Engasjert regissørspire

Filmregissør Yngvild Sve Flikke mener det er noe vakkert i å famle seg gjennom livet.

Publisert Sist oppdatert

Flikke har tatt en pause fra sin tette timeplan. Hun kommer rett fra locationbefaring, og setter seg ned på en av Una restaurants benker. Det er hektisk før innspillingen av filmen Vente, blinke, som er basert på Gunnhild Øyehaugs roman med samme navn.

– Jeg har alltid tenkt at hvis jeg skal lage en spillefilm, så må den utspille seg i Trondheim, sier hun.

Satset ikke bevisst

Yngvild Sve Flikke har lang erfaring som regissør av kortfilmer, og har blant annet vunnet Gullruten for beste dokumentar. Hun har ingen formell utdanning innen film, men har selv jobbet seg opp erfaring. Hun vokste opp i Trondheim, og har alltid likt å lage ting. Kjærligheten for lyd og bilde kom først da hun jobbet i Trondheims studentradio.

– Da jeg var student og jobbet i radio, var jeg ikke så mye på Dragvoll. Jeg synes det var artig å jobbe i radio og ble veldig oppslukt av det.

Hun lyser opp når hun snakker om det karakteristiske, røde bygget.

– Vår første befaringstur var på Samfundet, og jeg ble svært begeistret for å se det igjen. Jeg kjenner huset godt fra tiden jeg jobbet der. Tiden på Samfundet har betydd mye for meg.

En av filmens karakterer er student, Flikke håper å få med scener fra huset. Hun nøler litt, før hun røper hva hun tenker på.

– Det hadde vært kult med en scene fra taket på Samfundet. Studentradioen brukte å snike seg ut for å se på utsikten, selv om det ikke var lov.

Da hun var ferdig i Studentradioen fikk hun jobb i NRK. Der lagde hun mange kortfilmer og dokumentarer.

– Det var på en måte min filmskole, men jeg har ikke bevisst satset på denne karrieren. Det bare ble slik, fordi jeg elsker å fortelle historier og skape følelser. Etter hvert begynte kollegaene mine å lage spillefilmer, og da tenkte jeg at hvis de kan, så kan jeg.

Intelligent humor

Vente, blinke er en romantisk komedie om tre kvinner i forskjellige stadier av livet som prøver å finne seg selv.

– Jeg liker at den er feministisk på en selvironisk måte. Det var tematikken og den intelligente humoren som gjorde at jeg ville lage film av boka.

Dette er hennes første spillefilm. Hun skriver både manus og regisserer. Da hun skulle spørre forfatteren Øyehaug om å få lage film av boken, slet hun.

– Jeg brukte lang tid på å ringe. Det ligner ikke meg i det hele tatt. Jeg tenkte på hva jeg skulle si, men kom aldri fram til noe. Til slutt måtte jeg bare ikke tenke. Så jeg dro ut for å jogge, dro med meg mobilen og ringte henne på farten. Det ga meg ikke anledning til å planlegge.

Øyehaug var positivt innstilt og ville være med å skrive manus.

– Når vi er to som er langt inne i historien, så blir det flere spennende diskusjoner om hvordan vi bygger opp dramaturgien. Vi har klart å beholde essensen av boken, selv om vi har skrevet fritt ut i fra romanen. Jakten på seg selv og hvem man ønsker å være, er hovedtemaet. Hun vil at historien skal føles ekte.

– Jeg vil lage en morsom film som diskuterer hvordan man blir den man er. Hvordan vi påvirkes av folk vi møter, hendelser og valg vi tar. Det er noe vakkert ved det å famle seg gjennom livet.

På tide å vise fram Trondheim

– Selv om det er en universell historie som kunne blitt spilt inn i hvilken som helst studentby, så var det viktig for meg å spille inn her.

Flikke håper filmen kan bidra til at filmmiljøet i Trondheim vokser.

– Vi forsøker å bruke mest mulig trondheimsfolk, men noen fagfunksjoner må vi hente inn utenfra. Byen har ikke kompetanse nok ennå. Jeg er sikker på at dette ikke blir den siste filmen fra Trondheim.

Hun smiler lurt.

– Vi har sett nok av andre byer nå, og det er på tide å vise fram Trondheim også. Det er et spesielt fint lys her, og det er vakkert når solen henger over fjellene.

I mai begynner innspillingen, og planlagt premiere er august 2015. Flikke håper filmen kan få folk til å le, og føle seg flaue.

– Drømmen min er at folk skal gå ut av salen og tenke at livet er ikke så verst likevel, selv om det er mye motstand.

Powered by Labrador CMS