Sex, fyll, Smil & Gift

Norges kuleste kulturstemme er tilbake – til glede for nye lesere.

Du pleide å se ham på byen, som regel henslengt i en bar eller stående ved et hjørne. Han var kjent for sin vågale og sarkastiske tone, men ikke minst for de sterke meningene om kunst og kultur. Så forsvant han plutselig fra bybildet i 2020. Var han død? Nei da, ikke helt. Ta godt imot en gammel kompis: Natt&Dag.

Klubb og babb

Gratisavisen Natt&Dag fyller 35 i år. Det er ingen selvfølge. Avisen gikk nesten dukken under koronapandemien, og er først nå tilbake med sine første papirutgaver på tre år. Blant annet med nye guider for utesteder, nattmat og bakrus. Til og med Smil og Gift, de maskerte gonzojournalistene, er tilsynelatende tilbake i gammelt slag. Imidlertid er redaktøren ny, og mye kan ha skjedd siden 2020. Er dette virkelig det ekte Natt&Dag, eller er avisens comeback et eksempel på får i ulveklær?

Gonzoblekka

I gamle dager kunne Natt&Dag sparke godt fra seg, slik som da de i 1999 publiserte en nokså fordelaktig anmeldelse av dopet ecstasy. En del progressive lesere har nok lenge ansett Natt&Dag som den morsomste og minst selvhøytidelige kulturavisen i dette småpampete potetlandet, andre igjen har nok ment at tonen kan grense mot det obskøne. Det er i alle fall sikkert at avisen har en egen stemme – modig, på grensen til vågal. Denne stemmen høres godt også i det nye Natt&Dag, med saker som «Hvor klimavennlige er Kongsberg Gruppens bomber og granater?» og «Slik var det å ha sex med Michel Houellebecq».

Krokodilleskjortenes motstykke

Enda bedre enn sex og krig er god, gratis kulturjournalistikk. Det er forfriskende å lese Natt&Dags film-, bok- og musikkanmeldelser igjen, og med titler som «Knarkebjørnen leverer varene» og «Tørrere enn flatbrød» virker det som om anmelderne er glade for å være tilbake. Det er tydelig at Norge trenger denne blekka. Natt&Dag har tilsynelatende klart å beholde sin stil og posisjon som Dagens Næringslivs naturlige motstykke; den er fortsatt et slags rølpete bolverk mot snikgentrifiseringen av landets kultur- og uteliv. Dersom den makter å holde samme nivå og samtidig overleve økonomisk, har Natt&Dag livets rett i 35 år til.

Powered by Labrador CMS