Ble kastet ut av lesesalen:– Det krever mot å være en bråkete gjeng
Eksamensperioden nærmer seg med stormskritt, og timene på lesesalen øker i takt med presset. Slik kan du være mest mulig hensynsfull mot medstudentene dine.
Det er sent på dagen, og musikkstudentene ved NTNU er klare for å dra hjem. Studentene er å finne i både sittende og liggende posisjoner på gulvet; disse takker pent nei til intervju og fotografering. Heldigvis er det liv i Anne Victoria Tønnessen og Kristin Tennfjord Engås som begge studerer utøvende klassisk fiolin. De forteller at de kjenner på eksamenspresset.
– Det er krevende å få repertoaret ferdig i tide og prestere bra, samtidig som man beholder overskuddet. Vi har flere andre musikkteoretiske eksamener, og i kombinasjon med all øvingen som kreves på instrumentet, er det en stor utfordring.
Tønnessen forteller at man som klassisk fiolinstudent kan bli ganske isolert, da det øves mange timer alene på øvingsrommet.
– Jeg har mange strategier for å håndtere presset. Jeg prater mye med venner og familie, og passer på å gjøre andre ting, som å ta vare på kroppen min.
LES OGSÅ: Holder eksamensstresset i sjakk ved hjelp av dyrene på Voll
Begge fiolinistene påpeker viktigheten av å sette opp planer både for hver enkelt dag, men også for lengre perioder. Jentene forteller at dette er essensielt for å nå mål, både frem mot konserter og mot eksamen.
– Ikke så kult med to oksygenmolekyler i luften
En som ikke kjenner på stress før sin første spille-eksamen, er musikkstudent Thomas Kristiansen. Han studerer utøvende klassisk trombone på første året.
– Stressa, jeg? Nei, ja, jo, nja. Du får ikke gjort noe mer enn du får gjort uansett, så egentlig ikke. Kanskje jeg får panikk én uke før, vi får se.
For å håndtere stress passer Kristiansen på å være ferdig med alt han skal før klokken 19:00.
– Da kan jeg gjøre andre ting, som for eksempel å trene.
De tre musikkstudentene er klar i talen på hva de mener er god øvingsromsetikette.
– Jeg har opplevd at noen har booket rom i to timer for å sove, og da var det fristende å sparke vedkommende ut, sier Tønnessen oppgitt og ler.
Studentene er enige om at det viktigste er å møte opp når man har booket rom, og at man bruker rommet effektivt til sitt formål, nemlig å øve.
– Det verste er å komme til et ommøblert øvingsrom fullt av halvtomme kaffekopper, mat og søppel, forteller studentene.
De forteller også at det er et problem med dårlig luft i de små øvingsrommene i Olavskvartalet.
– Det er ikke så kult å komme til et øvingsrom med to oksygenmolekyler i luften. Har jeg booket rom kvart over, må jeg alltid åpne døren og gå meg en tur i ti minutter før det er mulig å starte øvingen, forteller Kristiansen.
– Vanvittig irriterende
Sykepleierstudent Sol Mørch-Jensen skulle ønske lesesalen var mer komfortabel, at det var innafor å gå med tøfler, ta med seg kakao og ikke alltid være så profesjonell. Likevel påpeker hun at det er viktig at folk oppfører seg.
– Det verste er når folk bråker, legger igjen søppel eller stjeler andres ting på lesesalen.
Nora Moen Hagen, Oda Lundsbakken og Mai Hege Lyei studerer alle lektor i historie, og de gir inntrykk av at de har hengt mye på lesesalen.
– Det er vanvittig irriterende med folk som tar mye plass. På Dragvoll er det ofte lange bord som er okkupert av sekker og klær, mens folkene er borte i flere timer, forteller jentene.
De påpeker også at det ikke er innenfor å ha høy lyd på pc-en, snakke høyt i telefonen eller spise mat som lukter.
LES OGSÅ: Støy utenfor lesesal
Fra én bråkmaker til en annen
Statsvitenskapstudentene Jonas Røisland og Sindre Øksby innrømmer at de i fortiden ikke har vært blant de mest hensynsfulle i stillesonen.
– En gang ble vi kastet ut av tre vektere på biblioteket. Jeg forsto det jo, vi bråkte en del, men det var en helt forferdelig opplevelse, forteller Røiseland.
Studiekameraten Øksby legger frem at årsaken til den sjenerende oppførselen bygger på et oppmerksomhetsideal i vennegjengen.
– Når man er mange vil volumet øke fordi folk kjemper om den oppmerksomheten de føler seg berettiget til, forklarer Øksby.
Øksby oppfordrer andre vennegjenger med bråkete dynamikk til å lære på den vanskelige, men kanskje mest effektive måten: erfaring.
– Først vil jeg anbefale å sette seg på lesesalen og oppleve å bli kastet ut, slik at man blir avskrekket fra å gjøre det igjen.
Han understreker at det er viktig å lære av det man har gjort, slik at man kan vokse på erfaringen og bli et bedre menneske.
– Så kan man sette seg på Fagland hvis man har lyst til å prate og lesesalen hvis man skal jobbe selvstendig.
Røisland oppsummerer løsningen ved å noe feilaktig sitere en Paradise Hotel-deltaker.
– Selvinnsikt, gutten min, handler om at vennegjenger må ha motet til å innse at de er en forferdelig bråkete gjeng og kanskje må sette seg på et annet sted enn stillesonen.
Affærer mellom fagreolene
Bibliotekar Anne Lorangen ved NTNUbiblioteket Dragvoll er stort sett fornøyd med studentenes ferdsel og atferd
på biblioteket.
– Folk følger normene i stor grad, og inndelingen av egne soner for gruppearbeid og selvstendig lesing bidrar til å skape et hyggelig og organisert miljø, forklarer hun.
Hun forteller at det likevel hender de ansatte ser oppførsel som ikke nødvendigvis hører hjemme på biblioteket.
– Det hender at vi må be folk dempe
seg når andre prøver å studere. Iblant er
det også noen som finner kjærligheten
mellom fagreolene, som jo er hyggelig,
men vi setter pris på om respektive
studenter kan ta kliningen sin et annet
sted, sier Lorangen med et smil.
LES OGSÅ: Dette er de mest populære utdanningene på NTNU