Anmeldelse

SKAUTUR: Gutta på skauen gjør ikke stort mer enn å være på skauen.

Ujevn humorserie om andre verdenskrig

Serien gir et nytt innblikk i livet i motstandsbevegelsen. Men særlig gøy blir det aldri.

Publisert

Gutta på skauen er en humorserie om den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Mens de fleste serier og filmer av samme sjanger fokuserer mest på de store motstandsaksjonene og de mest kjente motstandsgruppene, retter Gutta på skauen fokuset mot en gjeng gutter som ikke gjør så mye annet enn å være på skauen.

Selve konseptet er veldig morsomt og aktuelt i den forstand at det ikke er helt utenkelig at grupper som dette fantes under krigen. Serien gjør også godt i å inkludere samfunnstemaer som er relevante for nåtiden. I episode seks, for eksempel, reflekterer gutta rundt hvordan de kan provosere tyskerne mest mulig uten å krenke dem. Seriens utførelse er derimot veldig forutsigbar og treig. Det kommer ikke som noen stor overraskelse at gutta «feiger ut» fra å gjennomføre sin første aksjon i episode fire.

LES OGSÅ: Småkonsert som et vulkanutbrudd

For selv om det er ment at karakterene skal ha ulike personlighetstrekk, fremstår alle veldig like. Hver av karakterene har klare særtrekk. Alf, eksempelvis, kommer fra en NS-entusiastisk familie og vet ikke helt hvilken side han vil være på selv. Dette kommer spesielt til syne når han skal ta vanskelige avgjørelser. Jeg synes likevel ikke at dette kommer frem nok til at det blir skikkelig bra humor ut av det. Jeg forstår at dette til en viss grad er meningen, men jeg skulle gjerne ha sett litt mer fremheving av de ulike personlighetene i løpet av serien.

Det er også et poeng at karakterene prøver å gå inn i rollen som motstands- menn uten at de helt spesifikt vet hva det innebærer. Serien blir etter hvert veldig gjentakende og går tidvis veldig tregt, noe som gjør at den ikke blir så spennende å følge med på. Ettersom episodene bare er 20 til 25 minutter lange, kunne serien med fordel vært komprimert ned til færre episoder.

Gutta på skauen har et bra konsept, men humoren blir dessverre for åpenbar. I tillegg er karakterene for like, og for episodene som kommer fremover sin del, håper jeg at tempoet øker og at det skjer mer i løpet av de enkelte episodene.

Anmeldelsen er basert på seriens seks første episoder. Kan sees på NRK nå.

LES OGSÅ: Dette er Animal Crossing på syre

Powered by Labrador CMS