Leder:

Digital død

Hvorfor velger NTNU å holde på en digital immatrikulering nå som pandemien er på hell?

Publisert Sist oppdatert

Høstens immatrikulering blir digital, det har NTNU nylig bestemt. Det vil bli laget en digital immatrikulerings­seremoni med felles visning for de enkelte studieprogrammene. Det er for meg et mysterium hvorfor man velger å holde på digitale løsninger nå som pandemien er på hell.

De to siste årene har immatrikulerings­seremonien ved NTNU foregått digitalt. I 2020 holdt rektor Anne Borg tale foran en tom plen på Gløshaugen. Året etter hadde Borg vært i studio og spilt inn talen på forhånd. En skulle tro at NTNU nå ville gripe muligheten til å gi studentene en fysisk og mer minneverdig start på studentlivet – men dessverre virker det som om ledelsen ved universitetet har falt for den digitale fristelsen.

Min egen immatrikulering var kanskje ikke det helt spesielle rent innholdsmessig. Samtidig har jeg den regnfulle augustmorgenen på Gløs­haugen overraskende friskt i minne, rett og slett fordi man forventningsfullt tok på seg sine fineste klær og dro fysisk til et sted. Da ble det med en gang noe høytidelig og minneverdig over det.

LES OGSÅ: Slik skal nybygget bygges – Den daglige driften vil i liten grad påvirkes

Når det nå legges opp til en digital løsning, der studentene skal se immatrikulering i undervisnings­rom sammen med studieprogrammet sitt, mener jeg det er en over­hengende sann­synlighet for at dagen vil gå i glemmeboken. I tillegg pålegges linjeforeningene uforholdsmessig mye arbeid for å legge til rette for at nye studenter får en god start. Det virker som ledelsen har abdisert.

Rektors begrunnelse er at «slik vil studentene ha det», og jeg lurer på hvilke studenter hun har snakket med. Etter nesten to år med digitale forelesninger, digitale kollokvier, digital fadderuke og så videre kan nok studentene styre sin begeistring for enda mer digitalt opplegg.

Studenttinget er skeptiske til planene om digital immatrikulering, og det med god grunn. Jeg synes at NTNU skylder studentene sine en minneverdig og fysisk immatrikuleringsdag etter to år med stadige nedstegninger, gjenåpninger og usikkerhet.

Powered by Labrador CMS