
– Vi blir forkjøla
Dusken.no skrev forrige uke om de lave temperaturene på Dragvoll. Nå viser målinger at det ikke bare er korridorene som er kalde.
Tekst: Sofie Sætre og Inga Skogvold Rygg
Den siste uka har vi målt temperaturen i kantina og på Cafè Sito for å undersøke om gjennomsnitttemperaturen i oppholdsrommene tilfredsstiller anbefalingene fra Arbeidstilsynet.
Med gjennomsnittstemperaturer på henholdsvis 16,8 og 14,7 grader ligger de langt under de 19 gradene Arbeidstilsynet har som laveste anbefalte temperatur.
Forkjølelse
Det er ikke bare studentene som sliter med kulda. Christina Stellander hos Café Sito er ikke overrasket over målingen, og sier at de merker kulden godt.
– Vi måler temperaturen selv, og det er kaldt her. Det blåser rett inn, og trekken merkes veldig godt. Vi blir forkjøla, og kundene trives ikke, sier hun.
Det kan utvekslingsstudent Dave Collins fra Wales bekrefte.
– Generelt er det helt greit, men i de mer åpne områdene er det kaldt. Jeg vil heller stå i kø for å få et bord på biblioteket enn å ta et ledig bord på Cafè Sito, sier han.
Lavere enn anbefalt
Selv om det er så kaldt at både de ansatte og kundene reagerer negativt på det, finnes det ingen lov som sier noe konkret om hva temperaturen på en arbeidsplass skal være. Arbeidstilsynet har likevel gått ut med at den ideelle temperaturen er mellom 19 og 22 grader. Dermed er det som er registrert på Café Sito altfor lavt med tanke på det som er anbefalt.
Rådgiver for Arbeidstilsynet, Linda Nyheim, forteller at det er flere ting en kan gjøre for å forbedre arbeidsforholdene.
– Er dette et problem som vedvarer, bør arbeidsgiver tilrettelegge arbeidsforholdene. De kan gi de ansatte varmere klær, eller installere en ny ovn.
Ikke noe å gjøre med
Også i kantina merker de at temperaturen er lav.
– Vi har varlset om at det er kaldt, men har fått beskjed om at det ikke er noe å gjøre med det, sier kafèansvarlig Tone Næss på Dragvoll.
Næss sier videre at det først og fremst er i de åpne områdene man merker den lave temperaturen.
– Det er ikke så ille på kjøkkenet, men at det er kaldt for den som står i kassa, sier hun.
Fagleder VVS i seksjon for håndverkstjenester og byggsikring Trond Haugen ved NTNU innrømmer at temperaturene som Dusken.no har registrert er for lave.
– Den kalde trekken kan forklares med at døra inn til kantina ofte står åpen. I tillegg er det så vidt jeg vet ikke byttet glass i bygget siden byggeår, sier han.
Linda Nyheim forteller at dersom arbeidsgiver ikke vil gjøre noe med problemet kan man få hjelp av arbeidstilsynet.
– Om man ikke finner egne løsninger internt, kan man bruke arbeidstilsynet som siste utvei. Om problemet er alvorlig nok, kan vi pålegge tiltak.
Befaring
Haugen sier de tar målingene seriøst, og at det vil bli gjennomført tiltak dersom de stemmer.
– Vi kan for eksempel fjerne gardinene, slik at de ikke dekker radiatorene og sørge for at døra til kantina ikke står åpen hele tiden, sier han.
Haugen sier de vil dra på befaring i løpet av uka.
Hvor Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Gj.snitt
Kantina 17,6 15,6 15,1 16,5 17,9 18,1 17,1 16,8
Cafe Sito 14,8 14,1 13,6 14,4 15,5 15,7 15,6 14,9
Gata 15,4 13,1 13,8 13,9 16,8 15,6 15,2 14,8