ØKONOMIANSVARLIG: Fredrik Hexum Arvesen har ansvar for Bergstuderendes Forenings økonomi.

Med oljepenger i budsjettet

Sponsoravtalerer er ikke nytt for linjeforeninger, men det er uenighet i hvem pengene skal komme fra.

Publisert Sist oppdatert

Bergstuderendes Forening er linjeforeningen for materialteknologi, tekniske geofag, geologi og petroleumsfag. De har nylig inngått et samarbeid med det norske oljeselskapet Okea. Selskapet ble blant annet grunnlagt av nåværende forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe. Økonomiansvarlig i foreningen, Fredrik Hexum Arvesen, forteller at det var tidligere festsjef som foreslo Okea som en ny hovedsponsor.

Selskapet signerte avtalen med linjeforeningen i januar, og vil holde bedriftspresentasjoner, reklamere og utlyse stillinger på linjeforeningens plattformer, forklarer han. Arvesen forklarer fordelene Okea får ved å sponse dem.

– De får studenter med på laget. Når folk er ferdig utdannet så tenker de kanskje å jobbe i Okea da, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere summen det er snakk om i avtalen, men forteller hva pengene vil brukes til:

– Det går til arrangementer som vi har i løpet av året, samt idrettslagene og komiteene, slik at de får lov til å kjøpe seg utstyr og arrangere ting for seg selv også.

Arvesen forklarer at midlene er viktige for å kunne tilby studentene sosiale aktiviteter, og bidrar til at arrangementene kan være billigere.

– Det er ofte noen arrangementer som blir veldig dyre, så hvis man skal være med på alle blir det noen tusenlapper.

LES OGSÅ: Dette er Samfundets nye leder

Yrkesrettet sponsor

På Studentersamfundet ble det under et møte 25. februar lagt frem et vedtektsforslag om at Samfundet ikke skal bli sponset av selskaper som utvinner fossil energi. Voteringen har ikke blitt gjennomført enda, men saken har skapt mye debatt om temaet i studentmiljøer.

ETTERTRAKTET: ­Vi får inn en del søknader fra studentorganisasjoner som gjerne vil samar­ beide med oss, forteller Jon Are Nilsen, senior kommunikasjonsansvarlig i Okea.

På spørsmål om det har vært diskusjon i linjeforeningen om hvorvidt spons fra et oljeselskap er problematisk, svarer Arvesen at de ikke fått noen spesifikke tilbakemeldinger fra studentene.

– Vi prøver å finne en sponsor som passer, og vi utdanner blant annet petroleumsingeniører og geologer. Da er det jo veldig naturlig å ha et selskap som har bruk for disse som hovedsponsor.

Senior kommunikasjonsansvarlig i Okea og tidligere kommunikasjonsrådgiver for institutt for geovitenskap og petroleum Jon Are Nilsen tror også at studentene i foreningen opplever Okea som en relevant sponsor.

– Vi har absolutt inntrykk av det gjennom de samtalene vi har hatt med studentene. For oss er det viktig å støtte opp om det fremragende arbeidet Bergstuderendes Forening gjør for å skape meningsfulle sosiale arenaer for studentene.

Når det gjelder sponsoravtalene forteller Nilsen at det ikke er Okea som henvender seg til studenter, men at de får inn en del søknader fra studentorganisasjoner som vil samarbeide med dem.

Vervet til en døende næring?

Talsperson i Grønn Ungdom, Tobias Stokkeland, er kritisk til samarbeidet mellom oljenæringen og linjeforeninger på universitetet.

KRITISK: Tobias Stokkeland stiller seg kritisk til samarbeid mellom oljeselskaper og linje­ foreninger.

– Det som bekymrer meg mest med dette samarbeidet er at det gjør at enda flere av de gode hodene vi trenger i det grønne skiftet havner i oljeindustrien i stedet, sier han.

Han sier at det er et problematisk for det grønne skiftet, og for studentene som blir vervet til en døende næring.

Økonomisjef Arvesen er ikke enig.

– Å forby alt samarbeid med Norges største eksportnæring vil på ingen måte gjøre at problemene vi står overfor med klimakrisen forsvinner. Oljebransjen er jo akkurat der det trengs kloke hoder til å bidra med å omstille bransjen.

Det grønne skiftet kan ikke bare skje gjennom politiske beslutninger, men også ved å utvikle ny teknologi og nye løsninger, sier han.

Arvesen forteller videre at studenter ved NTNU er klar over at de står overfor en klimakrise, og han er overbevist om at de aller fleste ønsker å benytte sine kunnskaper til å kjempe mot denne.

– Et samarbeid med Okea er en mulighet til å finne bedre løsninger, og til å gjøre overgangen fra fossilt til fornybart så glatt som mulig.

Stokkeland understreker at han ikke nødvendigvis synes alle selskaper som gjør noe miljøfiendtlig i deler av sin virksomhet bør forbys fra campus, men at man bør være observant på bransjer med store økonomiske muskler som oljenæringen kan ta plassen til det vi må leve av etter oljen.

LES OGSÅ: Arbeidet med å samle campus fortsetter

Vil ikke ødelegge for fremtidige samarbeid

Andre linjeforeninger har også måtte tatt stilling til hvorvidt de ønsker sponsoravtaler med oljeselskapene. Marthe Bjørhovde, leder i Emil, linjeforeningen for energi og miljøingeniørene sier at de samarbeider med Equinor men ønsker ikke å svare på hva avtalen innebærer eller detaljer rundt den. Emil-styret vil ikke stille til intervju, men svarer følgende i en epost:

SAMARBEID: Marthe Bjørhovde, leder i Emil bekrefter at de blir sponset av Equinor.

– Vi har jo et samarbeid med Equinor nå, selv om det ikke er som hovedsamarbeidspartner. Vi vil helst ikke potensielt ødelegge for nåværende eller fremtidig samarbeid, og jeg vil understreke at vi er veldig fornøyd med å ha Equinor som en av våre «vanlige» sponsorer.

Powered by Labrador CMS