SÅRBARE: Nye studenter har lett for å bli utnyttet på leiemarkedet.

Hull i veggen, muntlige kontrakter og innpåslitne utleiere: Dette er rettighetene du kan slå i bordet med

Studenttilværelsen er for mange det første møtet med voksenlivet, men hva vet studentene i Trondheim om leierettighetene sine?

Publisert Sist oppdatert

Ferske studenter og unge voksne er lette for utleiere å utnytte. Dette sier Kim Arne Hammerstad seg enig i. Hammerstad er medie- og kommunikasjon–sansvarlig for firmaet Beste advokat.

– Leiemarkedet består av mange som er helt ferske i voksenlivet og mange uprofesjonelle aktører, noe som gjør at sjansen for at folk blir lurt og lurer, er større her enn på mange andre markeder. Ylva Mørseth går tredjeåret på en bachelor i statsvitenskap og leier for første gang i Trondheim. Hun er usikker på hvilke rettigheter hun har som leietaker.

– Hvis det skulle oppstå noe, er jeg ikke sikker på hva jeg hadde hatt krav på.

Mørseth er ikke den eneste som ikke vet hva hun skal gjøre hvis det oppstår problemer med leiligheten. Statsvitenskapsstudent Anie Olsen opplevde at kjøleskapet ikke fungerte på en hel måned; som erstatning tilbød utleier en billigere månedsleie.

– Det er jo obligatorisk å ha et eget kjøleskap til maten sin, så det er på sin plass med billigere månedsleie. Dette var likevel ikke noe jeg tenkte på å spørre om selv.

Hammerstad sier at leietaker kan holde tilbake deler av månedsleien dersom det er betydelige mangler i forhold til det som står i kontrakten.

LANG TID: Aarekol har erfart at utleier tar seg god tid
ETTER SIGNERING: Jordal kom ikke på å undersøke før kontrakten var signert
UTLEIER TOK FEIL: Omdal erfarte at det lønner seg å si ifra.

Litt detektivarbeid er nødvendig

Når en skal signere ny leiekontrakt, kan det være lurt å undersøke utleier på forhånd; Hammerstad anbefaler nettsiden proff.no.

– Hvis du får et treff på et utleie- eller eiendomsfirma, tyder det på at utleieren er proffere enn snittet, noe som i mange tilfeller kan være positivt. Det er uansett lurt å google utleier.

Både energi- og miljøstudent Birgitte Skaar Strand og geografistudent Tone Linnea Rattvelt Pihl brukte google til å sile ut dårligere utleiere. Slike hendelser kan forebygges med å finne en utleier med et godt rykte.

– Vi stalka utleieren litt, sier Pihl og ler.

Kompisene Emil Andreas Nærby Aarekol og Isak Østhus Jordal har hatt litt negative erfaringer med å leie. Aarekol går første året på energi og miljø og Jordal går femte året på marin teknikk. De har begge opplevd at skader i leiligheten ikke blir reparert. 

– Ting tar tid her i Norge, sier Jordal.

Hull i veggen, verandadører som ikke åpnes og rennende kjøleskap er noen av problemene guttene nevner. Det har blitt klaget til utleieren, men ingenting har blitt gjort. Slike hendelser kan forebygges med å finne en utleier med et godt rykte.

– Jeg undersøkte etter at jeg hadde signert og fant ut at utleieren hadde ganske dårlige anmeldelser, forteller Jorda.

LES OGSÅ: Sirkulærøkonomisk satsing i Trondheim

– Vet ikke om jeg har kontrakt akkurat nå

Mange studenter er usikre på om det er lov med muntlig kontrakt.

Maja Angeltveit tar en bachelor i geografi og er den eneste av de intervjuede studentene som tror at muntlig kontrakt er lovlig.

HAMMERSTADS TIPS FOR ET GODT LEIEFORHOLD:

•  Les kontrakten godt nok, og ikke flytt inn i en leilighet uten å signere kontrakt i det hele tatt. 

• Muntlig kontrakt er ikke anbefalt.

• Man har uansett en oppsigelsestid på minst tre måneder. 

• Det er ikke lov å bli kastet ut på dagen. Utleieren har én måneds meldefrist før utkastelsen kan gjennomføres. 

