Den nyvalgte lederen i NTNUI e-sport forteller kvinner oftere blir utsatt for hets i gaming-miljøet.

NTNUI e-sports nye leder vil ha slutt på kjønnsfokuset i gamingmiljøet

Cecilie Eileen Simonsen mener gutta har vansker med å innse at kvinner kan prestere i e-sport.

Publisert

Før sommeren skrev NTNUI e-sports nyvalgte leder Cecilie Eileen Simonsen en kronikk i VG. Der argumenterte hun for at kvinner opplever lavere takhøyde for å gjøre feil i gaming-miljøet og oftere utsettes for hets, enn det menn gjør. Til Under Dusken er hun klar på hva hun tror ligger bak dette. 

NEI TIL KJØNNSFOKUS: Cecilie Eileen Simonsen mener kjønn er ubetydelig for hvilke muligheter du har i klubben.

– Kvinner starter ofte å spille senere enn menn. Jeg tror hetsen kommer av en kombinasjon av en forventning om at kvinner ikke er like gode, og at det er lettere å skrive stygt på nett fordi man føler seg anonym. 

Simonsen påpeker også at kvinner tidligere gjerne har blitt assosiert med spill med relasjonsfokus, men at det nå er flere og flere kvinner innenfor konkurransedrevne skytespill. Hun tror hetsen kan komme av at noen gutter er redde for å være dårligere enn jentene.

– Presterer du dårlig som gutt, unnskyldes du med en dårlig dag. Som jente anklages du for at noen har hjulpet deg dit du er i dag, sier Simonsen. 

Hun mener det store kjønnsfokuset i en sport der kjønn i mindre grad burde spille en rolle, skyldes holdninger som henger igjen fra tidligere tider. Mange kan ha vansker med å innse at kvinner også kan prestere i e-sport.

– Selv om kvinner i gjennomsnitt begynner senere, ser vi at det er flere som spiller på lik linje med mange mannlige profesjonelle utøvere. Det er gøy å følge med på andre kvinner som spiller, og det gir motivasjon til å bli like god selv, forklarer hun. 

 LES OGSÅ:  Håper å kunne åpne dørene til lesesalen før jul

Er du best, får du en plass 

Simonsen forteller at NTNUI e-sport jobber aktivt med inkludering og likestilling. De ønsker å ha et økt fokus på at kjønn ikke skal ha noe å si for hvilke muligheter du har i klubben. 

– Vi har lag i norgestoppen der vi setter inn de beste spillerne vi har, uavhengig av kjønn. Er du god nok sportslig og har riktige holdninger, får du en plass.

Gruppen arrangerer også jentekvelder for å bygge samhold og for å sørge for at alle opplever e-sportgruppen som en trygg arena. 

– E-sport kan være tøft for kvinner. Vi ønsker å sette standarden for hvordan ting burde være. 

BYGGE NETTVERK: Simonsen vil at alle skal finne sin plass i gjengen.

For Simonsen har veien inn i miljøet vært preget av tilfeldigheter. Hun forteller at hun kom over en plakat med en invitasjon til en Discord-kanal allerede da hun begynte å studere. Etter ett semester turte hun å sende sin første melding. 

– Etter det, ballet det vel egentlig bare på seg. Jeg fant min vennegjeng her i Trondheim og startet å spille for et lag. Før jeg visste ordet av det, hadde kretsen min blitt ganske stor. Da gruppen hadde behov for en ny leder, ble jeg spurt om å prøve. Jeg tenkte «hvor galt kan det gå?». 

– Og hvor galt har det gått?

 – Det har faktisk gått overraskende greit! Vi har ikke tatt noen steg tilbake etter at jeg tok over. Det var nok mer arbeid enn jeg hadde sett for meg, men jeg har et godt styre og har fått god veiledning i rollen. 

Vil bygge noe varig 

På spørsmål om hva som er ambisjonen for sin tid som leder, er Simonsen klar: Hun ønsker at alle skal kunne finne en plass hos dem, enten de ønsker å konkurrere aktivt eller bare ha litt selskap. 

– Vi er en stor gruppe med mange ulike personligheter. Jeg ønsker at e-sportgruppen skal gi studenter mulighet til å bygge et nettverk, slik jeg var heldig nok til å gjøre. Det handler også om å bygge noe varig – tenk om det sitter en leder som bruker min plan for årets veldedighetsstream i 2028. Det hadde vært kult! 

– Til slutt: Du kan bare spille ett spill resten av livet. Hvilket blir det? 

– Det må kanskje være Valorant! Det er tross alt det eneste spillet jeg har spilt i nesten ett år, så kanskje varer det livet ut.

LES OGSÅ:  Fornya samarbeidsavtale mellom NHO og NTNU:– Skal hjelpa bedriftene å kopla seg tettare på akademia

Powered by Labrador CMS