Luke 19: Den store juledeig-testen

En klisset historie om hvordan tre journalister lærte hvordan fråtseri gir livsutmattelse og mageknip.

Publisert Sist oppdatert

Helt ærlig, så er julebakst slitsom og tidkrevende, og den beste delen er ofte å spise rå deig mens du jobber. Derfor har Mari Rødseth, Bendik Brodshaug og Henrik Hammarstrøm testet fem ulike hjemmelagde juledeiger, sånn at du kan nyte de beste.

Vi vurderer konsistens, utseende og smak for en fullkommen opplevelse på alle måter.

Julekake

Konsistens: Nokså tyggete.

Presentasjon: Død trolldeigperson.

Smak: Søt gjær.

Konsistensen på julekakedeigen oppleves som noe gjærdeigete, med en svak ettersmak av gjær som sitter lenger enn man ønsker, sier Henrik i en noe misfornøyd tone. Gjærdeiger smaker ofte som det du tror, mener han.

Rosinene, som er aggressivt innknadd i deigen, løfter opplevelsen og kan beskrives som den beste delen av deigen, også for Mari som ikke liker rosiner.

Deigen innehar en viss syrlighet som elskere av surdeigsbrød kanskje vil finne behagelig, men som vi ikke var spesielt begeistret for. De som har en forkjærlighet for bolledeig vil nok også finne denne nærmere toppen av lista enn oss. Mari spiste for mye bolledeig som barn og blir nå kvalm ved tanken.

Terningkast: 2

Julesjokoladekake

Konsistens: Arabisk oljesand (Den har samme farge).

Prestasjon: Det er en brun klatt. Man trenger egentlig ikke å si mer.

Smak: Pepperkakedeig med sjokolade.

Sjokoladekakedeigen skal egentlig ha en vanlig konsistens av sjokoladekakerøre, men testens deig er utrolig kornete. Dette som resultat av at 5,5 ekstra desiliter med mel uheldigvis og helt tilfeldig datt nedi røra. Konsistensen minner om det du ville fått om du hadde parret våt sand med plastelina. Mari forsikrer om at uten alt melet er den betydelig bedre, men at det er for seint å gjøre noe med nå.

I et desperat forsøk på å redde deigen ble det tilsatt nellik og kardemomme. Dette ledet til at det smakte som sjokoladepepperkakedeig med middelmådige resultater. Panelet er enig at krydderet utgjorde en positiv effekt etter meluhellet.

Terningkast: 3

Sjakkruter

Konsistens: Klissete plastelina som kan brukes som brekningsmiddel.

Presentasjon: Forvrengt sjakkbrett.

Smak: Jord med hint av kakao.

Det smaker smør og mel som er iblandet litt kakao, forteller Mari mens hun brekker seg. Henrik tok en bit, rynket på nesen og spyttet ut resten. Bendik mener den er bedre stekt, men resten av kakedeigtesterne tror ikke helt på ham. Konsistensen er av den typen som fester seg i ganen enten du vil det eller ei, og Bendik føler at erfaringen minner mer om et kvelningsforsøk med overlegg enn noe annet. Mari synes dette er den mest udeigelige av alle deiger.

Sjakkrutene er godt forvrengte, men i forhold til den brune klatten fra forrige prøvesmaking, ser de nesten pene ut. Bare nesten. Mari hører ikke så nøye etter, men er mer bekymret for at deigen smelter seg fast til hendene hennes.

Terningkast: Det finnes ikke terninger med negative tall.

Berlinerkranser

Konsistens: Litt smelten, liksom.

Presentasjon: Svett deig med sukker på.

Smak: Sukker og smør, okay, det finnes ikke flere kreative beskrivelser.

Deig av sukker og smør som overraskende nok smaker sukker og smør. Om du ikke spiser for mye så kunne den vært helt okay, men som den fjerde deigen vi prøvde var den i grenseland uspiselig. Bendik synes den var ganske håndterbar, så lenge du spiser den før den smelter mellom fingra på deg. Mari vedkjenner nå at hun er mer lei av deig enn hun trodde var mulig.

Terningkast: 1

En slags pepperkakedeig

Konsistens: Ekkel, men ikke smørdeigekkel.

Presentasjon: En lysebrun klump, det er det det er.

Smak: Kvalm med nellik.

Henrik så på deigen med øyne som skrek og ønsket inderlig at den hadde blitt stekt, bare litt. Han vil det skal være over. Han savner å puste kakefri luft. Både Mari og Bendik mener at dette var en langt bedre deig enn tidligere deiger, men de kunne enda ikke nyte den gjennom kvalmen av tidligere deiger.

Pepperkakedeigen kunne også ha sett penere ut, men på en hybel uten pepperkakeformer er den nå kun avlange kvadrater som skriker etter å stekes. Bendik ser ut på tre ustekte brett pepperkakeruter og sukker tungt inn den kakefylte lufta. En tåre former seg i øyekroken.

Én av tre kakedeigtestere har lagt seg i fosterstilling på gulvet. Vi har kommet til punktet hvor spøken: “Er du lei deig?” er morsom. Livet er svart og jula rykker stadig nærmere.

Deig smaker bedre når den er stekt. Ikke gjør dette hjemme. Ikke spis for mye rå deig. Vær så snill. Det er for ditt eget beste.

Terningkast: 3

Powered by Labrador CMS