TABU: Borhaug (t.v.), Solvang og Rye-Johnsen mener at et slikt bidrar til å fjerne stigmaet rundt mensen.

Gratis bind og tamponger på NTNU: – Mensen er ikke akkurat frivillig

9. september skal mensenprodukter bli gratis på flere av campusene ved NTNU. Midlene kommer fra studentenes egen lommebok.

Publisert Sist oppdatert

Frem til jul vil det være gratis mensenprodukter på utvalgte toaletter i på Gløshaugen, Kalvskinnet, Tunga og DMMH i Trondheim. Bak pilotprosjektet står Velferdstinget som ønsker å bidra til større likhet mellom kjønn på NTNU.

– Vi har satt av 100 000 kroner til prosjektet. På den måten kan vi bidra til at alle får en god studietid og føler seg trygg, sier leder Øystein Fruseth Christiansen for Velferdstinget.

Grunntanken er at det skal gi lik mulighet til utdanning.

– Mensen er ikke frivillig

Dette er noe studentene Isabella Deng Solvang, Ingeborg Marie Berg Borhaug og Hannah Rye-Johnsen er veldig glade for.

– Jeg synes det er veldig bra. Mensen er ikke akkurat frivillig, så det er digg at det er tilgjengelig. Da slipper man å stresse så mye med det og bruke ekstra penger, sier Solvang.

De tre venninnene sier seg enige i at et slikt prosjekt vil gjøre at man kan spare mye penger. Dette kan være godt for en trang studentøkonomi.

– Det er veldig bra med et tilbud når man er student. Om man hele tiden skal på butikken og kjøpe nytt, blir det veldig dyrt. I tillegg er det ekstra dyrt i kiosken, forteller Rye-Johnsen.

Gikk opp i pris

LIKHET: Velferdstinget med Øystein Fruseth Christiansen i spissen ønsker å bidra til best mulig forutsetninger til å ta utdanning ved Trondheim sine universiteter.

Christiansen forteller at pilotprosjektet kom etter et initiativ fra studentene selv. I fjor fremmet studentrådene ved det humanistiske fakultet og samfunns- og utdanningsvitenskapelige fakultet et forslag om gratis mensenprodukter.

Dette fordi prisen på produktene akkurat hadde gått opp i pris.

– Det handler om å ha tilgang på nødvendige sanitærprodukter, uten å måtte betale masse for det.

LES OGSÅ: Én måned igjen til Norges største kulturfestival

Fra egen lommebok

Dette er noe vennene på forkurs ingeniør, Helle Wangsvik, Helena Pedersen, Eva Engan og Ida Langfjord ønsker velkommen.

– Man er jo blakk nok fra før av. Men det er jo egentlig vi som bruker penger på det selv når det er penger fra studentenes semesteravgift, sier Engan.

De 100 000 kronene som er brukt til dette pilotprosjektet er nemlig tatt fra studentenes innbetalte semesteravgift. Velferdstinget har ansvar for å fordele pengene på ting som vil gagne studentene.

TAR GJERNE IMOT MENSENPRODUKTER: Eva Engan (t.v.), Helle Wangsvik, Helena Pedersen og Ida Langfjord mener at man som student har dårlig nok råd fra før av

– Et slikt tilbud har de i Bergen, men der er det utdanningsinstitusjonen som har ansvar. Vi har prøvd å ha dialog med utdanningsinstitusjonene i Trondheim, men det har tatt tid. Derfor satt vi bare i gang, forteller Christiansen.

Han forteller det er begrensede ressurser for hvor mye semesteravgift man har tilgjengelig.

Det betyr at et slikt prosjekt krever kutt i Sits tilbud til høsten for at budsjettet skal gå opp.

– Det er vel egentlig NTNU som burde betalt for det. Det er jo de som har studentene her og det er sikkert de som betaler for dopapiret kan jeg se for meg. Mensenprodukter er jo hygieneprodukter på lik linje, sier Rye-Johnsen.

– Burde bli dekket av NTNU

Studentene Nicolai Molstad og Marcus Henriksbø er begge positive til at det blir brukt penger fra felleskassen til sanitærprodukter selv om de selv ikke benytter seg av det.

– Likevel er det kanskje NTNU som burde dekket det, sier Henriksbø.

Christiansen deler studentenes tanker om at det er universitetet som burde ta ansvar for et slikt tiltak. Da kunne man brukt semesteravgiften til andre ting.

PÅ TIDE: Marcus Henriksbø (t.v.) og Nicolai Molstad er begge positive til at mensenprodukter nå er gratis på campus.

– Dette er et pilotprosjekt som vi tester frem til januar. Så har vi et håp om at utdanningsinstitusjonen viderefører prosjektet etter nyåret.

LES OGSÅ: Hvorfor er kommunevalg så usexy?

– På tide

Molstad og Henriksbø er begge enige at dette vil sikre en trygg skolehverdag for alle. Wangsvik sier seg enig.

– Et slikt tilbud er bare positivt. Jeg synes det absolutt er på tide.

Borhaug sier det er fint at kvinners sanitærprodukter blir tilgjengelige og synlige:

– Siden det er flere studier her på Gløshaugen som ikke har så mange jenter, er det en fin måte å vise at jenter er veldig velkomne og skal være inkludert.

Godt mottatt

Christiansen understreker at det er dette som er bakgrunnen for hele prosjektet; det skal være greit å studere på NTNU, både for de som har- og ikke har mensen.

9. september skal det hele være i gang for fullt, men allerede nå er mensenproduktene utplassert på ulike toaletter.

– Det virker som at tiltaket er godt mottatt, selv om det ikke er blitt brukt mye enda, setter mange pris på at tilbudet er der.

LES OGSÅ: Nytt studieprogram i Trondheim: – Det finnes ingen lignende tilbud i Norge

Powered by Labrador CMS