Hovedbygget på Gløshaugen

KI er i vinden, også på NTNU

Studenter ved NTNU får nå tilgang til KI-verktøyet Copilot.

Publisert

Ved bruk av Copilot, vil du ha tilgang til KI-verktøy i eksisterende Microsoft programvarer, som eksempelvis Word, Powerpoint, Outlook og OneNote. Verktøyet består av en søkemotor og en språkmodell på samme måte som ChatGPT, men som ikke samler på dataen din.

Heine Skipenes er seniorrådgiver i personvern ved Seksjon for virksomhetsstyring på NTNU, og er prosjektleder for NTNU sitt Copilot-prosjekt. 

Heine Sipenes, Seniorrådgiver personvern ved NTNU

– Den største forskjellen på ChatGPT og Copilot er at ChatGPT samler inn dataene dine, eksempelvis gjennom IP-adresse. De har derfor opplysninger om hvem du er og hvilken organisasjon du jobber eller studerer ved. Verktøyet er slik sett ikke gratis: du betaler med informasjon i stedet for penger, sier Skipenes

Kunstig intelligens er i vinden, men det har også vært noe kontrovers forbundet med verktøyet. Blant annet har NTNU-studenter blitt tatt for juks, ved bruk av ChatGPT. 

– Studenter bruker jo allerede ChatGPT, så risikoen for juks vil ikke være noe større ved å implementere Copilot for studenter. Dette er videre et tryggere verktøy enn ChatGPT, som alle har tilgang til og som er gratis, sier Skipenes.

Skipenes legger likevel vekt på betydningen av at både studenter og ansatte ved NTNU lærer seg hvordan verktøyet fungerer. 

– Vi ønsker at dette resulterer i at vi i mye større grad løfter diskusjonen rundt fordeler og ulemper med kunstig intelligens. Vi må forstå at det er nødvendig å være kritisk til det som står på internett, det er en digital ferdighet som alle burde ha, avslutter Skipenes. 

Positiv til utviklingen 

Henrik Roaldsnes er positiv til bruk av KI

Studenten Henrik Roaldsnes studerer fysikk og matematikk ved NTNU, og er positiv til at alle studenter ved NTNU skal få tilgang til Copilot. 

– Jeg bruker ChatGPT mye til koding, og opplever at det som oftest fungerer bra. Noen ganger er den helt bak mål, så det er likevel viktig å være kritisk. 

Selv om Roaldsnes nå bruker ChatGPT, vil han gjerne prøve Copilot.

– Jeg synes det er veldig fint at det er gratis, i tillegg til at jeg opplever det som tryggere enn ChatGPT, ettersom de ikke lagrer dataen din, sier Roaldsnes. 

Roaldsnes er positiv til bruk av kunstig intelligens i skolehverdagen, men han er likevel skeptisk til å bruke det for mye. 

– Spesielt i startfasen av et prosjekt forsøker jeg å unngå kunstig intelligens, ettersom jeg opplever at man mister en del av kreativiteten og nysgjerrigheten dersom man går rett til ChatGPT uten å tenke selv, avslutter Roaldsnes. 

Digitale ferdigheter er viktigere enn noen gang, og det er derfor kanskje på tide at NTNU også tar del i utviklingen. 

LES OGSÅ: Vil øke semesteravgiften:– Studentene bestemmer

Powered by Labrador CMS