støtten fra Rockforbundet og andre steder, sier Hoel.
Samtidig mener Hoel at det er for tidlig å svare på om den økte støtten kommer til å påvirke konsertscenen.
– Det vil bevilgingen i 2011 vise.
Avhengig av støtte
Også på Dokkhuset beskrives arrangørstøtten som viktig for driften av konsertscenen.
– Dokkhuset Scene skal være en dedikert scene for kammermusikk og jazz, i utgangspunktet definert som smale genrer. Skal dette balansere økonomisk, er vi, som arrangør, helt avhengig av blant annet arrangørstøtten fra Norsk kulturråd, sier daglig leder Ramsøy-Halle.
Ramsøy-Halle understreker at en god søknad består av mye god planlegging.
– Det er liten øvelse i seg selv. Før vi sender ut en søknad til kulturrådet har vi allerede booket et par internasjonale navn, og gjort programmet for året delvis klart.
Bookingansvarlig Arild Schei på Dokkhuset mener at den økte støtten for 2011 ikke nødvendigvis fører med seg større artistnavn.
– Dokkhuset har rundt 150 konserter årlig. For å innfri kravene om støtte er det derfor viktig med et variert program, bestående av både store og små navn.