Drikk bedre kaffe

Her er triksene som skiller baristaene fra den gjengse kaffekonsument.

Publisert Sist oppdatert

Lurer du på hvorfor kaffen du lager selv ikke smaker sånn som på kafé? Lei av den bitre bismaken? Du er ikke alene. Fredag samlet en håndfull kaffeentusiaster seg på UKAs kaffekurs for å lære mer om drikken nordmenn er verdensmestere i å tylle i seg.

Fakta

Generelle kaffetips

  • Varier! Prøv en ny kaffe eller bryggemetode, ikke la kaffedrikking bli ren rutine.
  • Ikke oppbevar kaffe sammen med krydder eller andre ting med kraftig aroma. Hold kaffen godt innpakket.
  • Legg vekk bordskikken! Slurp og få mye luft i munnen når du drikker, da smaker du mer.
  • Bruk rent, kaldt vann. Det inneholder mer oksygen som bærer smak.
  • Bruk nøyaktige mål når du doserer, det tar ikke lang tid å veie vann og kaffe med en kjøkkenvekt.
  • Kaffe er en råvare, pass på at kaffen er så fersk og nykvernet som mulig.
  • Eksperimenter gjerne med litt chili i kaffen eller sjokoladen.
  • Hvis du bruker melk i kaffen: pass på at melken aldri må være varmere enn 70 °C.

Ha utstyret i orden

Presskanne og kaffetrakter er blant de mest utbredte måtene å brygge en kopp kaffe på. Med presskanne skal man bruke seks gram kaffe per desiliter vann, og den skal trekke i fire til seks minutter. Etterpå blir det liggende igjen et lag med skum etter trekking, det er det viktig å fjerne. Da får du vekk en del av bitterheten samtidig som det friske i kaffen blir mer fremhevet. Når du skal bruke trakter lønner det seg å forvarme utstyret med kokende vann, da blir du samtidig kvitt smaken av papir fra filteret.

Vakumkaffe på farten

Aeropress er et relativt nytt redskap i kaffeverdenen som lover brukere ren og kjapp kaffe. Aeropressen ser ut som en liten sylinder med et filter i den ene enden. Den har fordelene du får ved å trekke kaffen i en presskanne samtidig som du får filtrert kaffen ordentlig. Når den har trukket ferdig presser du ned et lokk på sylinderen som danner et vakum og presser kaffen ut gjennom filteret. Deretter kan du lett løsne på plastringen som holder filteret på plass, og så er aeropressen ren og klar til bruk på ny. Dette gjør aeropressen veldig portabel og godt egnet til en travel skolehverdag.

En kopp i godt lag

Hvis du virkelig vil nyte en kopp kaffe utenom det vanlige er det nesten like viktig med riktig atmosfære rundt bordet. En god stemning er det som virkelig forsterker gode kaffeopplevelser. For kaffe er mer enn bare en drikkevare. Lukt- og smakssansene er utrolig gode til å vekke minner hos oss mennesker. Slik kan aromaene fra samme kaffekopp skape forskjellige opplevelser hos forskjellige mennesker. Hvis du utforsker kaffe sammen med andre er det derfor lurt å vente til alle har gjort seg opp en mening om smaken før man sier høyt hva man synes. Hvis man begynner å assosiere høyt med en gang er det veldig lett å bli påvirket av andres meninger.

Powered by Labrador CMS