
Nipper seg til kunnskap
Slik blir du ølkjenner
Inne på Strossa er det duket for ølkurs. Rundt førti ølinteresserte har møtt opp for å utvikle sitt kulinariske øl-bular.
– Målet i dag er ikke at dere skal ramle ut av døra, men at vi skal smake på ølen, forteller kursinstruktør Kristian Berger.
Deltakerne ler, og lytter interesserte. Noen nipper til en Frydenlund Bayer, som er den første ølen deltakerne skal smake på.
– Vi vil gi litt øl, men ikke fylle opp glasset, presiserer han.
Kunnskap om smak
Berger er godt vant med å holde ølkurs, og jobber med kursing og salg for E.C. Dahls bryggeri. I kveld holder han ølkurs for nybegynnere.
– Jeg skal lære folk om fundamenter i ølet, og hvorfor ølet smaker som det gjør, sier han.
Under kurset vil deltakerne smake på åtte ulike ølsorter, av ulik sødme, styrke og farge.
– I tillegg vil jeg snakke en del om historikk og gå gjennom ulike verdensdeler. Her er det mye forskjellig, alt fra Bayer pilsner, Brooklyn og samarbeidsbrygg. Jeg har også en overraskelse på lur, røper Berger.
– Vil briljere på vorspiel
Elise Østli er en av de få jentene som har møtt opp på ølkurs.
– Jeg har lyst til å lære litt om øl, og kurset virket interessant, sier hun.
Venninnen Lene Brattsti Dybås er enig.
– Jeg forventer god øl og at det blir en sosial kveld, sier hun.
Marlin Driveklepp meldte seg på ølkurs med kjærestens guttegjeng.
– Man drikker jo øl relativt ofte som student, og da er det gøy å vite litt om det også, sier hun.
De nye ølkunnskapene vil hun bruke til å briljere på fremtidige vorspiel, og på å vite hva hun bør se etter i en øl.
– Personlig kunnskap er alltid bra. Også er det gøy å imponere gutta, sier Driveklepp, som er mest begeistret for lyst øl.
Hun håper på å utvikle smaken for øl i løpet av kvelden, og få bedre kjennskap til hva de ulike ølnavnene står for.
– Som jente drikker man ikke så mye, så da kan man nyte en bedre øl når man først drikker, sier Driveklepp.