Forslag til statsbudsjett er klart

Regjeringen Støre har lagt fram sitt tilleggsforslag til statsbudsjettet. Dette vil det bety for deg:

Publisert

Mandag formiddag la den nye regjeringen fram sitt tilleggsforslag til Statsbudsjettet 2022. Forslaget bygger videre på Solberg-regjeringens forslag til Statsbudsjett, som ble lagt fram rett før regjeringsbytte.

Kutter tilskuddet til studentsamskipnadene

Regjeringen har foreslått å kutte 20 millioner i støtten til studentsamskipnadene. «Samtidig har samskipnadene har opparbeidet seg en betydelig egenkapital de senere årene, som har økt fra 2,1 milliard kroner i 2011 til 4,6 milliard kroner i 2020» heter det i tilleggsforslaget.

Leder Tuva Todnem Lund av Norsk studentorganisasjon (NSO) skriver i en pressemelding at det er en skuffende dag for studenter.

SKUFFET: Leder av Norsk Studentorganisasjon mener studentene er glemt i tilleggsforslaget.

– Jeg er virkelig skuffet! Dette budsjettet mangler helt satsing på studenter. Studentene hadde forventet at den nye regjeringen ville satse på studentene, men nå kommer fasiten, vi er glemt. Regjeringen ville satse på vanlige folk, er ikke det norske studenter?

I pressemeldingen til NSO påpekes det at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lovet økt kjøpekraft til studentene. Det trekkes videre fram at opposisjonen gjennom sine åtte år gjentatte ganger har fremmet forslag for å bedre studiehverdagen og sikre like muligheter til høyere utdanning.

– Studentene hadde forventet at den nye regjeringen leverte på valgløftene de gav oss studenter. Nå står studentene igjen som tapere. Nå forventer vi at SV og resten av opposisjonen gjør det motsatte av regjeringen, og prioriterer studentene, skriver Lund.

LES OGSÅ: Dette er «studentministerens» planer for trondheimsstudentene

Blir ikke høyere studiestøtte

Regjeringen har ikke foreslått å øke studiestøtten til studentene. Det at studiestøtten står uendret har fått flere til å reagere. En av dem er president Sebastian Hytten i Association of Norwegian Students Abroad (Ansa).

– Samtidig som studiestøtten har økt, har studentene fått mer tid til studiene og dermed prestert bedre. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det henger sammen med at studenter må jobbe mindre ved siden av studiene. Derfor er det skuffende at studiestøtten forblir uendret, skriver Hytten i en pressemelding mandag formiddag.

Hytten legger til at han er skuffet over at regjeringen rømmer fra valgløfter til studentene.

REAGERER: President av Ansa mener regjeringen rømmer fra valgløftene sine.

– Hvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal rømme fra valgløftene om økt studiestøtte, må vi sette vår lit til at Sosialistisk Venstreparti kan rydde opp. Vi håper Audun Lysbakken og resten av SV vil løfte studentenes sak, avslutter Hytten.

LES OGSÅ: Nytt studentting er valgt: ytterligere nedgang i valgdeltakelsen

Kutter konsulentbruk ved universiteter, høgskoler og Forskningsrådet

Regjeringen ønsker å redusere konsulentbruken i offentlig sektor, og et tiltak er at universiteter, høgskoler og Forskningsrådet må kutte 11 millioner kroner i konsulentbruk. Totalt må NTNU kutte 4,3 millioner på konsulenter.

I budsjettforslaget står det at «Regjeringen vil kutte i konsulentbruken i staten ved å utvikle egen kompetanse og redusere statlige virksomheters kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransje».

Powered by Labrador CMS