Luke 18: Julekviss

Hvor mye kan du om julerelaterte ting? Finn ut hvilken julesang du er med årets julekviss!

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål

1. Hvem var konge av Judea da Jesus ble født?

2. Over hvor mange dager og netter feires den jødiske høytiden hanukkah?

3. Under hvilken krig oppsto den såkalte julefreden?

4. Hvilken julelåt forsøkte BBC nylig å endre på teksten til og fikk så beskjed av bandet om å «fuck off»?

5. Hvilket land overtok administrasjon av øya Christmas Island fra Singapore i 1958?

6. I hvilken barnemusikal av Per Asplin reiser hovedpersonen ved hjelp av et trylleskjegg?

7. Hva betyr det latinske ordet «adventus» som gir navn til høytiden?

8. Hva heter festdagen som fortsatt er en helligdag i Sverige, men ikke i Norge og som på folkemunne kalles trettende dag jul?

9. Hva heter den juletematiske filmtrilogien til Netflix som kom ut i 2017, 2018 og 2019?

10. Hvor mange spøkelser møter Mr. Scrooge i Dickens' A Christmas Carol?

11. Hvilket land kommer varehuset Jula AB fra?

12. Ifølge EU-regler må akevitt inneholde dill og/eller hvilket annet krydder?

13. Data fra NORADs (North American Aerospace Defence Command) Santa Tracker tilsier at julenissen er ca. 1.70 meter høy og veier ca. 118 kilo, hva er da hans BMI?

14. Hvilken julesang ble først spilt inn av barnestjernen Jimmy Boyd i 1952, senere covret av Jackson 5, så på norsk sunget av blant annet Wenche Myhre og Malin Reitan?

15. Hvilken kjent forfatters illustrerte brev til sine barn, John, Michael, Christopher og Priscilla mellom 1920 og 1943 har blitt publisert etter hans død som The Father Christmas Letters?

16. Hva heter gruppa som sto bak tv-serien The Julekalender?

17. I hvilket av det nye testamentes evangelier finner man det såkalte «Juleevangeliet»?

18. Hva er den vanligste matretten å spise på julaften i Norge?

19. Hva slags produkter lager selskapet Juul?

20. Harry Potter fikk fem julegaver sitt første år på Galtvort, kan du nevne tre av dem?

Fasit

Husk å markere teksten for å få fram fasiten. På mobil kan det hende at du må kopiere og lime inn et annet sted for å se den.

1) Herodes den store 2) Åtte 3) Første verdenskrig 4) «Fairytale of New York» 5) Australia 6) Putti Plutti Plott og Julenissens skjegg 7) Ankomst (avledet fra advenio, "jeg ankommer") 8) Helligetrekongersdag 9) A Christmas Prince 10) Fire (Jacob Marley, fortidens, nåtidens og framtidens ånd) 11) Sverige 12) Karve 13) Ca. 40 (40.8) 14) «I Saw Mommy Kissing Santa Claus» 15) J.R.R. Tolkien 16) Travellin’ Strawberries 17) Lukas 18) Svineribbe 19) E-sigaretter 20) En trefløyte, 50 pence, en strikket genser, en sjokoladefrosk og allsmaksbønner og en usynlighetskappe

Poengrangering: Hvilken julesang er du?

0-3 poeng: «Petters jul» av Petter Northug

Kjendiser som ikke kan å synge som lager julesanger er en av de mer ubehagelige trendene i moderne tid. Når Petter Northug følger opp sin kokaindrevne kjøretur med en låt som stort sett handler om hvor berømt, kul og flink han er gjør ikke det saken bedre.

4-7 poeng: «Do They Know It’s Christmas?» av BandAid

Da man skulle lage en sang til inntekt til en hungersnød i et av verdens eldste kristne land, var det kanskje litt nedlatende å spørre om de visste at det er jul? Saken var nå god den, problemet er at det antas at mesteparten av pengene fra BandAid-konserten gikk til våpen.

8-12 poeng: «All I Want For Christmas Is You» av Mariah Carey

Den er unektelig catchy, men den er kanskje også noe overspilt. Selv om Mariah Carey definitivt har melket denne låta hardt er hun urettferdig beskrevet som et one hit wonder, «We Belong Together» er jo en moderne klassiker. På den andre siden lagde Carey en animasjonsfilm basert på julelåta, så hun oppfører seg litt som et one hit wonder.

13-16 poeng: «White Christmas» av Bing Crosby

Denne låta er unektelig en klassiker, men Bing Crosby har en tendens til å gjenta seg selv litt. «White Christmas», «Winter Wonderland» og «It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas», kan alle oppsummeres med at snø er fint. Med den globale klimakrisa virker det litt gammeldags. Framtidens generasjoner kan nok snart bare drømme om den hvite jula.

17-19 poeng: «Feliz Navidad» av Jose Feliciano

Kan du nevne en mer catchy låt? Ikke bare av julelåter, men låter generelt? Nei? Trodde ikke det. Din mulighet til å svare er selvsagt begrenset, men jeg tror vi kan være enige her. Jose Felicianos mesterverk bygger broer mellom den engelsktalende og spansktalende verden og gjør alle lykkelige med sitt rytmiske latinamerikanske preg og enkle tekst.

20 poeng: «A Pimp’s Christmas Song» av Snoop Dogg

Man kunne selvsagt nevnt en rekke låter fra Snoops julemirakel, Christmas In Tha Dogg House. Det er bare noe med tekstlinjer som «Let me check my gift list, I'm on some pimp shit» og «I'm in a Bentley you know that motherfucker snow», som minner meg min barndoms jul.

Powered by Labrador CMS