Bryggmester Ulrik Bjerkeli fra UKA byr på litt forfriskende øl.

Samfundet brygger på noe

Daglighallen pusses opp, og i den forbindelse brygges det eget Samfundet-øl — på gammeldags vis. Den får du smake på til UKA 3. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Daglighallen har lenge vært kjent for å tilby et bredt utvalg av eksotisk øl. Det er voksende interesse for øl i Trondheim, og bryggeprosjektet vil gi Samfundet en egen ølsort.

– Vi brygger ikke øl for å tjene penger. Dette er bare for moro skyld, sier UKAs bryggemester Ulrik Bjerkeli.

Smak av bitter humle

I vinter ble det bestemt at Daglighallen skulle være UKAs neste oppussingsprosjekt. I 2011 ble Klubben renovert, noe som ble en stor suksess. Selv om Samfundets medlemmer er glade i Dahls håper Bjerkeli å lokke ølinteresserte studenter til nyoppussede Daglighallen, og gi dem nye favoritter.

– Vi lager noe for enhver smak, men først og fremst for ølnerder som drikker for kosens skyld framfor å bli fulle. Jeg kan røpe at vi selger porter, i tillegg til noen overraskelser vi ikke vil fortelle om ennå. Vi brygger øl på mye humle så den blir sterk og bitter, så alle ølnerder kan ta det med ro, sier Bjerkeli.

Lettere enn du tror

Det blir stadig mer populært med hjemmebrygging. I gamle dager ble nordmenn landsforvist om de ikke brygget øl til enhver tid. Selv om loven ikke er gjeldene lenger, skulle man nesten tro mange fortsatt velger å følge den. Det finnes mye teknikk og teori om brygging og selv om det kan framstå som en vanskelig prosess, mener Bjerkeli at alle kan klare å brygge selv med rett utstyr.

– Det finnes tre enkle grunnsteg når det gjelder ølbrygging. Det er samme framgangsmåte som med vin. Ha korn i vann, sil bort kornet og kok det og la det gjære, sier Bjerkeli.

Det finnes mange ulike måter å brygge øl på, og forskjellige øltyper tar ulik tid å lage.

– Den ølen som har kortest bryggeperiode i verden er engelsk og varer i kun to uker. Lengst tid tar visse typer belgisk øl, som lagres i 20 til 30 år. Noen øl blir bedre jo lenger de står mens andre har veldig kort lagringsperiode, sier Bjerkeli.

På Samfundet har de imidlertid et noe kortere tidsperspektiv.

– Vi gjærer ølen i omtrent to uker og lagrer den i et par måneder. Vi har øl som står under lagring fordi det har godt av det, og vi har øl som fortsatt gjæres fordi det ølet er best om det er ferskest mulig. Nå har vi 21 fat som står ferdig, noe som tilsvarer omtrent 400 liter, sier Bjerkeli.

Drømmer om eget bryggeri

Googler du «ølbrygging» får du opp i underkant av 28 millioner treff. Bjerkeli er en av mange som benytter seg av nettforum og litteratur om øl. Han mener han har lært nok av dette til å brygge sitt eget øl.

– Forum på nett er veldig lærerikt. Det er mange ølkloke mennesker som har masse erfaring å dele. Etter å ha smakt og lest mye mente jeg at det ikke var mer å lære. Jeg er ferdig utlært. Jeg har brygget i omtrent tre år, og til sammen brygget rundt 100 omganger, sier Bjerkeli.

Bjerkeli har lekt med tanken på å starte sitt eget bryggeri når han blir ferdigutdannet, men tar mastergrad i energi og miljø for å ha noe å falle tilbake på.

– Min interesse for øl ligger nok litt over gjennomsnittet. Jeg har reist mye, blant annet til Dublin, København og Berlin, og tatt med kompiser på ølsmakekvelder. Det har jeg lært mye av, sier han.

– Huset med det rare i

Bjerkeli forteller at det har vært stor etterspørsel etter eget Samfundet-øl.

– Mange har lurt på hvorfor vi ikke har gjort det allerede. Samfundet er jo huset med det rare i, så hvorfor ikke brygge øl også?

UKA utlyste stillingen som bryggemester tidlig i vår og Bjerkeli fikk jobben i januar. Han styrer bryggeriet under relativt frie tøyler.

– Vi har selvfølgelig noen rammer på budsjettet, men vi har hatt veldig stor frihet til å gjøre hva vi vil. Har vi bedt om penger til noe så har vi fått det, sier han.

Håper alle vil smake

Pressekoordinator Jonas Ravn for UKA er positiv til ølbryggingen.

– Et eget øl vil styrke Samfundets utvalg. Vi vil gjøre Daglighallen til et sted der spesielt interesserte, så vel som studenter velger å komme, sier han.

Bjerkeli og Ravn håper på gode tilbakemeldinger.

– Vi skal fortsette å selge ølet i Daglighallen etter UKA er avsluttet. Derfor er det viktig at alle som kommer gir oss ærlige tilbakemeldinger. Det er litt dumt om vi brygger øl som bare jeg liker, sier Bjerkeli.

Powered by Labrador CMS