NTNU inngår ny avtale med kontroversielt oljeselskap

NTNU og Total signerer ny samarbeidsavtale 23. januar.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen som inngås er en rammeavtale som angir generelle retningslinjer for samarbeidet, mens konkrete prosjekter avtales gjennom løpende tilleggsavtaler, melder NTNU i en pressemelding.

Økonomisk støtte og akademisk utveksling

Samarbeidet mellom NTNU og oljeselskapet vil i all hovedsak omfatte faglig og økonomisk støtte, i tillegg til akademisk utveksling.

Den faglige og økonomiske støtten vil gå til master-, ph.d- og postdoktorkandidater innen petroleumsrettede fagområder ved NTNU, mens utvekslingsdelingen vil omfatte samarbeidsprosjekter mellom norske og franske universiteter.

Det økonomiske omfanget av avtalen vil avhenge av de konkrete prosjektavtalene som inngås i løpet av avtaleperioden. I det tidligere samarbeidet i perioden 2001-2013 har støtten fra Total ligget på rundt 2 millioner norske kroner per år.

Kontroversielt oljeselskap

NTNU har tidligere blitt kritisert av SAIH og Støttekomiteen for Vest-Sahara for sitt samarbeid med oljeselskapet.

Leder Andreas Aksnes Karmhus i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) uttalte til Dusken.no at det var problematisk at NTNU lot selskapet profilere seg opp mot studentene i forbindelse med Karrieredagen på Gløshaugen.

– Total er avgjørende i utvinningen av oljeressursene i Vest-Sahara. Dette strider mot folkeretten og undergraver FNs fredsprosess, sa Karmhus.

Hva Dusken.no skrev om Totals tilstedeværelse på Karrieredagen i fjor, kan du lese her.

Powered by Labrador CMS