Kosmorama feirer jubileum

Det er for tiende år på rad duket for Trondheim International Film Festival, Kosmorama, og dette markeres med et jubileum med noe for enhver smak.

Publisert Sist oppdatert

Fra 28. april til 4. mai bør du holde av noen kvelder til å se film med gode venner - om ikke alle kveldene. Årets program for filmfestivalen er variert, med morgendagens filmer fra mange land og i alle sjangre.

– Unn deg selv å bli med på denne reisen; fråts i film fra hele verden – det kan gi både innsikt og utsikt, opplevelser for livet og muligheten til å henge med på vår tids snakkiser, skriver festivaldirektør Silje Engeness i festivalprogrammet.

Festivalen skal foregå på ulike steder i Trondheim, blant annet Nova Kinosenter, Trikkestallen, Rica Nidelven og Rockheim.

Spennende program

Kosmorama går av stabelen med åpningsfilmen Tusen bitar, en dokumentarfilm om Bjørn Afzelius, etterfulgt av en musikalsk etterfest. Deretter er det bare å prøve å følge med alt som skjer. Blant komediene befinner Bright days ahead seg. Denne filmen handler om et lidenskapelig forhold mellom en nylig pensjonert kvinne og en langt yngre kursholder. Filmen beskrives i programmet som en “lun dramakomedie med en underliggende sårhet". For de som elsker 3D-filmer er “Cathedrals of Culture” noe å få med seg. Dette er en film om seks kulturbygninger, deriblant konserthusert i Berlin, forskningslaben Salk Institute i USA og Operaen i Oslo.

Festivalen har flere serier, med et knippe filmer som går under bestemte temaer. Seriene heter Nordic Light, Latino Beats, Eyes of Asia, Ramaskrik, Nasjonalismens ansikter og Kosmokids. I disse finner du håndplukkede godbiter og yndlinger av blant annet kuratorene Svein Inge Sæter, Ola Lund Renolen og Elena Pollachi. De tre førstnevnte seriene har filmer fra blant annet Norden, Latin-Amerika og Asia, mens i Ramaskrik-serien er det noe for de som ønsker å se film med hendene foran øynene. Og for Kosmokids må det nevnes at de skal sende blant annet Jakten på Nyresteinen - så da kan du ta med deg en venn og tenke på gode gamle dager.

Lover kanonbra Kanonprisutdeling

En tradisjon som har vært en del av festivalen fra oppstart er Kanonprisen. Det er i år elleve kategorier som skal berømmes, blant annet beste kvinnelige rolle, beste mannlige rolle, beste filmmusikk og beste manus. De nominerte er stemt fram av åtte fagforbund, i tillegg til at alle som vil kan stemme fram sin favoritt innen 28. april. Dette er Kosmoramas eget arrangement, og de kaller det ubeskjedent selv for “Norges beste prisutdelingsshow”. Når de ved tidligere års festivaler har hatt besøk av artister som Morten Abel, Susanne Sundfør, Prepple, Margaret Berger, LidoLido, er det store forventninger knyttet til deres tiende utdeling av Kanonprisen.

Kosmorama gir også ut filmprisen New Directors Award, med en jurypris og en publikumspris. Det er tolv filmer nominert, med det ene kravet at regissørene bak konkurransefilmene ikke har regissert mer enn tre spillefilmer. En av de nominerte filmene er Giraffada, regissert av Rani Massalha. Som programmet handler filmen om  “konflikten Israel-Palestina i et følsomt og humoristisk mikrokosmos”. Blant de nominerte finner vi også krigsdramaet ´71, regissert av Yann Demange. Filmen omhandler Gary Hook, en engelsk soldat fanget bak fiendens linjer, på frontlinjen inne i Belfast i 1971.

Kulinarisk kino

Under Kosmoramas vignett Kulinarisk kino finner vi tre filmer. Filmen Babettes gjestebud med påfølgende femretters middag, i tillegg skal vinfilmen Somm vises før vindrikking med en sommelier. Og om du ser filmen Sjokolade får du med deg et konditorkurs i samme slengen.

Blant de første arrangementene på programmet finner vi «Historien om The Fox» hvor mannen bak musikkvideoen, Ole Martin Hafsmo, forteller om hvordan reven ble til. Et annet spenstig arrangement er premieren av Volcoms nye film, True to this på Trikkestallen. Her skal det holdes filmvisning, konkurranse og skatedemo.

Powered by Labrador CMS