HÅNDHEVES ULIKT: Kravet om individuelle strømmålere praktiseres forskjellig i Oslo og Trondheim. Det får flere til å reagere.
HÅNDHEVES ULIKT: Kravet om individuelle strømmålere praktiseres forskjellig i Oslo og Trondheim. Det får flere til å reagere.

Studenter i Trondheim må betale mer for strøm enn andre steder

Studenter som leier hos Sit må potensielt betale flere hundre kroner i måneden for strøm. Det slipper studentene i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Sit har flere studentboliger spredt over flere steder i Trondheim. Til nå har alle studentboligene hatt en felles strømavtale. Dette gjør at leietakerne slipper å betale for strømmen individuelt.

Regjeringen har gitt støtte til et oppussingsprosjekt av studentboligene i Moholt studentby. I den forbindelse har nettselskapet Tensio kommet med krav om individuelle strømmålere i alle 513 hyblene i studentbyen, samt egne strømmålere for fellesarealene. Dette fører til at antallet strømmålere øker fra én til 630.

Krav om å følge nasjonale regler

TRANG ØKONOMI: Stange mener at det blir feil at studenter med trang økonomi må betale mer for strømmen
TRANG ØKONOMI: Stange mener at det blir feil at studenter med trang økonomi må betale mer for strømmen

Kenneth Stange er leder for velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. Han forteller at endringen vil føre til en betydelig økning av nettleien for studenter som allerede har en trang økonomi.

– Tensio har tidligere gitt fritak, slik som det nå er i Oslo. Etter det nye oppussingsprosjektet har Tensio kommet med krav om at de må følge nasjonale regler.

Til NRK sier kommunikasjonssjef i Tensio, Bengt Eidem, at det nasjonale regelverket er klart.

– Det nasjonale regelverket er svært tydelig. Alle bosteder skal ha individuell strømmåling og det er eksplisitt understreket at dette også gjelder studenthybler i bofellesskap.

I Oslo har SiO fått dispensasjon for kravet om individuelle målere for studentene. Nettselskapet Elvia gjør også unntak for andre studentboliger på Østlandet. Kommunikasjonssjef i Elvia, Morten Schau, forteller til NRK at det dreier seg om studentboliger med svært lite energiforbruk.

– En typisk studentbolig har for lite strømforbruk til at det lønner seg med individuell strømmåling.

Velferdstinget har tatt kontakt med både NSO og andre velferdsting. I tillegg har de kommet med en uttalelse til bystyret som skal bringe saken til et høyere nivå.

– Trondheim kommune er medeiere i Tensio, så de har noe de skulle ha sagt, forteller Stange.

LES OGSÅ: Strømtips til deg som vil hindre sjokkregning

Studentene må ta regningen

MENINGSLØST: Aspås synes det er meningsløst at ikke Tensio gir fritak når det gjøres i Oslo.
MENINGSLØST: Aspås synes det er meningsløst at ikke Tensio gir fritak når det gjøres i Oslo.

Lisbeth Glørstad Aspås er boligdirektør i Sit. Hun forteller at nettselskapene i Trondheim har et monopol som gjør at de er nødt til å forholde seg til dem.

– Tensio har rett til å kreve individuell måling, også på studenthybler. Likevel kan nettleverandøren velge å gjøre unntak. I Oslo gjøres det unntak, men ikke her.

Hun mener at det er meningsløst at det ikke gjøres unntak og sammenligner det med at man skulle hatt en strømmåler i hvert eneste rom i en enebolig.

– Det hadde ikke gitt mening å ha en strømmåler på soverommet.

I tillegg et krav om strømmåler på hvert soverom og fellesområder som kjøkken og bad, kreves det også strømmåler i boder og trappeoppganger. Dette blir til sammen 630 målere som alle vil koste over 3000 kroner i året bare i driftskostnader.

– Vi må legge til rette for de ekstra strømmålerne i byggeprosjektet og dette vil gi ekstra kostnader. Dette er også noe studentene vil komme til å måtte ta regningen for.

Aspås er oppgitt på studentenes vegne og mener det er feil at det er de som må ta regningen.

– Vi vil klage inn kravet fra Tensio til NVE.

Bør tas nasjonalt

BØR TAS NASJONALT: Frøseth mener at problemstillingen er noe man bør ta på et nasjonalt nivå
BØR TAS NASJONALT: Frøseth mener at problemstillingen er noe man bør ta på et nasjonalt nivå

Studentrådet i Trondheim hadde saken opp til behandling i går etter at Velferdstinget hadde reist sak. Politikere i rådet ønsker å løfte saken til bystyret og ser på muligheten til å reise som en privat sak. Leder av studentrådet, Vegard Frøseth Fenes, synes det er opprørende at studenter som allerede har trang økonomi må betale mer.

– Det er åpenbart at noe må gjøres.

Han synes det er overraskende at reglene kan tolkes så forskjellig i Trondheim og Oslo. Derfor mener han at saken må tas til et nasjonalt nivå.

– Vi må sikre at vedtektene blir håndhevet likt.

Ved at Trondheim kommune er medeiere i Tensio skal mulighetene for å undersøke hvordan dette kan påvirkes kommunalt.

– Likevel er dette noe man bør ta nasjonalt. Det burde ikke være så bredt rom for tolkning av reglene.

Powered by Labrador CMS