Frister med grøntfor

De siste seks årene har dansken Per «Persille» Viderup fristet sultne festivaldeltakere med selvkomponert vegetarmat under Pstereo. Han mener selv at hans spesialitet, Kubben, er kommet for å bli. Er kundene enige?

Publisert Sist oppdatert

Viderup underviste opprinnelig i realfag ved NTNU, men ti år senere har han gjort business av sin vegetariske kokkelering.

– Det begynte med at folk likte maten jeg laget. Senere ballet det på seg, og jeg åpnet Persilleriet hvor jeg driver med både matkurs, catering og matservering, sier han.

På Pstereofestivalen er det først og fremst matretten Kubbe, som også er bodens navn, som tilbys.

– Kubben er laget av lefser som vi får tilsendt fra Frosta og kortreiste grønnsaker. Dressingen, hummusen og chilisausen lager vi helt selv, sier han.

Matretten består også av falafler som har fått et noe annet navn.

– Jeg har valgt å kalle falaflene vi bruker for kålafler, siden det er kål i dem, sier han.

Curry Chicks

I tillegg til Kubben tilbyr Viderup og hans medarbeidere et utvalg av andre vegetarretter som varmes på store panner.

– Der borte har vi for eksempel kikkerter i currysaus, jeg kaller dem bare «curry chicks», sier han smilende.

Men det er ikke all maten man umiddelbart gjennkjenner som vegetarmat.

– Vi har også vegetarpølser. Vi lager dem ikke selv, men vi vil tilby mat til enhver smak, sier han.

Viderup mener Kubbens mat ikke møter noen sterk konkurranse fra naboboden til Wokaway.

– De gjør sin greie, vi gjør vår greie. Vi regner faktisk med å selge 2500 porsjoner av kubben i løpet av helga, sier han.

Har prøvd seg på Øyafestivalen

Viderup vil nesten gå så langt som å si at Kubben har blitt det vegetarianske svaret på hva elghakk i pitabrød har vært for tidligere suksessfulle Storåsfestivalen.

– Erfaringer fra Pstereo viser at folk liker Kubben, den er etablert som en rett folk forventer å kunne få tak i, sier han

Det er ikke bare på Pstereofestivalen av Kubben har gjort sitt inntog. På Øyafestivalens nettside skrives det at Kubbe er den første rene vegetarboden som har vært der.

– Siden maten har etablert seg og blitt gammelt nytt på Pstereo, var det derfor artig å teste den ut på Øya, sier han.

Gledet seg til å spise Kubbe

Student og festivalgjenger Iselin Straum, mener Kubben har vært noe å glede seg til på Pstereo.

– Noe av det første jeg sa til typen min før jeg dro hit var at jeg gledet meg til å spise vegetarmat, sier hun.

Men hun synes ikke det var nok med bare en porsjon.

– Jeg har faktisk spist to og jeg er ikke en gang vegetarianer, så da må det i hvertfall være godt. Alle burde prøve, sier hun.

Selv om hun synes maten er veldig god, er det likevel ting hun ikke er helt fornøyd med.

– De kunne hatt mer chilisaus på Kubben, men det er egentlig ikke et stort problem hvis man bare spør om å få mer, sier hun.

Noen andre som også likte maten er Sveinung Jarnes og Ingrid Halvorsen. – Jeg har spist en del på Persilleriet og synes de er flinke til å lage vegansk mat, sier Halvorsen.

Jarnes påpeker at Pstereo har et veldig bra mattilbud for de som ikke spiser kjøtt.

– På noen festivaler har jeg opplevd at man bare får tak i kjedelig salat, så vi er heldige som har såpass mye å velge mellom, sier han.

Powered by Labrador CMS