• Leieavtalen bør inneholde detaljer om hva som er inkludert i leien, hvor lenge perioden gjelder, hvem som skal betale

strøm og internett og naturligvis den månedlige leiesummen.

• Depositumet utgjør en viktig rettighet for deg som leietaker. Det gjør både deg og utleier økonomisk bundet ut over kontrakten, noe som bidrar til en ekstra sikkerhet for deg.

• Dokumenter skader og slitasje som er i leiligheten før du flytter inn. Mange havner i en vanskelig situasjon når de skal flytte ut og risikerer å bli trukket i depositum for skader eller slitasje som de ikke er skyld i.

• Sjekk om rømningsveier er frie og at leiligheten er godt utstyrt med røykvarslere, brannslukningsapparat og

lignende. Hvis noe av dette utstyret mangler, er det utleiers ansvar å skaffe.

• Det er lurt å sjekke om leiligheten har fukt- eller råteskader. Hvis man ser misfarging på gulv eller vegger på visning, er det

lurt å spørre utleier hva det er og om det er satt i verk tiltak mot det. Fukt og råte kan være skadelig å oppholde seg i over lengre

tid.

• Gjør en bakgrunnssjekk på utleier.

• Hvis det er betydelige mangler i forhold til den avtalen dere har skrevet under, kan leietaker  holde tilbake leien. Det kan for

eksempel være et rom du ikke har tilgang til (for eksempel et bad eller kjøkken som er under oppussing) eller lignende.

– Det er sikkert lov, med tanke på å for eksempel leie hos familie, men det burde ikke være lov.

Hammerstad forteller at muntlig kontrakt er lovlig, men han advarer sterkt mot å gå med på det.

– Dersom det skulle oppstå en konflikt underveis i leieforholdet, blir det ord mot ord, og da stiller ofte leietaker svakt.

Samtidig kan det virke lettere å kun ha en muntlig kontrakt dersom man leier hos noen man kjenner. Sara Brown Bergly går femte året på kybernetikk og robotikk. Hun leier hos en venninne og har muntlig kontrakt.

– Jeg vet ikke om jeg har en gyldig kontrakt akkurat nå, forteller hun smilende.

– Han var rett og slett litt sleip

STALKING: Rattvelt Pihl og Angetveit anbefaler å undersøke utleier.
USIKRE: Mørseth og Olsen er ikke sikre på deres rettigheter.
IKKE MUNTLIG: Hammerstad fraråder på det sterkeste å ha muntlig kontrakt

Noen opplever at utleier gjør ulovlige handlinger som ikke er åpenbare for det utrente øyet.

– Leietakere i Norge har et godt rettsvern, men dessverre benytter de færreste seg av de mekanismene og godtar veldig mye fra utleierne som i beste fall er i en juridisk gråsone, forklarer Hammerstad.

Jacob Lysell Amundsen studerer film og videoproduksjon. Amundsen pleide å leie privat under utleiers hus og opplevde flere uheldige hendelser.

– Vi bodde tett på utleier, og han tok seg litt friheter med å sende melding like før han stakk hodet innom leiligheten. Han kunne komme klokken åtte om morgenen, så han var rett og slett litt sleip.

Hammerstad forklarer at det ikke er greit at utleier kommer innom uten å gi beskjed på forhånd. Han mener at det er god praksis av utleier å melde fra for eksempel en uke i forveien.

Ingrid Omdal studerer kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet. Hun måtte gi beskjed da utleier prøvde å øke leien for andre gang på ett år.

– Jeg stusset litt på mailen om økning i leien, ettersom jeg syntes jeg hadde hørt at det ikke var lov å øke mer enn én gang i året. Utleieren tok til seg Omdals beskjed og beklaget feilen.

– Det har jo ordnet seg, men det er vanskelig å vite om det var med hensikt eller ikke, forklarer Omdal.

«Jeg har sikkert rettigheter»

En gjenganger blant studentene vi har snakket med, er at de færreste kjenner til sine rettigheter som leietakere. Mangelen på kunnskap kan føre til at flere studenter ikke tør å si ifra.

– Man tør ikke å kreve. Mange føler seg nok litt kravstore, selv om  det egentlig er ting man har rett på, sier Ylva Mørseth.

LES OGSÅ: Det beste fra UKA-23 kjøp og salg

Powered by Labrador CMS