UT AV BOBLA: En får ikke kjøpt seg en revy-pils på Kristenrevyen 2023, men så fremføres den tross alt i en kirke.

Inn i Jesusbobla

Det er vanskelig å lage god revy uten å banne i kirka.

Publisert

Like over gaten fra Byscenen – studenterrevyenes høyborg – ligger en flunkende ny kirke. Her, i Norkirken Trondheim Salems nye lokaler, skal det merkelig nok også være revy: Kristenrevyen 2023: Ut av Bobla. På papiret stiller revyen vågale spørsmål: «Hva er denne bobla som mange kristne befinner seg i, og hva skjer når bobla sprekker?». Utenfor kirken er det passende nok lagt ut bobleplast som rød løper. Dette lover godt.

Undertegnedes forventninger om selvironi, skråblikk på bysamfunnet og uredd humor brister dessverre i møte med første sketsj. Dette er et sangnummer med hyppige hyllester til Jesus, og vers av typen:

«Bli kristenglad,

Bli med inn i bobla vår,

Så vil du aldri dra»

Litt senere i forestillingen møter vi figuren Kristin, en smått naiv, kristen student som møter den kjekke, men utsvevende Henning på byen. Det starter bra med et nummer om sexting, men videre er det mest humor på de andres – det vil si Hennings og bysamfunnets – bekostning. Det fremstår ensomt og trist på Samfundet, der ølen påstås å koste 120 kroner (!), særlig når man må holde seg på den smale sti. Videre følger en salig blanding av diverse studentbaserte sketsjer, med historien om Kristin som rød tråd. Dessverre har ingen av disse den særegne eksperimentelle, grenseløse eller nyskapende revy-brodden. Det er beskrivende nok at øyeblikket der publikum blir mest overrasket, er når én skuespiller sier «Fy faaa…derullan».

LES OGSÅ: Brettspill som løsning på ambisiøse nyttårsforsett

PUBLIKUMSSUKSESS: Det er mange gode skuespillerprestasjoner i Ut av Bobla, men sketsjene treffer fortrinnsvis et kristent publikum.

På tross av vaklende innslag er det full latter i salen. Én kar ler av absolutt alt, faktisk så mye at jeg mistenker ham for å være hyret inn som klakør. Eventuelt er han bare svært sterk i troen – i motsetning til undertegnede, der mange av vitsene dessverre faller på stengrunn. Imidlertid finnes det deler som hever opplevelsen, først og fremst en tørrhumoristisk opplesning av bibelbaserte vitser: «Vet du hvorfor Moses skrev ned de ti bud på steintavler? Fordi han var tom for Noahs Ark».

Det er på sin plass å rose Ut av Bobla for sine tekniske kvaliteter, da det er tydelig at mange har lagt inn mye innsats for å skape en best mulig opplevelse. Dansenumrene er velkoreograferte, og bandet spiller solid gjennom begge aktene. Særlig skryt bør gå til bandets trommis, som får briljere mot slutten. Kristenrevyen 2023 skal også ha ros for å donere alt overskudd fra billettsalget til bistand i Senegal, en gest som resten av byens revyer godt kan skrive seg bak øret.

Selv om intensjonene er gode, holder ikke Ut av Bobla det den lover. Revyen innfrir ikke på premisset om å undersøke hvorvidt vi alle lever «i vår egen boble», men har et tydelig moralsk ståsted i kristen favør. Jeg har forståelse for at unge kristne kan føle seg uglesett i dagens sekulære Norge, men revyen er i beste fall et symptom på denne problematikken, ikke et botemiddel. Når partyløven Henning mot slutten av forestillingen blir med inn i kirka og oppdager at studassen hans også er der, utbryter han noe à la «Men du er jo smart, du kan da ikke være kristen». Dette blir for tåpelig, for slike stråmenn bygger ikke akkurat bro mellom kristne og ikke-troende. Til slutt tillegges endatil slagordet Ut av bobla et budskap om å skape «en synlig kirke med åpne dører», der man kan be med folk inn. Det hele minner dessverre mer om misjon, enn om revy.

LES OGSÅ: Sukk frå Sisyfos og seterrjomen

Powered by Labrador CMS