HAR LISTE: Ingeborg Grønnesby har notert sine icks på telefonen.

Glem følelser: Nå jaktes det icks

Trenden florerer på sosiale medier. Nå er flere bekymret for at vi får en stadig større negativ radar.

Publisert

Du har sikkert kjent på følelsen av at det vrir seg litt i magen over det andre mennesker gjør. En type vemmelse eller avsmak over små karakteristikker. Dette kan for eksempel være at noen lager masse lyd når de spiser eller har en musikksmak du selv ikke liker. Denne følelsen har fått navnet «ick» og gått viralt på sosial medier.

For mange unge har begrepet blitt en del av dagligtalen når det kommer til deiting og relasjoner til andre mennesker. På Tiktok har emnetaggen «icks» nærmere 990 millioner visninger. Videoene viser unge mennesker som lister opp alle trekk de anser som frastøtende hos andre. Sandra Benedicte Limstad Hiller er 20 år og er på andre året på statsvitenskap. Hun forteller at icks ble et tema i vennegjengen samtidig som trenden ble populær på Tiktok.

– Vi kommer ofte i prat om at vi har vært i situasjoner der vi har fått en ny ick, sier hun.

FILM-ICK: Sandra Hiller takler ikke å bli stirret på hvis hun ser film.

Hiller utdyper at hva hun og vennegjengen definerer som en ick varierer.

– En ick handler i hovedsak om små ting i starten av deitingfasen. Gjerne noe en person gjør, men uten å tenke over at det ikke alltid er sosialt akseptabelt.

En form for selvsabotasje

Hiller forteller at hva som kan oppleves som ent ick, er veldig subjektivt. Gjengangere i vennegjengen er for eksempel at noen kan være ufine mot servitører, vond kroppslukt eller altfor lange negler. Selv har hun en veldig spesifikt ick.

– Hvis en fyr stirrer på meg når vi ser film, får jeg ick. Jeg klarer det ikke.

Hun tror de fleste forstår at icks oppleves individuelt og ikke er noe man bør ta for bokstavelig. Samtidig er hun bevisst på utfordringene med trenden.

– Et for stort fokus på negative trekk er ikke bra. For enkelte kan det bli en form for selvsabotasje. Istedenfor langvarige forhold, enten om det er en kjæreste eller vennskap, tenker man mer kortvarig på ting.

Vaping, sosiale medier og «pappa-betaler»-mentalitet

Ingeborg Grønnesby er 20 år og studerer andre året på profesjonsstudiet i psykologi. I likhet med Hiller opplever hun også at ick har blitt en del av ordforrådet til vennegjengen. Hun beskriver at ick føles ut som en vemmelse eller aversjon.

– Man får en type sukk i magen. Jeg tror også man kan få en stressrespons om det er noe som er virkelig ekkelt, sier hun.

Grønnesby forteller at hun tenkte over hva som kan gi henne følelsen av ick i forkant av intervjuet, hvilket resulterte i en liste i notatene på telefonen.

RAMSER OPP: Ingeborg Grønnesby har mange icks.

– Vaping, å dele for mye på sosiale medier eller å drikke energidrikk som vann. Folk som er frekke mot servicepersoner eller har en «pappa- betaler»-mentalitet, leser hun opp.

Selv om hun mener at trenden har en underholdningsverdi, er hun likevel bevisst på at det store detaljfokuset kan ha negative konsekvenser.

– Jeg har kommet over videoer hvor folk nevner det å gå opp en trapp som en ick. Eller det å dra i en dør som skal dyttes. Når det har blitt et så stort spekter av videoer, er man dømt til å finne noe som gjelder de fleste.

Hun mener at det er spesielt lett for unge å glemme at ick-ene på Tiktok er individuelle preferanser, og at det kan bidra til en holdning om at hva andre synes er en ick, er en allmenn oppfattelse.

– Om noen som i utgangspunktet elsker å gå i «skinny jeans» og føler seg fin i det, kommer over videoer om at det er en ick, vil man jo bli påvirket til å slutte å bruke det, sier hun.

LES OGSÅ: Dragvollrevyen leverer kruttsterkt nok en gang

Kan representere forsvarsmekanismer

Fra et psykologisk perspektiv tror Grønnesby at icks kan representere individuelle forsvarsmekanismer man har i relasjoner til andre mennesker.

– Det kan gi en unnskyldning for å slippe å være sårbar og til å dytte andre vekk, sier hun.

Når icks har blitt en trend, mener hun at det samtidig har blitt både enklere og mer akseptert å bruke ubehaget over små karakteristikker hos andre som en distraksjon fra å utfordre sårbarhet hos seg selv.

ENGASJERT: Ingeborg Grønnesby har mange refleksjoner rundt hvorfor vi får icks.

– Man kan bare finne en ick, og så er det en unnskyldning. Det er mye lettere for mennesker rent psykologisk å ikke gå inn i ting som er vanskelig og sårbart – å trekke oss tilbake og bare si at det var ick - enn å gå inn og se hva som faktisk utløser ubehaget.

