Konfekt?

Med førjulsstress og febrilsk julegavehandling kan marsipan være avbrekket du og mormor trenger i adventstida.

Publisert Sist oppdatert

Julekvelden er like om hjørnet og det lukter av brente mandler, julekaker og søtsaker på alle julemarkeder. Om du tilfeldigvis har litt mandler liggende, kan du fort lage din egen marsipan, til kakepynt eller konfekt. Det passer bra som en siste liten julegave, om det ikke blir spist opp før den store kvelden.

For en halv kilo marispan trenger du:

  • Ca. 250 g mandler
  • Ca. 250 g melis
  • 1-2 eggehviter

Skålding:

  1. Begynn med å koke opp vann i en romslig kjele. Når vannet koker tar du kjelen av plata, og heller oppi mandlene i det skåldende varme vannet. La mandlene trekke i vannet.

  2. Når vannet har kjølt seg ned kan du plukke opp mandlene. Press en mandel inn mot håndflaten, til skallet slipper. Gjør dette med de resterende mandlene. En behøver ikke skålde absolutt alle mandlene, men marsipanen vil ikke få en like fin tekstur, eller bli like hvit og marsipanaktig hvis du beholder skallet på.

  3. Legg de skåldede mandlene på et brett eller en rist med et tørt kjøkkenhåndkle, og dekk dem med et nytt, tørt kjøkkenhåndkle. Sett brettet et tørt, varmt sted, som oppå et kjøkkenskap, over noen dager. Har man ikke flere dager på seg, kan man eventuelt legge mandlene på et stekebrett med bakepapir og sette de inn i ovnen over natta. La ovnen stå på rundt 70°C med døra på gløtt for å slippe ut damp. Det viktige er at mandlene blir knusktørre.

Maling:

  1. Når mandlene er helt tørre kan man begynne å male dem i en mandelkvern. Da er det bare å male mandlene til et fint mel.

  2. Når mandlene er malt fine, kan man male mandlene igjen sammen med melis. Gjør dette et par ganger for å virkelig blande melisen og mandlene.

LES OGSÅ: Kom i juleølstemning

Ferdig marsipan:

  1. Prøv å helle blandingen av melis og mandler over i en bakebolle. Tilsett litt og litt av eggehviten, og kna til marsipanen blir en smidig klump. Er klumpen for bløt, tilsett mer melis. Er massen for tørr, tilsett mer eggehvite. Den ferdige marsipanen burde være smidig og lett å jobbe med.

Det du har nå bør være en smidig marsipanklump. Kun fantasien setter grenser på hva som kan gjøres med så vellaget marsipan. Du kan for eksempel dele opp klumpen, tilsette konditorfarge og lage ulike figurer, eller lage hjemmelaget konfekt ut av det. Har man et par timer, blir dette en super julegave.

For å lage konfekt holder det med å smelte et par plater kokesjokolade over et vannbad, før man dypper marsipanfigurer i den smeltede sjokoladen. For at de skal størkne fortere kan man legge dem på en rist med bakepapir i kjøleskapet.

Server og nyt!

Powered by Labrador CMS