AVBILDET: Mariel Kjønnøy, Rødt, Erling Eide Hustvedt, AP, Norunn Krokeide, MDG, Guro Holm Skillingstad, Venstre, Sigurd Flø Gustad, KrF, Daniel Whittle Stensland, Høyre. I tillegg deltok Jenny Nordaune, SV, Lars Myhr Sandlund, Senterpartiet og Maria Alseth, Frp.

Valgdebatt: – Jeg kunne gjerne tatt en dram med bestemor

Samfundets debattkomité og Adresseavisen ønsket velkommen til lokalvalgsdebatt på Samfundet. Der ble blant annet å samle eldrehjem og studentboliger tatt opp.

Publisert Sist oppdatert

Busspriser har vært et mye diskutert tema i valgkampen, og ordførerkandidatene svarte igjen på hva de vil gjøre med busstilbudet i Trondheim.

Emil Raaen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, gjentok deres hovedløfte: halvering av prisen på månedsbilletten.

Kent Ranum, Høyres ordførerkandidat sa at de ønsker flere bussavganger og billigere enkeltbilletter:

– Det hjelper ikke med halv pris hvis bussen er full, sa han.

Videre gikk debatten til kveldens unge politikere som skulle diskutere studenthelse.

Nordens beste studentby?

Ordstyrer Magnus Rygge spurte panelet hvorfor studentenes helse- og trivselsundersøkelse viser dystre tall om studenters fysiske og psykiske helse, når Trondheim blir forklart som Nordens beste studentby.

LES OGSÅ: Med press på fastlegeordningen i Trondheim går studenter uten fastlege. Drop-in-lege og videokonsultasjoner kan være løsningen, men går det utover kvaliteten?

Høyres Daniel Whittle Stensland var først ut:

– Hvem som hjelper har ikke så mye å si, det at man får hjelp er viktigst.

Erling Eide Hustvedt fra Arbeiderpartiet forklarte at de ønsker samme modell som studentsamskipnaden i Oslo, der studenter får fastlege gjennom samskipnaden.

Administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund, Audhild Kvam forklarte at de ønsker en ordning som i Oslo, og at de er klare for det.

– Hvorfor kommer dette forslaget nå, når dere har styrt byen i 20 år?, spurte Stensland, Arbeiderpartiets representant.

Dette ble et spørsmål Aps representanter måtte svare på flere ganger. Selv om Høyres representant også måtte svare på om ikke fastlegekrisen økt med Høyre i regjering, noe han også måtte vedkjenne.

Arbeiderpartiets Hustvedt slo fast at det er to ting som er vanskelig å å spå i Trondheim: været, og hva Høyre egentlig mener.

– Jeg synes du må slutte å lyve til folket!, repliserte Stensland, som var lite overbevist over Ap-representantens lovnader om store endringer med et fortsatt Arbeiderparti-styre.

De eldre må være med på fest

I debatten om hvordan politikerne skal få bukt med bolighaier og dårlig stand på studenthybler, var svarene ganske unisone. Det ble foreslått bygging av flere studentboliger, og flere hybler. Lovnader Sit-direktøren også har hørt før.

Ett forslag ble spesielt godt mottatt:

– Vi vil gå inn for å bygge studentboliger i forbindelse med eldrehjem, for det er mange studenter som kunne vært en god nabo til de eldre, sa Maria Alseth fra Frp.

Alseth påpekte på at forslaget kan få bukt med ensomhet, og at et prosjekt i Nederland har vist at de eldre er med på fest.

Noe lignende ble foreslått av Samfundetlederen i Under duskens nylige portrett «– Det er ingenting som er så motiverende som å se at noe skjer » .

Samtlige panelister var enig i at forslaget hørtes lurt ut.

–Jeg kunne gjerne tatt en dram med bestemor, sa Senterpartiets Lars Myhr Sandlund til stor latter fra salen.

Kvam fra Sit forklarte at deres hovedutfordring når det kommer til studentboligbygging er at de mangler tomter, og at det er dyrt med de gode tomtene nært sentrum og campus.

– Det kunne vært spennende med sykehjem og studentboliger sammen, sa hun avslutningsvis.

Grønn mann

Salen fikk velge hvem som skulle i duell, og de fleste stemte for duellen med navnet «Hvorfor blir det aldri grønn mann i Trondheim?», med MDG mot Frp.

– Det blir sjeldent grønn mann fordi bussen skal frem, svarte Frps Maria Alseth, som mente at det må være plass for kollektivt, samtidig som at det også må være plass for bilen.

Her var ikke Norunn Krokeide fra MDG enig:

– Trondheim blir ikke en trivelig og framkommelig by med flere biler, sier hun.

Videre diskuterte Alseth og Krokeide om biler i sentrum er bra for næringslivet i Midtbyen eller ikke, før debatten ble rundet av og nachspielet fant sted.

Nachspielet var ledet av Styrets debattkomité og politisk redaktør i Adressa. Begge ordførerkandidatene sa seg førnøyde med et de ikke er så uenig med hverandre som deres partikolleger i andre deler av landet, og viste til at de har ganske sansen for hverandre på privaten.

CHILL DEBATT: Ordførerkandidatene Emil Raaen og Kent Ranum fikk en rekke dilemma i en debatt med senkede skuldre.
Powered by Labrador CMS