Kulinarisk kino

ANMELDELSE: Haut Cuisine baserer seg på den virkelige historien om hvordan Danièle Delpeuch ble headhuntet som personlig kokk for den franske presidenten.

Publisert Sist oppdatert

I den fransktalende filmen Haute Cuisine møter vi Hortense, en fransk kokk, gårds- og restauranteier som blir tilkalt av presidenten for å jobbe for ham personlig. Hun får i oppgave å levere tradisjonelle, regionale retter som bringer minner om barndom og oppvekst. Gjennom matlagingen knytter Hortense bånd med presidenten, og deres forhold er svært ulikt hva som tidligere har foregått på presidentboligens kjøkken, noe som lett skaper morsomme situasjoner.

Regissør Christian Vincent presiserer den overskridende naturen av Hortenses nærvær som kvinne i en mannsdominert verden og som rural i en urban verden. Hennes væremåte og stahet er ikke å finne andre steder i presidentpalasset og går ikke så godt overens med gamle normer og regler, noe som gir en humoristisk undertone gjennom hele filmen. Hun gjør rett og slett ting slik hun vil og ikke på den måten byråkratene rundt presidenten ønsker.

Historien fra Elysée blir gitt troverdighet gjennom scener filmet i presidentpalasset, og har sitt motstykke i scener fra Antarktis – hvor Hortense tar tilflukt som sjefskokk for en forskningsekspedisjon. I Antarktis, som i Paris, er ikke dramatikken stor, men tilværelsen der gir en fin kontrast mellom de to verdenene.

Takket være Catherine Frots ukuelige ånd som Hortense Laborie, er Haute Cuisine en morsom komedie, preget av fransk kultur og stolthet. Oppskrifter og matlaging blir beskrevet i detalj og med en innlevelse som gir filmen følelse og sjarm. Med bilder som gir deg vann i munnen og ektefølte, engasjerende karakterer blir du servert en oppløftende filmopplevelse. Historien som baserer seg på den utrolige historien om president François Mitterands private kokk, Danièle Delpeuch, er absolutt en film for alle som er glad i Frankrike, fransk mat, franske tradisjoner og fransk filmlaging.

Powered by Labrador CMS