Smittede studenter kan ikke lenger bo på isolasjonshotell

Da regjeringen fjernet nesten alle koronatiltak 12. februar forsvant også tilbudet om isolasjonshotell. – Man må finne seg i at man er i en periode der man er i risiko for smitte, sier kommuneoverlegen.

Publisert Sist oppdatert

Det er mye koronasmitte i omløp i Trondheim for tiden, også blant studenter. Tidligere har mange bodd på isolasjonshotell, men nå er ikke det lengre en mulighet som tilbys, forteller kommuneoverlege Tove Røsstad.

– Kravet om at man skal være i isolasjon når man er koronasmittet er ikke lenger i forskriften. Da er kravet om at kommunen skal stille med isolasjonshotell heller ikke der lenger.

Ifølge Trondheim kommunes side for koronainformasjon er det ikke lenger et krav om at du må isolere deg dersom du blir smittet med korona. Om du får bekreftet koronasmitte er anbefalingen at du bør holde deg hjemme i fire døgn fra symptomene startet og til du har vært feberfri i 24 timer. Ellers skal man holde avstand til andre i hjemmet, og bruke munnbind.

LES OGSÅ: Koronaberedskapen ved NTNU avsluttes

Mye smitte blant studenter

FORHÅNDSREGLER: Kommuneoverlegen råder studenter til å ta hensyn til de man bor med, og forteller at man kan unngå å smitte andre om man tar forhåndsregler.

Røsstad forteller at hun ikke vet hvor mye smitte det er i studentkollektiv, men at det nok er utbredt da det generelt er mye smitte blant studenter for tiden. For studenter som bor sammen med andre kan det være utfordrende å holde avstand og isolere seg dersom man er smittet. Kommuneoverlegen kommer med følgende råd:

– Den som er smittet må unngå kontakt med de andre i kollektivet. Hvis man deler kjøkken, bør den som er smittet bruke munnbind, være nøye med håndhygiene, og ikke være på kjøkkenet når de andre beboerne er der. Deler man bad, så bør man ikke ha felles håndkle, og den smittede bør oppbevare håndkleet på rommet. Det bør også luftes godt etter at den smittede har oppholdt seg i fellesområder.

Røsstad sier videre at så lenge den som er smittet tar forhåndsregler, så er det ikke gitt at man smitter andre. Trondheim kommune har heller ikke merket flere henvendelser fra studenter enn normalt.

– Studentene trenger ikke være redde. Det passer aldri å bli syk, men mange blir nok smittet i de kommende ukene, nå som det ikke lenger er snakk om begrensende tiltak.

Røsstad forteller at man må finne seg i at man er i en periode der man er i risiko for smitte akkurat nå, men at de fleste unge personer er friske etter en uke.

LES OGSÅ: Pizza, hasj og yoga på Zoom – slik var isolasjonshotell

– Lever som normalt

Sofie Hauge er student og bor i kollektiv med fire andre. For tiden er flere av dem smittet med koronaviruset.

GÅR GREIT: Student Sofie Hauge forteller at det går greit å håndtere smitte i kollektivet, og tror de fleste synes det er greit å bare bli ferdig med det.

– Vi er to som er smittet nå, og andre var smittet forrige uke. Det er bare en av oss som ikke er smittet.

På tross av mangel på isolasjonshotell, forteller Hauge at det går greit å bo i kollektiv selv om hun er smittet av korona.

– Vi holder oss hjemme, og får andre til å handle for oss. Ellers så lever vi som normalt i kollektivet.

Hauge sier at romkameraten hennes er forberedt på å bli smittet uansett, og at de derfor ikke har satt i gang noen andre tiltak på egenhånd.

– Hvis romkameraten min hadde vært redd for å bli smittet, så hadde vi selvfølgelig håndtert det annerledes. Jeg tror vi er i en periode nå der de aller fleste kommer til å få bli smittet, så folk synes det er greit å bli ferdig med det på en måte, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS