
Ulovlig prisøkning
SiT bryter husleieloven ved å sette opp leien før fristen.
Studenter som flyttet inn i SiTs studentboliger i april og mai fikk økt husleien sin etter noen få måneder. Dermed bryter SiT husleieloven, melder gårsdagens Adresseavisen. I henhold til husleieloven kan bare en slik endring skje i forbindelse med økning i konsumprisindeksen eller gjengs leie.
Ved økning på linje med konsumprisindeksen må leieforholdet ha vart i ett år, og økningen må varsles skriftlig en måned før den er satt i verk. Ved tilpasning til gjengs leie må leieforholdet ha vart i to år og seks måneder, og økningen skal varsles seks måneder før endringen settes i verk.
Boligdirektør Terje Bostad i SiT mener samskipnaden holder seg innenfor regelverket.
– Nå kan husleieloven sikkert tolkes ulikt. Vi har tolket den slik at vår praksis har vært innenfor lovens rammer så lenge praksisen har kommet studentene til gode, sier Bostad til Adresseavisa.
Erstatningskrav
Bostad mener det blir feil av studentene å gå mot samskipnaden.
– Vi er en nonprofit organisasjon som skal ivareta studentenes interesse. Et erstatningskrav vil være å gå imot seg selv, sier han.
Kommunikasjonsrådgiver Martin Halsos i Forbrukerrådet mener studentene har rett på erstatning.
– Om de ønsker å høyne leien, må de enten skrive to kontrakter, en for hver prisperiode, eventuelt vente til juli med å la studentene flytte inn, sier Halsos til Adresseavisen.
Retten på sin side
Leder Eline Raphaug ved bolighjelpa i Jushjelpa stiller seg bak Halsos, og mener studentene har loven på sin side.
– Ved kontrakter som varer fra april i år til 30. juni neste år, vil ikke kravet til at leieforholdet har vart i ett år være oppfylt når leien blir økt i juli. Det er dermed en ulovlig leieøkning, sier Rahaug til Dusken.no.
Raphaug mener loven stiller sterkere enn SiTs gode intensjoner.
– Rettslig sett er det ikke en gyldig grunn til at leietakerne ikke skal få pengene sine tilbake. Alle utleiere er pålagt å følge husleierloven, sier hun.
Velferdstinget ser ikke problemet
Leder Alexandra Løvland i Velferdstinget ser ikke et problem i situasjonen.
– Advokaten til SiT sier at de holder seg innefor lovverket, og da forholder vi oss til det, sier Løvland.
Hun påpeker at leieøkningen kan foregå på en bedre måte, men at SiTs alternativ er det som gavner studentene mest.
– SiT kan bli ryddigere i måten økningen foregår på, og bli bedre på å opplyse om det. Dette er den billigste løsningen for studentene, som får leie til fjorårets priser frem til 1. juli, for så å følge den årlige prisøkningen, sier Løvland.