Trondheims beste leseplasser

Glem fransk samtidslitteratur! Den største kulturelle kapitalen du kan inneha er kjennskap til NTNUs mange lesesaler.

Publisert

Lesesalkulturen er ikke bare en saga om praktiske affærer – et rom og en plass for å få ting gjort; den handler like mye om hygienefaktor, som HR-folka i arbeidslivet ville sagt. Der exphil-professorene forsøker å mane frem refleksjon rundt hva som er rett og galt, tar vi diskusjonen til et høyere nivå og stiller de virkelig viktige spørsmålene i livet: Hva er en god og dårlig lesesal? Hva er meningen med (lesesal)livet? Og trenger jeg en sal med stillhet og vakker utsikt eller svett kontorestetikk og hardcore arbeidsfaktor?

Campus Kalvskinnet

Navn: Takterrassen på Kalvskinnet.
One-liner: «For deg som dagdrømmer om et rikere liv.»
Hvor?: Femte etasje på Akrinn, øverst på Kuben.

KALVSKINNET: Ta turen til toppen av Akrinn for en lesesal i luksus.

Godt skjult fra bakkeplan ligger denne perlen av en leseplass. Takterrassen på Kalvskinnet er en av få skybarer finansiert over statsbudsjettet. For oss som er hekta på Succession og relaterer til de rike på et sanselig plan er dette plassen å ta med skolearbeidet. Arealet er innredet med stilriktige møbler. Led-lysene langs takbjelkene er akkurat på riktig side av russebuss og Maaemo. På midten er det en barseksjon, og selv om utvalget kun er tappevann, fungerer den som en rekvisitt til den klassereisen du søker; her kan du drømme deg nyrik.

Er du heldig har noen satt seg på flygelet nede i Akrinn og spiller myk pianomusikk i bakgrunnen. Lukker du ett øye og myser med det andre, er det nesten som å være på Manhattan. Kalvskinnet huser en gjeng praktikere, og det er derfor alltid ledig plass på bygget utenom den travleste eksamenstida.

LES OGSÅ: Møt ordførerkandidatene før lokalvalget.

Campus Gløshaugen

Navn: Teknologibiblioteket
One-liner: «Ærverdig sal for B-mennesker»
Hvor?: Hovedbygningen på Gløshaugen, øverst i Høyskoleparken

GLØSHAUGEN: Den erverdige lesesalen i NTNUs hovedbygg gir en påminnelse om et universitet med en stolt historie.

Der takterrassen på Kalvskinnet oser av nyrik estetikk, lukter Teknologibiblioteket gamle penger. Salen er ærverdig, interiøret en tidsreise til 50-tallet: Her er alt gjennomtenkt og i protest mot de modernistiske strømningene. Mens tiden står stille kan du fordype deg i pensum og se solen gli forbi panoramavinduene på sørveggen.

Dette er salen du drar til for inspirasjon og en påminnelse om at du går på et universitet med en stolt historie. Langs gangene står byster av smarte folk. I kjelleren, langs vindusrekken i matematikkseksjonen finner du kremplassene. Her får du egen pult og kan sitte i ro og fred med utsikt over Frimerket – parken i hjertet av Gløshaugen.

Biblioteket åpner 08:30, som gir en stjerne i boka for de av oss som liker å sove en halvtime lenger i eksamensperioden. I pausene kan du sette deg på trappa utenfor Hovedbygget og kikke ned mot Nidarosdomen. Ordet på gata er at du da vil se ned på kirkespiret, og at dette er for å minne studentene på at vitenskapen alltid står over religionen.

LES OGSÅ: En guide til Trondheims boplasser.

Campus Dragvoll

Navn: Biblioteket bygg 6B
One-liner: «Med lys og utsikt over hele byen»
Hvor?: Over broen på biblioteket i femte etasje

DRAGVOLL: På biblioteket på Dragvoll inviteres omgivelsene inn.

Etter treningsøkten opp trappene til biblioteket er det kun en bro som skiller deg fra en rolig og belyst leseplass på Dragvoll. Her kan du roe deg ned i noen deilige sofaer, drømme deg vekk i alle bøkene, eller jobbe som en mester i fokus.

Det finnes grupperom hvor man kan prate litt mer, ellers er det også et stort areal for dem som trenger litt mer stillhet. Distraksjoner kan man også finne (hvis man vil). Med store, flotte vinduer kan man stirre på alle som går forbi: en jogger, en turgåer med hund, noen frisbeegolfere eller en barnehage-gjeng. Skogen utenfor Dragvoll er populær blant mange, og du kan være tilskuer til dens besøkende.

LES OGSÅ: Fyllesyk? Her er løsningen.

Ubåtbunkeren på Dora

Navn: Ubåtbunkeren på Dora/Dorabiblioteket
One-liner: «Tysk ingeniørkunst»
Hvor?: Arkivsenteret på Nyhavna, Dora

DORA: Bak de røffe fasadene på Dora skjuler en av byens beste lesesaler seg.

Hemmeligheter er som sokker: du finner dem alltid på de mest uventede steder. Denne godt bevarte hemmeligheten finner du nede ved industriområdet på Nyhavna. Dorabiblioteket tilhører NTNU og gjester 60 leseplasser fordelt på tre rom. Salen ligger i fine lokaler og har garantert en ledig plass. Hit drar du for å komme deg vekk fra folk og støy.

Dypt inne i hjertet av ubåtbunkeren ligger byens arkivsamling trygt bevart. Med 25 000 hyllemeter med arkivsaker (!) er det nok av stoff å fordype seg i dersom du trenger en pause fra studiene. Her sitter historien i veggene, bokstavelig talt: En vandrehistorie sier at det ligger fem slavearbeidere begravd i grunnmuren på Dora. Her kan du lære om fortiden, mens du studerer for å forme fremtiden.

Lesesalen på Dora er kun åpen onsdag og torsdag fra 09 til 15.

LES OGSÅ: Dette brukes semesteravgiften din til.

Powered by Labrador CMS