Kåseri:

Ditt hode er en unik klode

Se for deg at tankene dine er dyr. Ekle og hårete. Svevende og på dypt vann. De endres av klimaet rundt deg. Når partyløvene må hvile, kan nytt liv oppstå. Har du møtt koronadyret? La oss leke med tanken.

Publisert Sist oppdatert

Kloden har gjennom millioner av år med evolusjon utviklet stadig mer intelligent liv. Det samme har hodet ditt. Din hodeklode. Tankene dine er som dyr, de kravler, hopper og kryper rundt i hodet ditt. Venner, familie, og din livssituasjon er ditt klima, og klimaendringer er ikke til å unngå. På topp regjerer du med din egen bevissthet.

Gjennom livet ditt har tankene vært utsatt for naturlig seleksjon, ved at de sterkeste og best tilpassede overlever. Noen tanker er små som mus, noen er totalt utryddet som dinosaurene. Andre tanker er langsomme som dovendyr, hårete som aper, flyvende som gjess og noen bare stinker som en blaut golden retriever.

Les også: Nå er NTNU-campusene åpne igjen

Evolusjonen av dine tanker

Se for deg alle de forskrudde tankene du har tenkt gjennom livet. Lever alle fortsatt? Tror du fortsatt at gutte- eller jentelus finnes? At kjønnshår er fryktinngytende? At livet ditt vil ende med kjøttetende planter, i kvikksand eller lava? Eller vent, den siste tror jeg fortsatt på.

Tanker og ideer oppstår av en grunn og for en hensikt. Akkurat som arter. På ett tidspunkt passer de ikke lenger inn på kloden, så de må takke for seg. Det antas at kun ett prosent av alle dyrearter som noen gang har levd, eksisterer i dag. Hvis vi følger den analogien, vil flesteparten av tankene dine ikke være skapt for å bli. Sørg for at den ene prosenten du sitter igjen med, er de gode tankene.

Ble søknaden din til drømmevervet avslått? – Ikke la avslaget knekke engasjementet.

Egosentriske elger og ulven i Yellowstone

På 1930-tallet ble ulvebestanden utryddet i Yellowstone nasjonalpark. Hva skjedde? Elgen spiste opp all vegetasjon, siden de ikke lenger ble jafsa på. Dette var dårlig nytt for andre som spiste det samme. Plutselig forsvant beveren, fuglearter og trær fra parken. Yrende liv ble til nakne trestammer og elgebæsj. Framtiden var mørk for parkens biodiversitet.

Ulven ble så reintrodusert i 1995 og elgebestanden fikk jekka seg ned. Alle dyrene kom tilbake. Med andre ord – tankene dine trenger harmoni. Alle trenger en god dose ulv, ellers kollapser systemet. Med selvinnsikt og bevissthet rundt tankegodset ditt, kan du oppdage en slik feil og dermed velge å handle. Jeg har hørt om den hodekloden som er totalt dominert av oransje bavianer med stormannsgalskap.

Hva var resultatet? Endeløse konspirasjonsteorier, kaos og en jævla stor bananindustri.

Dine undertrykte tanker på havets bunn

Noen dyr svømmer på dypet i havets mørke. De svømmer i underbevisstheten din. Her blir tankene konstant holdt på bunnen, gjemt vekk i et evig mørke. Klodens dype hav er noe vi har ekstremt liten kunnskap om. Likevel har vi klart å hente opp de rareste, ekleste og mest fryktinngytende skapninger. Har du noen tanker som ligner?

Men vet du hva det morsomme er? Om du drar dem opp fra dypet, tåler de ikke trykkforskjellen. De ser ikke en dritt og har mulig eksplodert på veien opp. På havets overflate er de ikke spesielt sjarmerende, men er til gjengjeld helt ufarlige. Er det ikke litt sånn med dine merkeligste, undertrykte tanker.

Et bevis på at det kan gå sport i det meste: Emil og Rasmus er i verdenstoppen på å løpe med øl i magen

Lemenår

Noen år, blir kalt lemenår. 2020 var et museår. Det hender vel at vi alle har noen rotteår innimellom? Råtne tanker har klart å spre seg voldsomt. De begynner å ta over plassen til andre dyr, som selvsikkerhetens lemur, nysgjerrighetens maursluker, tilfredshetens dovendyr og festløvens… løve.

Da har du to muligheter. Enten vekker du festløvene, maurslukerne og dovendyra til live ved å endre klimaet, eller utvikler du en rå ørn som tar rotta på rottene. Ørnen kan være noe helt nytt, noe du aldri har prøvd. En ny tanke som dreper de vonde!

Kunstanmeldelse: Skarpe kontraster og kunst med flammekaster

Koronadyret

Du må ikke ta min dyreanalogi for altfor god fisk. Likevel kan det være moro å leke litt med tanken. For skal jeg si noe morsomt? Jeg har oppdaget at et dyr har spredd seg på min klode. Idet partyløvene roet seg ned, kom disse sakte fram.

Koronadyrene ble trolig spist av partyløvene før, spesielt på seine fredagskvelder. De er små, langsomme og pelskledde. De har digre øyne, slik at de kan se de små tingene i livet. De er territorielle og flytter lite på seg. De er sosiale dyr, men holder seg i små kohorter på fem. Ti på gode dager. Helst tar de kun på nære familiemedlemmer.

I matveien foretrekker de gjærbakst og surdeigsbrød. Snacks er også veldig spennende. Dyrene holdes helst ikke i fangenskap, da de kan bli ensomme og urolige. Kjenner du dem igjen? For koronadyret har lært meg masse. Det skal jeg ta vare på og livnære.

Flere studentnyheter fra UD:

Rystende resultater fra Studiebarometeret: – Nå må vi ta studentens tilbakemeldinger på alvor

Eit talerøyr for de unge: Norunn Krokeide er nest yngst av fylkestingets 59 representanter

Student Peace Prize: Twelfth peace prize was awarded to METU LGBTI+ Solidarity

Powered by Labrador CMS