H.K.H. Prins Daniel av Sverige var onsdag på besøk på NTNU. Her fotografert sammen med rektor Anne Borg.

Kongelig besøk på NTNU: 

– Vi skal inspirere fremtidens entreprenører

NTNU fikk besøk av Prins Daniels Fellowship, et initiativ drevet av det kongelige Ingeniørvitenskapsakademiet, i samarbeid med H.K.H. Prins Daniel av Sverige. På agendaen sto entreprenørskap og innovasjon, med mål om å inspirere unge til innovasjon.

Publisert Sist oppdatert

På programmet blei masterprogrammet NTNUs entreprenørskole fremmet, og professor Roger Sørheim fra institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, snakket om resultatene og gjennomføringa av programmet så langt. For disse studentene er det ikke bare oppgaver og forelesninger, men de er også gründere i egne bedrifter.

– Det tar ganske lang tid før ting begynner å skje i bedriftene, men vi ser at verdiskapningene som skjer i bedriftene har økt med årene. Det krever tålmodighet med entreprenørskap, men det gir ofte resultater, sier Sørheim.

NYSKAPENDE: Professor Roger Sørheim forteller om NTNUs entrepenørskole.

Samtidig er det ikke bare tid som kreves for å drive nyskapning og innovasjon, og for Sørheim er det viktig at både universitetet og studentene må jobbe målretta i veien mot godt entreprenørskap. 

– Det er helt avgjørende at universitetet, ledelsen og fagmiljøet tør å jobbe for nyskapning, og legger til rette for at studentene skal drive best mulig entreprenørskap. Gi dem noen rammer, sett noen krav og gi dem mulighet til å springe. Da kan studentene få til hva som helst, sier Sørheim.

KULTURELT: Det var tid til kulturelle innslag under besøket.

Bærekraftige ideer 

Noen av studentene er godt i gang med å gå fra idé til virkelighet, og for noen av dem er det bærekraftig utvikling som står i sentrum.

Nora Antonsen er produktsjef i bedriften Naya, en av bedriftene som hadde sin oppstart gjennom masterprogrammet. Bedriften jobber med datateknologi, og er en tjeneste som blant annet har formål å utvikle kunstig intelligens-algoritmer.

Likevel er det ikke kun tjenesten som er viktig. Over en milliard mennesker i verden lever i slumområder, og ifølge FN vil dette tallet kun stige. Det ønsker Naya og Antonsen å gjøre noe med: 

– Vi har så langt ansatt ti damer fra India som har levd i fattigdom. I tillegg sørger vi for at de ansatte får barnepass, trygg transport og utdanningsmuligheter. Vi setter sosial bærekraft som fundament i vår bedrift, forteller Antonsen.

Artic protein er også en annen bedrift som starta ved NTNUs entreprenørskole. De jobber med å «produsere» insekter, og ønsker blant annet å erstatte mer av den importerte soyaen, til for eksempel fôr i lakseindustrien, med proteinrike insekter. Ifølge medgrunnlegger Eirik Myrting, vil dette være viktig for å gjøre industrien mer miljøvennlig.

– Vi klarer å produsere samme mengde insekter som soyaprotein, men kun til 1/15 av karbonutslippet. Nå snakker vi bærekraftig utvikling, sier Myrting.

LES OGSÅ: Studenttingsvalget 2023 er i gang: – Jeg har ikke fått med meg at det er valg

Powered by Labrador CMS