DET RØDE RUNDE: Snart vil kanskje også fagskoler kunne stemme på Samfundsmøter.

Samfundetstyret ønsker å endre medlemsparagrafen

På Samfundsmøtet lørdag 27. februar vil styret foreslå større rom for hvem som kan være medlemmer på Samfundet.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Studentersamfundet i Trondhjems Lover og Statutter §2 er det blant annet elever “ved en opplæringsinstitusjon på universitets- eller høgskolenivå som ligger i Trondheimsområdet” som har rett på medlemskap hos Samfundet.

Dette innebærer at blant annet fagskolen Fotofagskolen ikke har medlemsrett per dags dato. Nå ønsker Samfundet-styret å endre paragrafen.

— Fotofagskolen har i flere år etterlyst medlemsrett, og betaler semesteravgift som alle andre. Det er på høy tid at vi gjør noe med saken, sier leder av Studentersamfundet Karen Mjør.

LES OGSÅ: Nå kan du søke tilleggslån hos Lånekassen

Håper på en god debatt

ØNSKER GODT OPPMØTE: Karen Mjør håper at mange dukker opp for å diskutere forslaget på lørdag.

I høst skrev Mjør et leserinnlegg om at Fotofagskolen bør få innvilget medlemsrett på Samfundet. Fra lørdag starter styrets prosess mot å gjøre det en realitet.

Samfundetstyret ønsker å endre §2 slik at medlemsrett på Samfundet ikke kun gjelder for studenter på universitets- eller høgskolenivå, men for alle utdanningsinstitusjoner som er tilknyttet til studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), og som er lokalisert i Trondheimsområdet.

— Vi har diskutert ulike løsninger for hvordan vi skal utvide medlemsretten, og vi ønsker å fremdeles ha en objektiv standard. Vi mener derfor at tilknytning til Sit, og dermed inkludering av alle som betaler semesteravgift i Trondheim, er en god måte å løse det på, fortsetter Mjør.

Hun påpeker at selve forslaget om medlemsrett vil voteres over først om to uker, men at det i denne runden skal diskuteres hva ordlyden i paragrafen skal være.

— Årsaken til at vi legger fram forslaget til diskusjon nå, er at vi ønsker å skape en mulighet for å revidere forslaget dersom noen fremmer en bedre løsning for hvordan medlemsretten kan endres, sier Mjør.

Samfundsmøtet er allerede fullbooket for fysisk oppmøte, men Mjør oppfordrer alle som vil være med på diskusjonen til å delta digitalt. Hun håper at mange vil komme på møtet for å diskutere og votere over hvordan paragrafen skal se ut til slutt.

— Selv om vi Styret er veldig positive til forslaget slik det står nå, håper vi at det vil bli en nyansert og god debatt på lørdag, avslutter hun.

LES OGSÅ: Dette er den nye Samfundetlederen

— Vi er en liten skole, men vi har mye å gi

HJERTESAK: Irmelin Johnsen Drangsholt har jobbet for å gi Fotofagskolen medlemsrett i flere år.

Irmelin Johnsen Drangsholt er student ved Fotofagskolen og nestleder for studentrådet NFFS. Hun er veldig fornøyd med at styret vil inkludere studenter fra Fotofagskolen som medlemmer ved Samfundet.

Drangsholt forteller at medlemsrett er noe studentrådet i NFFS har jobbet for i flere år, selv før hun ble student ved fagskolen.

— Vi har følt oss utestengt fra studentmiljøet i Trondheim. Det er Studentersamfundet som er selve studentmøteplassen. Jeg vet at medlemsrett ikke kun vil være til nytte for oss, men for hele studentmiljøet i byen, sier hun.

Drangsholt forteller at studentrådet en gang i året har diskutert medlemsrett med studentene ved skolen, og at det alltid har vært stort engasjement for saken. Å endre statutten har også vært en personlig hjertesak for henne.

— Jeg har jobbet for dette i to år, og jeg er utrolig glad for at styret har funnet ut at vi har en plass hos Samfundet. Vi er en liten skole, men vi har mye å gi til studentsamholdet i Trondheim, avslutter hun.

LES OGSÅ: Datinggrønn gløsing drikker te

Powered by Labrador CMS