Grønnesby tror også icks kan reflektere personlige komplekser, som kan gjøre det lettere å være mer kritisk med andre også.

– Hvis man for eksempel synes det er en ick å bli bedt på deit i badeland, kan det egentlig handle om at man er usikker og har komplekser over at man må gå i badetøy.

Påvirket av hverandres energi

Joakim Wold er 20 år og studerer sosiologi på første året. For noen år siden fikk han en interesse for selvutvikling. Sommeren 2022 begynte han å legge ut videoer om temaet på Tiktok, hvor han har en stadig voksende følgerskare. Han kjenner godt til icks og er kritisk hvordan det fører til at vi får en stor negativ radar.

– Jeg har sett mange videoer av både enkeltpersoner og par som ramser opp ting de ikke liker om enten andre mennesker eller hverandre. Det har blitt veldig vanlig å ha det fokuset, noe jeg synes er veldig synd, sier han.

ICK OM ICKS: Joakim Wold sin største ick er folk som fokuserer på icks.

Mens et flertall av Tiktok-brukere lister opp icks som stort sett fokuserer på utseende, vaner og oppførsel, mener Wold at negative karakteristikker er noe man bør unngå å fokusere på.

– Fokuset på negative trekk hos andre gjennomsyrer alt. På drikkeleker skal man ramse opp røde flagg. På Tiktok har det blitt trendy med icks. Jeg skulle ønske positive trekk hadde et større fokus.

Selv tror han at vi mennesker blir veldig påvirket av hverandres energi. Derfor prøver han å holde seg unna folk som fokuserer for mye på det negative.

– Jeg tror min største ick er når folk fokuserer på icks, sier han.

Ikke avgjørende om drømmedama smatter

Om man finner icks ved en potensiell partner, mener Wold løsningen er å være åpen om det. Selv ville han gitt en liten humoristisk kommentar rundt ick-en, uten at det ville vært et forsøk på å endre personen.

– Er smatting det eneste som skurrer ved drømmedama, så bør det uansett ikke være avgjørende, sier han.

Til tross for at vi stadig blir presentert for det perfekte i sosiale medier, mener Wold at man bør passe på å ikke sette for høye krav til andre.

– Man kan ikke sette store krav til andre, uten å være bevisst på hvordan man er selv.

Vanskelig balanse

Wold tror at unge voksne i dag forventer å ha det veldig bra. Samtidig fører sveipe-kulturen til en følelse av at man alltid kan finne noe bedre. Han spekulerer i om det er en tendens til at man leter etter negative trekk ved andre fordi man ønsker å føle seg bedre.

– Kanskje trekker man andre ned for å trekke seg selv opp. Det gjør også at man fraskriver seg litt av ansvaret for å være bevisst på hvordan man er selv, sier han.

Samtidig mener han at kravene til unge i dag er veldig høye. Likevel tror ikke Wold det er usunt å jobbe med seg selv for å bli en bedre person, selv om det kan være en vanskelig balanse.

– Jeg er selv usikker på balansen mellom å streve etter å bli bedre og å være takknemlig med det man har.

LES OGSÅ: Fra ATB til tom lommebok

Oppskriften på å ikke like seg selv

Psykologspesialist Katrin Glatz Brubakk jobber som universitetslektor for Institutt for psykologi. Hun er svært kritisk til hele trenden rundt icks.

KRITISK: Katrin Glatz Brubakk mener trenden er den perfekte oppskriften på å ikke like seg selv.

– Det er den perfekte oppskriften på å ikke like seg selv. Det er en type næring for selvkritikk som jeg tror er veldig lite sunn, sier hun.

Som en naturlig del av samspillet med andre mennesker så vil vi alltid kunne få tilbakemeldinger på hvordan vi oppfører oss. Brubakk forteller at denne formen for ærlighet fordyper relasjonen mellom mennesker. Derimot mener hun at det er en enorm forskjell på ærlige tilbakemeldinger og det å lage lister man deler på sosiale medier.

– Å lage slike type lister er en feilslått idé om at vi skal jakte det perfekte. Om man går gjennom Tiktok, vil man ikke finne en eneste ting folk ikke irriterer seg over.

Et lokk til alle typer kjeler

Alle har en viss idé om hva slags kvaliteter de ser etter i en person de ønsker å bygge en relasjon med. Brubakk sier at hun hadde en klar mening om hva slags partner hun ønsket seg da hun var ung.

– Hadde jeg skulle sjekket av absolutt alle punktene jeg hadde, ville jeg nok fortsatt vært singel.

Hun utdyper at alle mennesker har styrker og svakheter, men at jakten på den perfekte partner vil være håpløs. Hun mener også det store detaljfokuset og letningen etter det perfekte hos andre fører til at unge setter urealistiske forventninger til seg selv.

– Jeg tror det kan føre til at man blir ganske ulykkelig i hvem man er, sier hun.

Brubakk har likevel en optimistisk beskjed til alle som fortsatt er på leting etter personen i sitt liv.

– Jeg sier som min bestemor pleide å si: Det finnes et lokk som passer til alle typer kjeler.

Powered by Labrador CMS